ʼʼDe flesta entreprenörer är ganska töntigaʼʼ

Ruben Flam på mobilhandelsföretaget Mopper tycker att de flesta entreprenörer är ganska töntiga. Åtminstone de som kommunicerar att de är entreprenörer. ­Utöver mobilhandelsföretaget Mopper har Ruben Flam varit med och startat en mängd bolag inom de mest skilda områden.

– Mina förebilder är människor som går in för saker, oavsett vad de gör. Illustratörer, bergsklättrare, dykare, komiker.
Han lyfter fram komikern Bill Hicks som en sådan förebild. Han gjorde precis vad han ville, menar Ruben Flam.

Hur märks dina förebilder i ditt entreprenörskap?
– Jag vet inte, många upplever mig nog som konstig. Jag tänker på ett speciellt sätt. Slänger ur mig 1 000 idéer, en fastnar och man kommer ett steg framåt. Sedan är det 1 000 nya idéer.

Ruben Flam säger att han går på magkänsla och är envis. Och har ett ”gravt auktoritetsproblem”. Det är därför han är entreprenör, påstår han.
– Jag skulle aldrig kunna arbeta för någon annan eller på ett stort företag.

När visste du att du var entreprenör?
– Jag sålde skoltröjor under gymnasietiden. Det var väl det första yttre tecknet. Och det är lite lustigt, många entreprenörer har det gemensamt att man sålde skoltröjor eller engagerade sig i festgruppen i skolan. Men aldrig i elevrådet! De som satt där blev jurister och politiker, tråkiga ­människor.