Trenden att detaljerat logga sina beteenden har vuxit sig allt starkare de senaste åren. En av höstens stora snackisar inom quantified self-rörelsen är appen Lift.

Lift är en app som är tänkt att motivera människor att förändra sina beteenden med väldigt enkla medel. I Lift kan du skapa ett mål som du vill nå, till exempel att träna eller meditera och sedan “checkar du in” varje gång du gör detta.

Det finns också en social aspekt som gör att du kan se andra människors mål och ge dem uppskattning om de lever upp till dem. Det gör att du kan motiveras av andra att själv bli bättre.

Appen är sprungen ur inkubatorn Obvious Corporation startats av Twitter-grundarna Biz Stone och Evan Williams. Även den välkända Quantified Self-förespråkaren och författaren Tim Ferriss har varit med på ett hörn i utvecklingen av Lift.

Lift har kallats “den billigaste självhjälpsprodukten som skapats”, appen är gratis, och tanken bakom bygger på forskningsrön om “feedback loops”. Forskning visar nämligen att det går att skapa goda vanor genom att hitta omständigheter som göra att när du gör något önskvärt så får du en liten belöning. Detta i sin tur gör det mer troligt att du kommer att upprepa det önskvärda beteendet.

De vanligaste målen på tjänsten handlar om hälsa och träning. Sådant som att dricka mer vatten, löpträna mer eller ta promenader. Det är också populärt med mer andliga mål som att meditera eller att bli bättre på att berätta för sin partner eller familj att man älskar dem.

En annan intressant aspekt på Lift-fenomenet kommer från Huffington Posts teknikredaktör Bianca Bosker. Hon påpekar i en artikel att en stor glädje med att använda Lift för henne handlar om att få upp ögonen för vad människor kämpar och misslyckas med. PÅ Facebook och Twitter tenderar folk att framställa sig själva som briljanta, lyckade och produktiva i allt vi företar oss. Lift visar att de flesta av oss är ganska mediokra på många områden och för det mesta glömmer att använda tandtråd.

“Seeing each other through the world's Pinstabooks suggests we rock at everything. Lift gets us to admit we think we could do better,” skriver hon.

Så även om Lift inte gör dig till en bättre människa kan den få dig att känna dig bättre.

Läs mer:
Så jobbar du smart med Evernote
Därför jobbar du sämre när du multitaskar