Med en bakgrund i undersökningsvärlden är det inte uppenbart hur klivet till kundvårdssystem togs. Eller så är det hur självklart som helst. Andrei Postoaca arbetade med marknadsundersökningar redan som 20-åring och byggde upp ett eget bolag. Senare blev han en av de drivande på det globala undersökningsföretaget Ipsos, med basen i Frankrike. Andrei Postoaca, som själv har ena benet i Rumänien (han kom till Malmö som 11-åring), fick en plattform för att jobba internationellt.

När vi ses över en lunch på restaurang Pontus! på Brunnsgatan i Stockholm är Andrei Postoaca först på plats och har redan hittat vårt bord inne i ett hörn av matsalen, nere i källaren.

När undersökningsbranschen växte och blev mer och mer digital gav det också nya möjligheter för Andrei Postoaca att växa, bland annat under några år i New York i USA.

– Men 2008 kände jag att jag behövde prioritera annorlunda och ägna mig mer åt min familj. Jag sa upp mig från Ipsos och flyttade hem till Sverige.

Under 2009 laddade han batterierna, byggde sitt hus i Stockholm och skaffade barn. Och funderade på sitt nästa steg.

– Kundvård, crm, låg nära det jag jobbade med på Ipsos. Men jag var fascinerad över att alla kontakter och nätverk vi har i våra organisationer inte gav oss mer leads och affärsmöjligheter.

Den iakttagelsen gav upphov till idén bakom hans nya bolag, Clintelica.
– Grunden för bolaget var att dra nytta av alla de nätverk som företagets medarbetare har, men som i många fall inte alls gjorde någon affärsmässig nytta.

Marknaden för crm-verktyg är knappast liten. Och mängden tjänster och befintliga system är kanske ännu större.

– Vi insåg att vi behövde göra något nytt, något som skiljer oss från mängden. Och genom att knyta systemet till de sociala nätverken som används på företaget kan vi bidra med något som andra inte har, säger han.

Tanken är alltså att tanka in medarbetarnas nätverk från Facebook, Linkedin och Twitter för att skapa en bild av vem som känner vem och vilka potentiella kontakter som företaget har mot omvärlden.

Dessutom kan medarbetarnas e-postadresser i deras adressböcker komma till stor nytta, här finns ofta ännu fler kontakter och ingångar. Det visar också att nätverken inte alltid behöver vara så tajta och upparbetade.

Att det finns utmaningar i detta är det ingen tvekan om. Vår vilja att dela med oss av våra nätverk är inte uppenbar.

– Alla har den tveksamheten initialt. Men vi låter medarbetarna styra vem som ser vad: Du kan hålla dina kontakter helt anonyma, du kan tala om att det finns en kontakt, men inte vem som äger den och du kan vara helt öppen med din relation till en extern kontakt. Dessutom är det viktigt att det alltid är den med kontakten som ger sitt godkännande till att en kontakt tas, säger Andrei Postoaca.

Våra nätverk är ofta outforskade och vi behöver egentligen bara fylla på med kontaktuppgifter till alla. Och se till att etablera kontakt på förtroendeingivande sätt. Det krävs inte bara en e-postadress eller ett Twitterkonto. Det krävs att människor med förtroende öppnar dörrarna på något sätt.

– Det viktiga är att vi inser att vi har en mängd ingångar i form av våra många medarbetare.

Andrei Postoaca vill etablera Clintelica som ett komplett crm-system, som klarar alla de behov en säljande organisation har. Men det utesluter inte att det också kan integreras med andra system, för de verksamheter som redan har ett crm-system och vill komplettera med Clintelicas nätverkstänkande.

Jag undrar om inte det här resonemanget också skulle kunna vara relevant för hr-avdelningen, som behöver hitta nya medarbetare. Eller för en redaktion som behöver hitta intervjupersoner.

– Vi har redan många som använder Clintelica till en massa andra saker, men vi satsar på att göra det till ett riktigt bra crm-verktyg, inget annat just nu, säger Andrei Postoaca.

Fokus just nu är att etablera sig i Sverige och i Rumänien, där Andrei Postoaca har upparbetade kontakter. Därefter blir det andra marknader.

– Vi vill se till att det fungerar perfekt här först, innan vi fortsätter ut på andra marknader.

Fakta

Ålder: 38 år, har två barn.
Bakgrund: Född i Rumänien, uppvuxen i Malmö, studier i Uppsala och på Handelshögskolan.
Favoritnätverk: Twitter, twittrar bara på engelska.
Senast köpt på nätet: Mycket böcker om nätverk. Dessutom mycket resor.

Om Clintelica Arbetet med systemet började 2010. Det har utvecklats i Rumänien och är ett rent online-projekt. Hela systemet ligger i ”molnet” och det prissätts också helt efter hur mycket det används. Ju fler användare, ­desto mer betalar du.