Värdet av ett domännamn kan variera kraftigt. Det avgörs förstås av självklara saker som själva namnet i sig, hur lätt det är att komma ihåg exempelvis, men också av ­faktorer som inlänkar, rankning och under ­vilken toppdomän namnet är registrerat. En com-domän värderas generellt högre än en se-domän, till exempel.

Andra givna faktorer är namnets betydelse i förhållande till registrerade varumärken, företagsnamn eller andra kända begrepp och nyckelord.

Ett domännamns ålder betyder också ofta mer än vad många tror. Ett namn som har funnits länge och som dessutom har haft ett innehåll som indexerats och rankats bra av sökmotorerna är ofta värt mer än ett helt nyregistrerat namn.

Alla ovanstående aspekter är något som en domännamnsspekulant behöver ta ställning till. Det finns en andrahandsmarknad för domännamn och en djungel av både publika och dolda aktörer som alla kämpar om att lägga beslag på åtråvärda webbadresser.

Som spekulant eller säljare tjänar du på att läsa på, exempelvis i de diskussions­forum som finns. De största affärerna görs ofta med domännamn som har bytt ägare flera gånger tidigare, snarare än att någon haft turen och hunnit registrera ett helt nytt namn som visar sig kunna säljas till ett högt pris, även om det också förekommer.

Det är vanligt att domännamn köps i ­spekulation för relativt höga belopp, där ­köparen tror på en potentiellt ännu större värdeökning för namnet i framtiden.

Fakta

Det går att tjäna pengar på ett domännamn utan att publicera någon information under det. Genom att peka domännamnet till en domänparkeringstjänst som visar relevanta annonser för besökaren går det att skapa intäkter. För den som registrerat många domännamn kan det vara ett sätt att delvis få lönsamhet innan en ”riktig” domänaffär görs.

Om du vill köpa och sälja domännamn till ett högre pris än bara registreringsavgiften finns det lite olika sätt att gå till väga.

Auktion
Det finns flera auktionsplatser och tjänster där domännamn byter ägare. Några svenska ­alternativ är MissDomain.se, Domainstream.se och Webmaster Network. ­Stora på den internationella marknaden är bland andra Sedo.com. Vid ett auktionsförfarande kan både köpare och säljare vara anonyma, ­vilket gör att parternas intresse, storlek och andra faktorer inte påverkar processen.

Direktköp
När du vill köpa en domän som är upptagen och i bruk (och inte utlagd till försäljning) kan det innebära/vara en mer komplex process jämfört med en auktion där högst bud vinner. Du måste då kontakta domännamnsägaren direkt och förhandla om priset, något som påverkas av hur viktig affären är för dig och hur säljaren värderar sin domän samt dig som köpare. Det förekommer bulvaner för att till exempel mörka vem som är den egentliga köparen.

På de här sajterna kan du läsa in dig på hur domännamnsmarknaden fungerar och hur du lägger upp strategin inför en försäljning eller ett köp.
Webmaster Network
www.seo-forum.se
www.missdomain.se
Domainstream.se