Över 600 000 svenskar har anslutit sig till karriärnätverket Linkedin, och du är antagligen en av dem. Men fungerar det? Får du ut något av ditt medlemskap? Här är råden som boostar din profil.
Kartlägg dina konkurrenter och dina drömarbetsgivare
Vad krävs för att få ditt drömjobb? Genom Linkedin blir det enklare än någonsin att ta reda på. Om du söker fram de företag och de positioner du är intresserad av kan du se vilka personer som jobbar där i dag och vilken bakgrund de har. Det ger dig en inblick i vad som krävs för att få jobbet, även om det såklart inte avslöjar hela sanningen om till exempel personkemi eller personliga kontakter vid rekryteringen.
Orden som leder till jobbet
Precis som hos vanliga sökmotorer gäller det att du beskriver dig själv med ord och begrepp som tänkta uppdragsgivare använder och söker på. Förutom rena yrkestitlar och utbildningsnamn tjänar du på att tänka till kring hur du beskriver dina erfarenheter i ord. Det säger sig självt att du hellre ska skriva ”stor erfarenhet av sociala medier och marknadsföring på internet” än ”jobbat med webben”. Försök att hitta så specifika begrepp som möjligt för att beskriva dig själv. Titta även på hur andra gör, speciellt om du redan vet ett företag eller personer som du gärna skulle vilja jobba tillsammans med.
Vad tillför du?
Fina meriter och snygga listor i all ära, det en uppdragsgivare vill veta är vad du kan tillföra rent konkret i verksamheten. Fokusera dina beskrivningar på vilka kunskaper och färdigheter du har fått och hur de kan användas i framtiden.
Mata in allt
Rodda inte runt med flera olika meritförteckningar och cv:s. Använd Linkedin som förstahandsval och mata in alla uppgifter du tror att du kan behöva i framtiden. Sedan kan du exportera och anpassa cv:t direkt från Linkedin vid behov. Det gör att du tvingas hålla alla uppgifter uppdaterade så att en framtida arbetsgivare inte hittar inaktuell information när den söker på ditt namn.