Hallå där Thomas Wennström som tillsammans med Kristin Heinonen arrangerar Sweden Social Web Camp (SSWC) för fjärde året i rad ute på Tjärö i Blekinge.

Hur går det med förberedelserna?

– Vi är på plats just nu och ordnar med praktiska. Det rullas just nu ut en fiber. I år får vi ett mycket bättre internet med bättre spridning. Vi har fått sponsring från fiberleverantören Rala så att vi har så det räcker ändå ner till dödsklippan.

Vad är speciellt med årets SSWC?
– I år har vi chartat det jätteroliga PR Newswire-tåget som avgår från Stockholm torsdag morgon och rullar genom Sverige för att vara framme vid sex. Det är ett gammalt museitåg som är äldre än internet själv. Två hundra personer kommer att ta den. Det är kul att det också till stor del är crowdfundat av deltagarna själva, och att det var det största projektet som Fundedbyme hade haft vid det tillfället. Ombord får man en kul uppvärmning, det finns en biovagn som kommer att spela nördiga filmer, och så finns möjligheten att röra sig runt och prata ihop sig med de andra. Nytt för i år är också att vi har fått internationella sponsorer som Google och Sales Force.

Hur många nördar kommer till ön den här gången?
– Det här blir vårt största SSWC hittills med 450 deltagare. Förra året var vi 400. Det gör ju att allt har fått växa, vi har det största tältet vi någonsin har haft för att rymma alla som ska äta till exempel. Det är mycket praktiska saker som måste lösas. Det är begränsat med platser att sova på ute på ön och det passar inte alla att bo i tält, så därför har vi också öppnat upp för deltagare att bo på Landbacken.

Vilka ämnen tror du kommer vara populära på gridden?
– Jag tror att det kommer att pratas en del om mobila betallösningar. En session som ligger uppe heter ”Bank 2.0, när kommer den”. Bankerna är ju hopplösa, de behöver skakas om. Sen är det alltid någon nördig session om någon mystisk databas och hur den fungerar. Aftonbladet kommer hålla en session om gammelmedia som heter ”Varför gör ni som ni gör”. Det hoppar upp nya punkter hela tiden, och det är det som är charmen med att anordna en okonferens. Formatet är kul och vi behöver inte lägga ner någon tid på innehållet, allt uppstår på plats.

Vad händer utanför sessionerna då?
– Det är många sociala aktiviteter på gång. Man ska till exempel ha med sig whiskey ut, klättra och springa Tjäröjoggen. Själv ska jag ha en off topic om street kartering, så att vi kan göra en bättre karta över Tjärö med våra mobiltelefoner. Tanken är att man ska träffa och lära känna varandra. Sova i tält och borsta tänderna ihop, det är det som är charmen.

Hur blir vädret?
– Det verkar bli hyfsat fint väder. Sådant är ju svårt att styra, men det ser ut att bli soligt alla dagarna. Det är ändå viktigt att man packar ner någon form av regnskydd. Men förhoppningsvis ska nog vädret hålla i sig.