Vi lever i en värld med stora mängder av data, men för att siffrorna ska få en mening behöver de ofta sättas i ett sammanhang. Vill du och ditt företag förmedla något med era data? Då kan infografer vara ett alternativ, både för intern och för extern kommunikation. Det ger en visuell översikt och ett sammanhang för siffrorna ni vill dela med er av.

Det kanske handlar om en undersökning ni har gjort bland era kunder, årets resultat eller ett event ni har genomfört.

En infograf är en mix av design, text och analys, och i rätt format är den lätt att dela med sig och för andra att dela vidare. Den kan alltså få virala effekter som skapar kännedom om ert varumärke. Och den kan driva trafik tillbaka till er sajt, både i sökresultat och i länkar.

Infografer går att skapa själv i fotoredigeringsprogram som Photoshop, men det kan ta tid och kräva expertkunskap från till exempel en grafiker. Men misströsta inte! Det finns också webbverktyg som kan göra jobbet. Vissa kräver lite mer hand­påläggning och en större plånbok än andra.

Fyra webbtjänster för att skapa en infograf

Infogr.am

En gratistjänst som har mallar för att skapa infografer och dia­gram, där det också går att lägga till fler element som diagram, bilder och textsjok. Gränssnittet är enkelt och intuitivt och det enda du behöver är ett sifferunderlag och de bilder du eventuellt vill ha med. Det är lätt att publicera en infograf online och att dela den i sociala medier.

Visual.ly
Ett community av designers som lägger ut sina tjänster på Visual.lys marknadsplats, och som privatpersoner, företag och organisationer kan ge i uppdrag att visualisera data och skapa infografer. Det finns också en del färdiga mallar som du själv kan anpassa med dina egna siffror, som en infograf över siffror i Google Analytics eller ett cv utifrån dina Linkedin-uppgifter.

Easel.ly
En gratistjänst som fortfarande är i betaversion, där du liksom på Info.gram kan använda olika mallar och teman för att skapa infografer. Här finns också en dra och släpp-funktion som gör det hela lite enklare.

Venngage
Ett dyrare alternativ som kostar från 1 000 dollar i månaden, cirka 7 000 svenska kronor. Här kan du till exempel få hjälp att visualisera ekonomiska rapporter, följa användarutveckling eller skapa snygga presentationer.