Facebookannonser har funnits några år, men har ­blivit allt mer populära det senaste året. Har du ännu inte kommit igång är det hög tid att testa själv. Alla som jobbar med sajter eller varumärken på nätet kan tjäna på att experimentera med möjligheterna och förstå logiken i hur det fungerar att annonsera på världens största sociala nätverk.

Facebookannonser kan riktas mot extremt specifika och nischade målgrupper och du kan utnyttja de sociala kopplingar som du eller ditt företag och er produkt redan har skaffat på Facebook.

En annons på Facebook placerar ditt marknads­föringsbudskap i en kontext som gör det lättare att ta till sig för mottagarna. En annan fördel är att Facebookannonser fortfarande ofta är billigare än Googleannonser. Det vill säga att du betalar mindre per klick eller annons­visning än för sökannonser.

Att skapa annonser är enkelt. Du behöver ett Facebookkonto och ett kontokort. Men det finns många ­saker att tänka på. Här är en check­lista för dig som vill börja experimentera med annonser på ­­Facebook.

Checklista
Tydliga mål. Som med all marknadsföring gäller det att bestämma vad du vill uppnå med en annons eller en kampanj. Annars blir det omöjligt att avgöra om den är effektiv eller inte. Bestäm om du vill få fler gilla-markeringar, få besökaren att utnyttja ett erbjudande eller gå till en ­extern sajt eller något annat. Se till att eventuella landningssidor är utformade så att de får besökarna att göra det du vill.

Rikta dina annonser så noga som möjligt. Den traditionella tanken att större räckvidd alltid är bättre stämmer inte på Facebook. Här är det bättre att rikta annonsen mot en specifik målgrupp som med störst sannolikhet kommer att ta emot ditt budskap positivt. Testa att utgå från ålder, kön, intressen, civilstånd och bostadsort. Du kan också styra utifrån vilken plattform ­eller vilken hårdvara mottagaren använder och till exempel rikta annonsen endast till användare av Iphone 4S ­eller Samsungs Androidtelefoner. Glöm heller inte att du också kan välja att utesluta en viss målgrupp.

Testa. Facebook är ett ­perfekt ställe för att jämföra olika till­vägagångssätt. Kör två eller flera annonser parallellt med lite olika budskap och bilder och se vad som fungerar bäst. Fortsätt ­sedan att använda de varianter som fungerar bäst.

Sponsrade inlägg har generellt bättre klickfrekvens än andra typer av annonser. När du ­skapar din annons på Facebook kan du välja att marknadsföra en extern url, en sida, ett evenemang, en plats eller ett inlägg på Facebook. Att marknadsföra ett av dina inlägg som visas för mottagarna tillsammans med ­information om att deras vänner har ­gillat eller kommenterat det ger ofta bra respons hos mottagarna.

Håll koll på kostnaderna. Du kan välja mellan att sätta en maxkostnad per dag eller en maxkostnad för hela kampanjtiden. Om du använder maxkostnad per dag är det viktigt att inte glömma bort att små summor varje dag i slutänden blir ganska stora summor.

Pröva olika prisstrategierPrissättningen för annonser på Facebook baseras på en auktionsmodell. Den annonsör som är villig att betala mest för visningar får sin annons visad mer. Facebook föreslår automatiskt ett högsta och lägsta bud för din annons. Därefter får du välja ett bud inom det intervallet. Här finns ingen strategi som är allmänt vedertagen. Ett råd är att testa olika metoder och se hur det fungerar. Pröva att lägga ett lågt bud nära det lägsta föreslagna beloppet, men testa också att bjuda det högst föreslagna beloppet. Jämför hur effektiv kampanjen är i de olika intervallerna och hur mycket du i slutänden betalar för dina klick eller visningar.

Håll koll på frekvensen. Siffran för frekvens visar hur många gånger en mottagare i snitt fått se din annons eller sponsrade post. ­Dyker din annons upp hela tiden är det lätt att mottagarna tröttnar och upplever dig som störande och jobbig. Då kan det vara dags att förändra målgruppen för annonsen eller ta en paus.

Ha tålamod. Ibland är annonssystemet aningen segt och buggigt.