Genom att blanda konsumentelektronik och webbtjänster med skräddarsydd kod och specialkonstruerad elektronik skapar Ellen Sundh och det digitala produktionsbolaget Society 46, där hon jobbar, nyskapande interaktiva installationer och projekt.
Är det reklam, forskning eller konst? Projektet The Sound of Football tangerar alla tre. Genom att kombinera en mängd olika tekniker gjorde Ellen Sundh och Society 46 det möjligt för blinda personer att spela fotboll mot seende spelare på lika villkor.
Ett spårningssystem bestående av sexton kameror täcker hela planen. Varje spelare är utrustad med en Iphone, hörlurar och modifierade skidglasögon som gör alla spelare lika blinda. Med hjälp av 3d-ljudteknik får spelarna i sina lurar en ljudrepresentation av planen, spelarna, målet och bollen.
Society 46 utvecklade konceptet tillsammans med reklambyrån Åkestam Holst inom ramen för Pepsi Refresh, där drickajätten sponsrar olika nyskapande projekt. Och The Sound of Football har visat och utforskat nya möjligheter som kan utvecklas för att förbättra villkoren för synskadade.
– Tänk att du har ett spårningssystem inne på till exempel Centralstationen som blinda personer kan koppla sina mobiler mot. Det kan hjälpa dem att hitta till rätt tåg och de skulle också kunna se om det finns någon de känner i närheten. Det handlar om att ta in information som blinda inte ser och konvertera den till information som de är vana vid, alltså ljud, säger Ellen Sundh.
Society 46 har blivit kontaktade av forskare som också jobbat med att skapa ljudrepresentationer av rum för synskadade. De ville gärna samarbeta.
– Jag tror att ett företag som vi har möjlighet att testa saker snabbare än forskare, eftersom de måste dokumentera på ett helt annat sätt innan de gör något. Tillsammans kan vi uträtta stordåd.
Society 46:s projekt består vanligtvis av app, webb och interaktiv installation. Slutkunderna kan vara multinationella konsumentbolag likväl som konstmuseum.
Med en bakgrund som designer och utvecklare började Ellen Sundh intressera sig för elektronik när hon jobbade på byrån Digit i London i mitten av 2000-talet. Där experimenterade de en del med interaktiv elektronik och Ellen Sundh ”började hänga alltmer vid elektronikbordet”.
– Jag tänkte att det här kommer att slå stort någon gång. Och nu är vi där. Allt som kan leda ström eller genererar ström går det att göra något med. Tänker man så, är möjligheterna oändliga.
Dagens billiga och lättillgängliga elektronik gör det förhållandevis enkelt att bygga prototyper och experimentera. På Society 46:s kontor finns en godismaskin som spottar ut en godisbit till alla som checkar in på kontoret via Facebook. Och på julen kopplade man upp julbelysning och ett modelltåg mot nätet och lät alla som ville vara med och styra julbelysningen på kontoret.
– Jag tror verkligen på att man genom att ha så lite förutfattade meningar som möjligt gör att det skapas mer tankeverksamhet. Sedan ska man också vara modig och djärv i tanken, säger Ellen Sundh.
Kreativiteten tränar man genom att lyssna, lära och ifrågasätta, menar hon.
– Min övertygelse är att man ska försöka skapa så mycket synapsledningar i hjärnan som möjligt. Det gör man genom att lära sig hur världen fungerar. Jag lyssnar mycket på vad andra säger och lär mig saker som de kan. Då tror jag på att det kopplas fler kontaktbanor i hjärnan.
Karin Adelsköld blev nummer ett på Internetworlds lista över digitala Sveriges mest kreativa personer. Läs mer om listan här.