I tio år har Lena Glaser styrt SVT:s interaktiva satsningar. Under den tiden har verksamheten inte bara vuxit från fem till sextio medarbetare, den har också förändrat svenskarnas tv-tittande i grunden. ”Vi såg att SVT Play hade stor potential. Men det hade varit ­förmätet att tro då att ’playa’ skulle bli ett begrepp”, säger hon.

När Internetworld träffar Lena Glaser har hon och hennes kollegor just släppt en ny nyhetssajt och en ny förstasida till SVT.se och är mitt i lanseringen av ett nytt publiceringssystem.

Hon sitter och skriver på ett blogginlägg, när vi hälsar på i betongbunkern, som SVT:s grå kontorsbyggnad på Gärdet i Stockholm kallas. Inlägget ska handla om reaktionerna på den nya förstasidan. Många har varit positiva, även om en del besökare tycker att sidan har blivit för avskalad.

– Vad tycker du själv? frågar Lena Glaser, och berättar att de jobbar med projektmetodiken Scrum.

Det innebär att förändringen ska genomföras i mindre steg och utgå från besökarnas beteenden och åsikter.

– Det är möjligt att vi har gjort sajten för avskalad. Vi får se. Vi har uppföljningsmöte i mitten av nästa vecka.

Lena Glaser är en kvinna mitt i karriären. Hon har i tio år lett utvecklingen av en av Sveriges bästa webbplatser. När vi träffas bär hon tajta jeans, en elegant gammelrosa topp och stora silversmycken. På ena handen syns en minnesanteckning i blått bläck. Hon gestikulerar ivrigt och kan, eller vill, inte riktigt svara på hur mycket hon jobbar. Men hon medger att det ofta blir ganska mycket.

Avdelningen hon leder heter SVTi, där i:et står för interaktiv. Den bildades i samma veva som Lena Glaser kom till företaget för elva år sedan. När hon blev chef ett år senare fanns det massor att göra.

– Som så ofta i början byggdes det som gjordes på webben av ett gäng entusiaster. De SVT-program som ville hade skaffat en hemsida. Det var alla möjliga sidor, gjorda på en rad olika sätt.
Någon låg hos en byrå och en annan hade grannens son gjort. Det var mycket bra saker, men vi behövde skapa en struktur. Allt tydde på att webben skulle bli större och SVT behövde ha ett gemensamt tänk kring det.

Den dåvarande programdirektören Leif Jakobsson fattade ett strategiskt viktigt beslut: Webb­chefen skulle sitta i programledningen. Denna grupp är en viktig maktfaktor på SVT, eftersom den beslutar över SVT:s utbud. Programledningen bestämmer hur pengarna ska fördelas och avgör vilka satsningar som ska genomföras. I dag sitter Lena Glaser även i företagsledningen.

– Att vi har funnits med i ledningen har varit otroligt viktigt. Vi har kunnat vara en speedboat som kört bredvid den stora Finlandsfärjan. Men vi har inte snurrat fritt utan har haft en koppling till verksamheten.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning

Fakta

Gör: Chef för SVTi, som ansvarar för SVT:s leverans på interaktiva plattformar.
Ålder: 49 år.
Bor: Lidingö utanför Stockholm.
Bakgrund: Journalist. Var frilansjournalist i tio år och delägare i en frilansbyrå. Skrev folkbildande artiklar om privat­ekonomi. Jobbade i två år på tv-kanalen K-world, som senare lades ner. Arbetar ­sedan 2001 på SVT.

Lanserades: December 2006.
Lanserades som mobilapp: Februari 2010.
Unika besök per vecka: 1,5 miljoner (2012).
Antal starter per vecka: 520 miljoner (2011).
Andel av befolkningen som tittar på SVT Play i mobilen: 7,7 procent (2011).

… sitt eget tv-tittande
– Jag tittar naturligtvis mycket på Play. Och en del på tv. När jag verkligen vill följa något tycker jag att det är jobbigt att det bara går en speciell tid. Då ser jag det på webben.

… om attityden till interaktiva kanaler på SVT

– Det interaktivas position har förändrats generellt de här åren. Men det har länge funnits en stor medvetenhet och ett intresse för detta på SVT. Att vi har en roll i programledningen och i företagsledningen gör att verksamheten får sin plats i organisationen.

… konkurrensen med kommersiella kanaler

– Vi kunde göra SVT Play under en tid då det fortfarande var svårt för de kommersiella bolagen att få ekonomi i det. Det är orättvist, kan man tycka. Men jag tycker tvärtom att det var jättebra – vi tv-bolag drar varandra i det här ­arbetet.

… bakgrunden som journalist
– Jag fick frågan nyligen om jag är it-chef här. Men det är jag inte alls. Jag är en innehållsperson i grund och ­botten.

… sitt nästa jobb
– Jag börjar bli lite gammal på den här avdelningen, även om många har varit här länge. Jag kommer att vara kvar så länge det är roligt. Det kan bli så att jag pensioneras här, eller så blir det inte så. Hur det än blir är jag väldigt glad över de här åren. Jag tror att vi fyller en funktion och då är det kul att jobba.

… om att jobba med scrum
– Vi har lärt oss att inte göra enorma lanseringar och satsa allt på ett kort. Nu för tiden är acceptansen för tekniskt strul låg bland besökarna.