– Jag såg någon löpsedel där det stod att analytiker är det hetaste marknadsföringsjobbet i framtiden. Det säger en del om läget. Det är jättekul att folk får upp ögonen, men deprimerande att det har tagit så lång tid, säger John Ekman, vd och grundare för Conversionista, där han jobbar med att öka kundernas konvertering.

Det har tagit lång tid att få konvertering upp på agendan, menar han. Men nu börjar det bli intressant och man börjar se vinningen av att leda besökare till de mål man har med sin sajt. Men var ska man börja?

– Det är där skon klämmer. Många vill optimera konvertering men vet inte vilken ände man ska börja, så man kanske anställer en person som blir den enda på företaget som ska lösa alla problem. Det är en ganska otacksamt och ensam roll, säger John Ekman och trycker på hur viktigt det är att jobba i team och lära av varandra.

Något som är hett just nu är A/B testning. En viktig del i optimering är formulera solida hypoteser att testa, annars finns risken att man testar för brett och att resultatet inte blir bra.

– Vi ser en hel del företag som blir besvikna när de precis har börjat. Hur tar man sig ur det? Det är en mognadsfråga och handlar om prioritering. När saker är nya tar det tid att samla info och kunskap.

I USA, som är ett par år före Sverige i konverteringsoptimering av sina företag, arbetar optimeringsteam med allt som händer digitalt på företagen och testar allt innan det lanseras.

– Så kommer det bli i Sverige också. Det finns oerhört mycket pengar att tjäna på att leda trafik på sajten i stället för att köpa mer trafik genom reklam.

Den tionde september anordnar Conversionista konferensen Conversion Jam, där deltagare får konkreta och praktiska råd som de kan använda direkt på sina egna webbplatser och e-handelsbutiker.

Vad händer på konferensen?
– Jag har handplockat de bästa internationella talarna som kommer till konferensen. Min tanke är att plocka russinen ur kakan för att inspirera internetsverige för potential och möjligheter inom e-handel, B2B lead generation och B2C lead generation. Det är inte en renodlad e-handelskonferens. Det finns minst lika stor potential i de andra områdena. Men det bästa med konferensen är att människor får träffa andra likasinnade och stöta och blöta sina optimeringsutmaningar, säger John Ekman.

John Ekmans optimeringstips:

1. Konverteringens första lag: Konvertering sker när dina och besökarens mål möts.
Reklambyråer övertygar människor att göra val, medan användbarhetskonsulter jobbar med att ta bort hinder för att människor ska göra val. För att bli framgångsrik måste man jobba med båda delarna, genom att till exempel ge ett bra erbjudande till kunden så att den blir nöjd, och samtidigt merförsälja för att uppnå affärsägarens mål.

2. Vad är det du säljer?
I våra utvärderingar märker vi att många är dåliga på att tidigt stadie berätta vad de gör. Det är viktigt att tidigt säga på sajten vad det är ni säljer, i stället för att använda en chick payoff från reklambyrån som inte säger något om vad ni gör.

3. Lägg fokus på bra copy
För att åstadkomma ovanstående spelar copy stor roll. Webbyråer och designers har stor fokus på visuell presentation, och många tar in en copywriter sista minuten. Våra tester visar att ordentliga rubriker med copyn i fokus lönar sig.