Det har gått ett år sedan Volvo Lastvagnar släppte Youtube-hiten The Ballerina Stunt, där vi fick se Faith Dickey gå på lina mellan två lastbilar i full fart på en öde motorväg. Filmen banade väg för lanseringen av nya lastbilen Volvo FH och har i dag dryga sju miljoner visningar. Nu upprepar företaget den virala succén med uppföljaren The Hook, som på bara två dygn fick över en miljon visningar. I skrivande stund, en vecka senare, har två miljoner människor sett företagets vd Claes Nilsson balansera på sin nya Volvo FMX, 20 meter upp i luften över Göteborgs hamn.

Vi har förhört oss närmre om onlinekonceptet som gjorde lastbilar till en snackis, och pratat med Maria Vassiliadis på Volvo Lastvagnar, ansvarig för pr-strategin bakom stuntfilmerna.

Vad är tanken bakom kampanjerna med stuntfilmer?
– Vi vill skapa underhållande kommunikation som även når ut till dem som normalt sett inte har lastbilar som sitt huvudintresse. Digitala och sociala medier har varit väldigt effektiva kanaler för oss att nå ut, att skapa innehåll som kan delas och kommenteras. Men syftet med filmerna är givetvis inte enbart underhållning utan ett kul och spektakulärt sätt att visa hur vi livetestar egenskaper hos de nya lastbilarna.

Så vad gör att just era filmer har blivit populära onlinefenomen?
– Dels är det innehållet, filmen måste ju visa något som attraherar en väldigt bred målgrupp. Du behöver inte älska lastbilar för att tycka att ’The Ballerina Stunt’ är underhållande att se på. Sedan är det spridningen, väldigt få filmer blir onlinefenomen av sig själva. Precis som med all annan kommunikation måste det finnas en utarbetad strategi både för att skapa innehåll och lyckas nå ut med det.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning