Sms kan vara en effektiv och flexibel marknadsföringskanal där du kan skicka snabba och enkla säljbudskap och nyhetsbrev. Särskilt bra lämpar den sig för kommunikation med befintliga kunder. Men hur gör man mobilen till en framgångsrik kommunikationskanal?

Karin Rosell, som arbetar med marknadsföring via sms på telekomföretaget Halebop, ger här ­nedan sina bästa tips och råd. Hur marknadsför Halebop själva sig i mobilen?

– För oss som mobiloperatör känns mobilen naturlig som kanal. Vi vet ju precis vilken mobil kunderna har, vilket är en stor fördel. Det är också en otroligt lättillgänglig och snabb kanal. Det finns oändligt många möjligheter via mobilen. Man kan få film, spel, musik och sociala forum direkt i fickan.

Att tänka på när du marknadsför dig genom sms:

1. Vilken marknadsföring passar i sms?

Raka och korta säljbudskap, information samt nyhetsbrev är marknadsföring som passar väldigt bra i sms. Även löpande dialog med kunderna och annan crm-kommunikation fungerar bra i mobilen.

2. Vilken målgrupp passar för sms-kommunikation?

Välja noga ut din målgrupp. Sms är inte någon bra kanal om du inte redan har en relation med den du ska kommunicera med, alltså är icke-kunder en dålig målgrupp att skicka säljbudskap till via sms.

3. Budskapet måste vara relevant för mottagaren

Mobilen känns ofta väldigt privat och nära, därför blir relevansen i meddelandet oerhört viktigt. Om kunderna får erbjudanden som inte känns relevanta är det lätt att de avregistrerar sig.

4. Använd alltid mobilanpassade länkar

Se till att alla länkar och landnings­sidor är anpassade för mobilens gränssnitt. Det förbättrar kundens upplevelse enormt och leder till fler avslut.

5. Bilder, filmer och personlig text

Undvik att ha för mycket text i dina sms-utskick. Använd fler bilder och filmklipp i stället. Försök även att var personlig i tonen och inte för stel. Det ska vara roligt att få sms, även om det är rena säljbudskap.

6. Använd som ett komplement till andra kanaler

Sms är oftast en bra kanal, men det är ett komplement och den kan inte ersätta andra kommunikations­kanaler. Den måste vara en del i ­företagets kommunikationsmix.

7. Tänk på ­tajmingen

För snabba och enkla säljbudskap gäller samma sak som för övriga direktmeddelanden, det vill säga att det alltid är bra att göra utskick i samband med att de flesta får sin lön, den 25:e varje månad. För nyhetsbrev i sms är torsdagar och fredagar de bästa veckodagarna. Generellt sett, för att få högre svarsfrekvens, är det bäst att skicka sms, både nyhetsbrev och säljande sms, vid lunchtid, alternativt när de flesta har slutat jobbet för dagen och har mer tid över för att läsa.

8. Skicka inte för ofta!

På Halebop använder vi en applikation i datorn där vi både kan skicka ut snabba spontana sms, men även sätta upp automatiserade utskick. Det är lätt att det blir lite för mycket, så var försiktiga med frekvensen.

Fakta

Känsla. Mobilen känns mer privat än andra kanaler. Var personlig och lägg in känsla.
Relevans. Alltid relevanta erbjudanden, selektera noga.
Frekvens. Skicka inte för många sms på kort tid, men håll ändå kanalen vid liv.
Snabba raka budskap passar bra i sms.
Alltid mobilanpassade länkar och landningssidor.
Var försiktig med skräppost. Det är lätt att skicka för mycket.
Undvik mycket text, använd hellre film och bild.
Välj rätt tidpunkt. Skicka inte mitt i ­natten, till exempel.
Glöm inte avregistreringsmöjlighet!