Häromdagen kom nyheten om att ett massivt datacenter ska byggas i Upplands Väsby utanför Stockholm. Det är internationella datalagringsbolaget Digiplex som investerar 420 miljoner kronor i att bygga de största datahallarna för kommersiell samlokalisering av data hittills i Sverige.

Datacentren blir bara fler i Sverige. Facebook etablerade sitt i Luleå och Ericsson meddelade nyligen att de bygger två nya datacenter i Stockholm. Nu är det klart att Digiplex köper sju hektar mark för sitt bygge. Hösten 2014 ska de nya datacentren vara klara.

Men varför etablera sig här i Sverige? Troligtvis lockas datalagringsföretagen av vårt svala klimat och låga elpriser. Investeringarna i datacenter världen över ökade med 22 procent mellan 2011 och 2012. Det är en bransch som omsätter mängder av energi, och den skriker efter grön pålitlig el.

Sverige, tillsammans med USA och Storbritannien, rankas nämligen i topp tre bästa länder att etablera datacenter i, enligt Ranking data centre index 2013. Bland de viktigaste och mest kritiska parametrarna i undersökningen är just förnyelsebar el, lågt elpris, hållbarhet och säker energiförsörjning.

– Att lagra data kräver stora mängder energi så allt fler bolag kräver att deras data lagras på ett miljömässigt och ekonomiskt hållbart sätt. Det finns i Sverige så många blickar riktas hit. Vi kommer att kunna erbjuda förnyelsebar energi, en trygg energiförsörjning och naturlig kyla till anläggningen, säger Anders Korshavn, Nordisk affärsutvecklingschef på Digiplex, i ett pressmeddelande.

Digiplex datacenter ska drivas av vind- och vattenkraft, och genom luftkylning ska de förbruka mindre el än vad traditionella datacenter gör.