Du kanske redan använder evernote eller har hört talas om det? Det är en tjänst för att samla ­exempelvis mötesanteckningar, idéer, information, att göra-listor, bilder, länkar och statusupp­dateringar från andra tjänster och göra allt sökbart.

Evernote finns i en gratisversion och en premium­version och går att nå i webbläsare, via ­Iphone, Android och surfplattor samt att ladda ner som ett program till din dator. Allt synkas via internet och blir tillgängligt i dina olika prylar genom ditt användarkonto.

Informationen du lägger in kan du kategorisera i olika anteckningsböcker och tagga med nyckelord för vad den gäller, som till exempel jobb, privat, utbildning och andra mer specifika ord.

Det här kan du använda Evernote till:

Anteckningar. Rubrik och text.
Att göra-listor. Punktlistor, numrerade listor och checkboxar.
Bilder. Dra in en bild från datorn eller ta en med mobilen i Evernotes app. Finns det text i bilden, handskriven eller tryckt, blir den sökbar.
Röstanteckningar. Spela in dina tankar tillsammans med till exempel en bild, en länk eller en ­anteckning.
Bifoga filer i anteckningar. Dra in exempelvis ett Word- eller Exceldokument eller en pdf i Ever­note (fungerar endast i premiumversionen).
Dela innehåll. Dela anteckningsböcker och innehåll med andra (i premiumversionen).
Spara länkar och artiklar från webbplatser. ­Ladda ner tillägget Evernote Clipper till Firefox, Internet Explorer, Safari eller Chrome. Då syns Evernotesymbolen i högra hörnet av adressfältet i webbläsaren. Med den kan du spara en artikel, en viss del av en sajt genom att markera den eller en länk till en sajt samt se allt du har sparat från just den sajten tidigare.
Få upp dina anteckningar i sökresultaten på Google. En funktion som också blir tillgänglig ­genom Evernote Clipper.
Spara dokument och kvitton. Ta en bild på dokumenten eller skanna in dem. Vissa skrivare har till och med en knapp för att skicka dokumentet direkt till Evernote. Tänk dock på att du med gratisversionen kan ladda upp 40 megabyte i månaden och med premiumversionen 1 gigabyte. Därför kanske du ska lagra större dokument på andra ställen.
Nedkopplade noteringar. Anteckna offline på ­datorn och synka när du har uppkoppling igen.
Ladda ner information från andra tjänster du ­använder. Scriptet ”if this then that”, ifttt.com, gör att du till exempel kan hämta dina incheckningar via Foursquare, dina Twitterinlägg och andras svar, dina bilder på Flickr och Instagram eller dina stjärnmärkta artiklar i Google Reader och automatiskt spara dem i Evernote.

Vill du veta mer om vad du kan göra i Evernote och få mer inspiration, läs till exempel blog.evernote.com, där användare delar med sig av sina tips.


”Evernote kan hjälpa dig att få syn på sammanhang”

Gisela Jönsson, doktorand i Industriell ekonomi och organisation på KTH, ger sina bästa tips för att använda Evernote.

1. Dokumentera problem som du har löst
Spara mejlkonversationer där du får svar på någon viktig fråga, skriv några korta anteckningar om hur du löste ett visst problem eller släng in en skärmdump. Tagga med ­relevanta sökord. Det här är ­särskilt bra för den sortens tråkiga problem du inte vill behöva lägga på minnet själv, men ändå vill slippa fundera på igen nästa gång de dyker upp.

2. Sökbara bilder
Eftersom Evernote har en ocr-funktion går det utmärkt att till exempel föreviga vad man jobbat fram på en white­board, en sida i en bok eller ett kvitto, genom att fotografera det med mobilen. Texten i bilden blir sökbar precis som om det vore en textanteckning.

3. Planera inte, sortera!
Ett mer allmänt tips är att utnyttja Evernotes många sorteringsmöjligheter för att hitta mönster i tankar där du fortfarande famlar efter den röda tråden. I stället för att planera i förväg lägger du, likt Hans och Greta, ut brödsmulor efter dig i form av taggar, datum och andra metadata. Det som kanske ­kändes som ett slumpartat nedsparande av något intressant här och var kan visa sig hänga ihop och hjälper dig att få syn på ­sammanhangen.

Fakta

… du kan göra din kontaktlista levande, i stället för att ha en vanlig adressbok i kronologisk ordning? I Evernotes app Hello kan du lista kontakter utifrån ansikte, när du träffar dem och i vilken kontext. Appen har tre alternativ för att lägga till en person: ge den till personen som fyller i sina uppgifter och tar en bild, gör det själv eller lägg till personen med uppgifter från din kontakt­lista. Appen synkar med ditt Evernotekonto så att dina kontakter blir tillgängliga i dina ­olika prylar.

Det finns många tjänster och appar kopplade till Evernote. Här hittar du några av dem: evernote.com/trunk

40 megabyte utan kostnad
Evernotes gratisversion ger dig 40 megabyte utrymme i månaden. Premiumversionen kostar 38 kronor i månaden (339 kronor per år), innehåller fler funktioner och ger ett utrymme på en gigabyte per månad.