Att vara vd innebär för Erik Fors-Andrée att interagera med människor hela tiden, att sitta i möten, att göra uppföljningssamtal men framför allt att coacha sin personal. Han kallar sin ­ledarstil för öppet ledarskap, där sociala medier är en självklarhet.

– Jag ser det inte som att jag använder sociala medier i jobbet, det är en naturlig del av vardagen och hur jag ­väljer att kommunicera. Det är ju ingen som frågar hur jag använder telefonen i jobbet. Jag har inte valt att använda Twitter i något syfte, man hittar syften allt eftersom, ­säger han.

Efter tio år som projektledare för webbprojekt ville Erik Fors-Andrée ta steget och bli formellt ansvarig för personalen och blev då vd för Juristjouren. I samma veva startade han en vd-blogg.

– Bloggat har jag gjort i tio år, tidigare om projektledning på bloggen Definition of done, men nu har det blivit mer och mer fokuserat, mer och mer genomtänkt. Syftet med vd-bloggen är att skapa engagemang för organisationens utveckling och att diskutera ledarskapsfrågor och personlig utveckling, sådant som jag skriver om.

På sin blogg har Erik Fors-Andrée en lunchkalender som han använder för att boka lunchmöten. Hittills i år har han träffat över 60 nya bekantskaper på lunchen. Många av förslagen kommer från Twitter.

– Syftet eller den stora vinsten är relationsskapandet. Jag söker inte medvetet upp vissa kontakter, det är ett ­ganska brett nätverkande som förhoppningsvis leder ­vidare till något. Det kommer som det kommer.

Erik Fors-Andrée berättar att Twitter och vd-bloggen också har blivit rekryteringskanaler.

– De flesta på mitt jobb har läst min blogg tidigare och kan referera till den. Och på Twitter frågar en del om det finns jobbtillfällen. Jag har mer och mer valt att göra det till en strategi, eftersom det uppenbarligen fungerar.

Den stora utmaningen för ett transparent ledarskap är att ständigt balansera svårigheten med relationen mellan öppet och slutet, menar Erik Fors-Andrée. Hans grundprincip är att allt ska vara öppet, men när det gäller personalfrågor är dörren stängd.

– Den negativa konsekvensen är att när man inte kan vara öppen, då tror folk att något är mer hemligt än vad det är. Jag är öppen med organisationens utveckling, men ett utvecklingssamtal med någon är inget jag återger. ­Personliga frågor bör man inte skylta med.

Fakta

Vd för Juristjouren och driver vd-blogg.se.

Bakgrund: Har jobbat som projektledare och webbstrateg i tio år.

Bästa yrkesrelaterade erfarenhet: Att se människor utvecklas och komma till insikt, även jag själv. Det är bland det mest belönande.

Favoritsajt/-tjänst: Google Reader är ett av de konkret bästa verktygen. Jag lägger till nya källor allt eftersom och har en mapp som heter projektledning med ett gäng olika källor, där jag kan gå in och få en nostalgisk injektion då och då.