Sedan Karin Kling blev klar med sin utbildning i januari 2010 har hon fått flera av sina jobb via Twitter. I dag är hon konsult på EDB Ergogroup Systeam med uppdrag på SCA som webbredaktör och centralt stöd för andra webbredaktörer inom koncernen.

Karin Kling är numera fast anställd, men när hon var nyutexaminerad var det inte helt enkelt att komma in på arbetsmarknaden. Hon tog olika ströjobb och letade jobb via rekryteringssajter på nätet.

– Eftersom det är där jag vill jobba är det där jag söker. Den som letar efter ett jobb som webbredaktör eller webbansvarig sitter inte och bläddrar i tidningen, säger hon.

En dag förra hösten såg hon att en person som hon följde på Twitter hade skrivit att han sökte sociala medieredaktörer till SVT och programmet Ung och bortskämd och att intresserade kunde höra av sig via e-post. Det gjorde Karin Kling.

– Vi hade följt varandra ganska länge på Twitter, så han hade väl ett hum om vem jag var i Twitterflödet.

Sedan följde en mejlkonversation med frågor som Karin Kling besvarade och därefter en intervju via Skype, eftersom den ansvarige för rekryteringen fanns i Stockholm och Karin Kling i Göteborg.
– Sedan bestämde han ganska snabbt att jag skulle få jobbet. Jag jobbade mycket hemifrån och var i Stockholm en gång i veckan och stämde av och lade fast strategier.

När uppdraget på SVT var klart hade Karin Kling ett vikariat på företaget Mecenat några månader innan hon var igång igen före sommaren och sökte jobb. Då såg hon att rekryteraren Johannes Sundlo på Academic Work twittrade om att företaget sökte en webbredaktör till ett uppdrag på SCA, med en länk till annonsen. Budskapet till Karin Kling var att ”Vi kommer lägga ut den här annonsen och jag vet att du skulle passa om du sökte”.

– Jag skickade in min ansökan ganska snabbt och jag tror inte ens att de brydde sig om att träffa andra kandidater, säger hon.

Även Johannes Sundlo och Karin Kling hade lärt känna varandra via Twitter och hade följt varandra ganska länge. Hon kommer egentligen inte ihåg hur den första kontakten togs.

– Jag tror att det har att göra med att vi båda bor i Göteborg och är jämngamla. Vi har säkert en gemensam kontakt och så har vi stött på varandra i någon diskussion. Efter det har vi träffats ett par gånger på tweetups, Twitterträffar, så han tyckte väl att han kände mig så väl att han kunde rekommendera mig direkt.

För Karin Kling är Twitter ett bra ställe för att hitta personer som jobbar med det hon själv är intresserad av. Chansen är dessutom stor att de kan hjälpa till när man söker jobb.

– Försök att leta reda på folk som jobbar inom den bransch du vill jobba. Kolla vilka de följer och vilka som följer dem. Det tar lite tid att hitta de här nyckelpersonerna, men man får söka sig fram och leta i andras flöden. Det handlar om att skaffa ett större nätverk och att få fler följare.

Rekryterare är också bra personer att ha i sitt flöde, konstaterar Karin Kling.
– Dyker det upp något intressant är det lätt att ha direktkontakt med en gång. Det blir en enklare och rakare kontakt. Man kan skicka sin ansökan på en gång och rekryteraren kan plocka upp profilen lättare. Jag tycker att det är bekvämt.

Det är också lättare att spontant höra sig för om jobb när man redan har kontakt.

Karin Klings råd till den som söker jobb inom sociala medier är att noga tänka till på sin profil. Vad står det där? Är det vad du vill förmedla om dig själv?
– Försök att vara dig själv, men ploja inte till det för mycket. Skriv öppet om vad du kan och vad du är ute efter. Är din profil för anonym eller för kortfattad är det inte lika lätt att hitta ett jobb den här vägen.

Ju mer aktiv du är, desto mer växer ditt nätverk. Ju större nätverk, desto större chanser. Samtidigt betonar Karin Kling att det gäller att hitta en balans. Det fungerar inte att vara för påstridigt om att man söker jobb.

– Bli polare med människor och skapa relationer. Då hjälper de dig att sprida att du är ute efter jobb, och det kan få spridning väldigt långt. Då vet man aldrig var det landar och det är ju spännande!

Karin Kling
Ålder: 29 år
Jobbar som: Konsult på EDB Ergogroup Systeam. Just nu med uppdrag på SCA som webbredaktör och centralt stöd för andra webbredaktörer inom koncernen.
Utbildning: Informationslogistik, Växjö universitet (aug 2005-jan 2009), och en ettårig webbredaktörsutbildning 2010, Mittuniversitetet i Sundsvall.

Fakta

  • Tänk noga på vad som står om dig i din profil. Var inte för anonym eller för kortfattad.
  • Var dig själv, men skoja inte till det för mycket.
  • Skapa relationer och se till att ditt nätverk växer.
  • Följ nyckelpersoner, som till exempel rekryterare, på Twitter.
  • Var inte för påstridig i ditt jobbsökande.