När strömmen gick under den amerikanska fotbollsfinalen Superbowl i vintras fick kakföretaget Oreo en snilleblixt. Snabbt slängdes en bild på ett Oreokex som delvis lyste upp ett svart rum ihop, med texten ”You can still dunk in the dark” i botten.

Bilden twittrades ut och fick tiotusentals delningar inom loppet av minuter. Dagen efter var Oreo företaget på allas läppar, till förtret för alla de företag som hade betalat miljontals dollar för att deras reklamfilm skulle bli finalkvällens mest omtalade. Oreos egen reklamsnutt, som också visats under Superbowl, hamnade även den i skymundan. Alla pratade om bilden och tweeten.

– Sociala medier har gett företag en helt ny möjlighet att i realtid följa händelser och utspel och kunna reagera på dem. Det gäller att fundera på om något i den egna verksamheten kan kopplas till det som har hänt med humor, seriositet eller bara som ett kontrautspel, säger Brit Stakston, mediestrateg på kommunikationsbyrån JMW.

Brit Stakston menar att företag måste vara ”reaktivt proaktiva”, de bör i förväg ha planerat för hur de ska agera om en möjlighet uppstår. Dessutom är det viktigt med korta beslutsvägar och att det finns ett förtroende mellan företagsledning och marknadsavdelning eller den eventuella byrå som sköter kommunikationen.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

... till de som vill fånga marknadsföringstillfället i flykten:

Våga tänka kreativt och glöm alla interna kommunikationsplaner.

Fokusera på omvärldsbevakning
och försök förutse i vilka sammanhang det du gör kan passa in.

Stirra dig inte blind på
 vad DU vill berätta, fokusera i stället på att flexibelt agera på saker som berör andra.

Mod och tajmning
är viktigare än snabbhet. Det gäller att förutse vart diskussionen man vill ge sig in i tar vägen och att hoppa in i rätt ögonblick. Att skapa en kul twist på något som sedan tar en helt annan vändning kan leda till katastrof.