Therese Reuterswärd, online marketing manager, Scandic Hotels
– Du kan inte laga en dålig produkt eller ett dåligt erbjudande med en snygg video eller infografik. Innehållet måste kunna visa sådant som är riktigt bra med produkten eller erbjudandet.

– Våga vara personlig och berätta historier som mottagarna kan ta till sig. Det går inte att prata med företagsspråk. Folk bryr sig inte om ditt företag eller din produkt. De bryr sig om vad dina produkter kan göra för dem. Hur de kan förbättra deras liv. Det ska vara värdefullt, roligt, delbart och engagerande. Innehållets syfte är att skapa en positiv reaktion hos mottagaren. Att det blir som ett slags handslag där mottagaren säger ”Det här innehållet var så värdefullt för mig så det är okej att ni marknadsför mer mot mig ”.

– Försäkra dig om att ha en organisation internt som tar hand om och håller koll på det innehåll som skapas i företaget och ser till att innehållet och tilltalet är konsekvent.

Sara Öhman, digital marknadsförare
– Gör det inte så stort inledningsvis. Fundera över vad ni redan har inom företaget och testa om ni kan få ut det till mottagarna. Folk kommer inte att hitta innehållet av sig själva.

– Undersök vad kunderna pratar om redan i dag när det gäller dina produkter. Ofta har man ett inflöde på företag, som till exempel supporten eller kundtjänst, där man kan få en inblick i kundernas vardag.

– Innehållet ska vara tydligt och genuint och helst kommunicera känslor snarare än logiska argument. Det är också bra att försöka utbilda på något sätt. Jag tror inte heller att man ska fokusera för mycket på sin egen produkt, eftersom innehållet ska kunna konsumeras av många.

Martin Björinge, editorial and production manager, Mediaplanet
– En vanlig annons är fortfarande väldigt effektiv beroende på vad du vill kommunicera och vilken effekt du önskar uppnå, men content marketing är ett mycket bra komplement. Skräddarsytt innehåll kan verkligen få en person att stanna upp, läsa, tänka och agera. Vi är mer kunskapssökande än någonsin tidigare och vi har blivit bättre på att filtrera den information vi exponeras inför i olika medier. Därför måste innehållet vara kvalitativt med hög trovärdighet som är relevant för mottagaren.