När Johan Wigmo till slut bestämde sig för ett verktyg föll valet på ­Omnifocus. Det är ett system som är specifikt utvecklat för GTD-metoden och all information synkroniseras mellan Mac, Ipad och Iphone.

– Egentligen fungerar det med ett enklare program innan man har kommit igång med GTD. Men när man väl har kommit in i det upptäcker man fler behov och då tycker jag att Omnifocus är det bästa verktyget. Jag trivs väldigt bra med det, men det är säkert olika från person till person.

Johan Wigmo rekommenderar att man tittar igenom Omnifocus webbplats, där det finns handledningar (tutorials), skärm­inspelningar (screencasts) och forum.


Omnifocus är utvecklat för GTD-metoden och synkroniserar informationen mellan Mac, Ipad och Iphone.

– Där ger de tips och visar alla funktioner som man kanske inte tänker på i en vanlig att göra-lista. Det kan till exempel vara hur man ställer in fokus, lägger in upprepade uppgifter och så vidare.

Johan Wigmo kompletterar sitt personliga organisationssystem med Evernote, där han sparar referensmaterial, sådant som kan vara bra att ha men inte kräver ­någon åtgärd.

– Omnifocus använder jag mest för sådant jag ska eller kanske ska göra, till exempel anteckna om jag får en idé. Sådant som jag bara ska sortera för referens lägger jag in i Evernote.

På möten använder Johan Wigmo ofta Omnifocus för att ta anteckningar direkt.
– Det är extra smidigt om man kör det på Ipaden. När jag sedan går igenom anteckningarna för jag över referensmaterial till Evernote. Man kan göra en textlänk i uppgiften i Omnifocus, som länkar till dokumentet i Evernote.

En nackdel är att Omnifocus inte finns för Windows. En annan nackdel är priset: 599 kronor för Macprogrammet, 149 kronor för Iphoneappen och 299 kronor för Ipadappen.

– Det är rätt dyrt. Jag skulle inte säga att det är det första programmet man ska testa. Man får en gratis testperiod och den ska man absolut använda innan man köper programmet, säger Johan Wigmo.

Om man vill leva online fullt ut, ­eller använder Windows, finns många alternativ. Remember the Milk är antagligen det mest kända.

– Det är nog det att det är webbaserat som jag inte riktigt trivs med. Men annars är Remember the Milk rätt avancerat, man kan bygga upp strukturen som man själv vill.

– På jobbet letade vi efter något som man kunde jobba tillsammans med. Vi använde Nozbe.com. Det är helt webbaserat, och jag tyckte att det fungerade rätt okej. Det finns även till Iphone och Ipad.

Vilket verktyg du ska välja beror i slutänden på tycke och smak och på hur ”renlärigt” du har planerat att ­följa GTD-metoden.

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Getting things done är en metod för personlig organisation, utvecklad av David Allen. Metoden beskrivs i boken med samma namn (”Få det gjort” på svenska).

Målet är att du ska ta kontroll över ditt liv genom att styra ditt arbetsflöde och hantera information på ett effektivt sätt. Är du mindre stressad får du helt enkelt mer gjort.

Metoden beskriver olika verktyg och ger konkreta tips på hur du ska hantera information och ersätta ­dina gamla att göra-listor. Den ­bygger på fem stadier:

Samla in Samla alla uppgifter, anteckningar, listor och bråte på ett ställe.

Bearbeta Töm inkorgen regelbundet.

Organisera Skapa och använd rätt ”behållare” för olika typer av information och anteckningar.

Gå igenom Rutiner för att få systemet att fungera.

Göra Besluta vad som är bäst åtgärd just nu och utför den!