Jag träffade Anette Brandt på en reklambyrå där jag fick praktik direkt efter avslutade högskolestudier. Jag hade läst Medieinformatik på högskolan i Kristianstad och var en 23-årig interaktionsdesigner med fokus på allt från programmering till människa-dator-interaktion. Anette jobbade som copywriter sedan flera år och var en otrolig idéspruta och en jäkel på att skriva. Hon hade fyra barn, alla i grundskoleåldern, som hon gillade att hitta på saker tillsammans med. Fast hon var värdelös på att googla efter aktiviteter. Vi spånade och insåg att det inte fanns något enkelt sätt för barn­familjer att planera semestern. Så föddes idén till Barnsemester.se.

Eftersom jag var arbetslös hade jag gott om tid att bygga på sajten. Ganska snabbt konstaterade jag att java och html, som jag hade läst i skolan, inte dög till att bygga en hemsida med databashantering. Jag började alltså plugga in asp.net, men gick efter ett tag vidare till php. Det blev flera utkast innan både Anette och jag var nöjda. Sedan var det dags att lägga in Sveriges alla familjenöjen. Vi satt åtskilliga timmar och googlade efter landets alla djur- och nöjesparker, äventyrsbad, museer, gokart och inomhuslekland.

Jag fick ett jobb i en sportbutik samtidigt som Barnsemester.se krävde allt mer av min fritid. Anette hade kvar sitt heltidsjobb och tillbringade massvis av timmar med att producera text. Men alla de där sena kvällarna, nätterna och helgerna framför datorn flög snabbt förbi. I mars 2005 var vi hyfsat nöjda och lanserade sajten. Jag minns att vi var jätteuppspelta när Metro skrev om Barnsemester redan den första veckan och Anette raggade även upp ett par annonsörer. Den enda utgiften vi hade var för webbhotellet, som kostade ungefär 200 kronor i månaden, vilket annonsörernas pengar täckte.

Efter bara ett par månader kunde vi belöna oss själva med en liten bonus. Vi fick fler besökare, klättrade på Googlerankningen och fyllde på med mer material. Efter ungefär ett år i sportbutiken gick jag ner till halvtid – det var inte hållbart att sköta två heltidsjobb samtidigt. Ett halvår senare slutade Anette på sitt vanliga jobb, och efter ytterligare ett par månader sade jag också upp mig. Därefter fokuserade vi bara på Barnsemester.se.

Det som har varit jobbigast under den här resan var när Anette fick sitt bröstcancerbesked. Hon kämpade mot cancern i två år, men avled i februari 2011. Det känns tomt att stå kvar ensam utan henne både som kollega och som vän. Hon till­förde så mycket.
Företagsmässigt har jag aldrig upplevt några särskilda motgångar. Jag jobbar bäst under tidspress med flera saker samtidigt. Två dagar efter att jag fött mitt första barn började jag jobba igen. Jag och min man var föräldralediga halva veckan var. Det var mysigt att jobba och vara föräldraledig samtidigt, men jag erkänner att det fanns dagar då jag bara längtade efter att få sova. När jag födde mitt andra barn anställde vi Ewa Schöld.

I takt med att sajten växte behövde vi något som var användarvänligt också för någon med begränsade programmeringskunskaper. Jag hann inte lägga in allt manuellt längre. Efter en jämförelse av olika content management-program bestämde vi oss för att bygga Barnsemester på Joomla. Det är gratis att ladda ner, och det finns massor av bra gratismoduler och komponenter att ladda hem.

Hemligheten bakom framgång är nog ingen hemlighet. Man måste tro på sin idé och jobba hårt. Vi väljer samarbetspartners med omsorg och det lönar sig att lägga ner tid på att kolla referenser. Och så gäller det att ha en bra idé. Om idén inte är ny måste den nya lösningen vara väldigt mycket bättre, annars får man kämpa i uppförsbacke.

Det våra besökare uppskattar mest är enkel­heten, liksom inspirationsartiklarna och prisjämförelserna. Vi vill göra det så enkelt som möjligt att planera sina resmål.
Höjdpunkterna i jobbet löser av varandra. Jag blir så sjukt nöjd när jag kommer på en bra idé, ­genomför den och får positiv respons.
Sedan skadar det inte att ha ett företag som ­jobbar med roligheter för barn när man har småbarn själv. Vi får testa massor och det uppskattas av hela familjen.”

Fakta

1989: Mamma lånar hem en dator från jobbet över sommarlovet. Jag och min lillebror blir helt frälsta.

1996: Bygger första hemsidan tillsammans med bästa kompisen i gymnasiet. Allting går i rosa och vi är mycket stolta.

2000: Börjar studera på Kristianstad Högskola. Utbildningen heter Medieinformatik med inriktning på interaktiva medier och programmering.

2004:Praktik på en mindre reklam­byrå i Malmö, där jag träffar min blivande kollega Anette Brandt. Vi klickar direkt och håller kontakten när min praktik avslutats.Anette och jag börjar planera för vårt gemensamma projekt Barnsemester.se.

2005: Barnsemester.se lanseras utan krav på att vi ska kunna livnära oss på sajten.

2006: Jag går ner till halvtid på mitt jobb på Intersport och börjar plocka ut lön från Barnsemester.se

2007: Anette och jag säger upp oss från våra jobb och satsar helhjärtat på Barnsemester.se. Jag ­gifter mig den 7 juli 2007.

2008: Vi får vårt första barn, sonen Leo.

2009: Familjen åker på sin första riktiga barnsemester. Det blir Skånes Djurpark. Barnsemester.se skapar en sida på Facebook.

2010: Vi får vårt andra barn, Felix.

Min lillebror övertalar mig att följa med och göra Mensa-­provet. Vi klarar det båda två. Han är fruktansvärt nöjd med att ha två ­poäng mer än jag. Vi anställer Ewa Schöld på Barnsemester.se som webb­redaktör.

2011: Anette går bort i cancer och jag driver företaget vidare själv. ­Axlar hennes roll som textskrivare.

Vi åker på första utlandssemestern med barn: Mallorca med härligt långa sandstränder vid Alcudia.

2012: Leo, 4 år, plockar fram familjens Ipad och informerar att han ska hitta något på Barnsemester att göra när han har tråkigt.

Är: En av grundarna till Barnsemester.se.
Född: 11 oktober 1980.
Familj: Maken Alexander Forsberg och barnen Leo, 4 år, och Felix, 2 år.
Bor: I radhus i Ängelholm sedan 2008 för närheten till havet, bra shopping, bra dagis och större städer.
Bakgrund: Utbildad interaktionsdesigner på linjen Medieinformatik på Kristianstad högskola. Barnsemester startades mindre än två år efter ­examen. Att bygga hemsidor och bildredigera har ­varit en hobby sedan gymnasiet.
Bästa reseminnet: ”Alcudia på Mallorca förra hösten. Slutet av augusti och början av september är en perfekt månad att åka. Vattnet är varmt, lufttemperaturen lagom och det är låg­säsong. Stranden är otroligt lång och väldigt långgrund. Strandpromenaden är superhärlig, och det finns en vattenpark inom gångavstånd.”