Drömmer du om att åka till USA och ta del av de möjligheter som finns där? Det är väl bara att åka, tänker du kanske? Men riktigt så enkelt är det inte. Är du student och vill plugga i USA, eller praktisera, finns det flera olika möjligheter.

Vill du jobba i USA måste du byta tjänst inom det företag där du jobbar i dag eller kunna bevisa att din kompetens är utöver den en amerikan har. Och är du entreprenör finns det än så länge inget givet sätt att sätta upp sin verksamhet i USA.

Alla visumärenden för en svensk som vill kunna tillbringa en längre tid i USA går via amerikanska ambassaden i Stockholm. Vill du plugga i USA, antingen det gäller ett helt studieprogram, en termin eller ett år, söker du till en skola du har behörighet till och det är först när du har blivit antagen som visumprocessen påbörjas.

Skolan i fråga ger dig en så kallad ­I-20-blankett när du har kommit in. När du har fått den bokar du ett möte med amerikanska ambassaden i Stockholm, via ambassadens hemsida. Där finns också tydliga ­instruktioner om vad du behöver ha med dig till mötet (se länkar och information i faktarutan på nästa sida).

Som student kan du antingen få ett F-1- eller ett M-1-visum. Ett F-1-visum gäller för ett akademiskt program, medan ett M-visum gäller för yrkesrelaterade program.

Aanielle Harms, ansvarig för public affairs på amerikanska ambassaden i Stockholm, tipsar om sajten Educationusa.se, som är en del av ett ­globalt nätverk för rådgivning inför studier i USA, och där det finns ­mycket information. Educationusa har även två besökscenter, ett i Stockholm och ett i Malmö.

– Svenska studenter har en stor ­fördel i och med CSN, där de kan få upp till 21 000 dollar (runt 140 000 kronor) per år för studier i USA, säger Danielle Harms.

USA uppmuntrar internationella studenter att åka dit och en tredjedel av alla visum från Sverige förra året var studerandevisum. Läser man ett helt studieprogram i USA finns det också möjlighet att göra praktik och att stanna kvar ett efterföljande år för att prova på att jobba.

Skulle du vilja göra en praktik under eller efter dina studier i Sverige, gå ett trainee-program eller forska i USA, finns det som kallas Exchange Visitor Program, där du kan söka ett så kallat J1-visum. När det gäller praktik ska den genomföras inom 12 månader efter att du har gjort klart studierna.

Vill du arbeta i usa finns det några olika alternativ. Byter du tjänst inom ett företag i Sverige som även finns i USA ska du söka ett så kallat L-1-visum. Det kräver att du har varit anställd på företaget i Sverige i minst ett år.

Har du möjlighet att få en lokalanställning i USA gäller det att företaget du ska jobba för där är berett att sponsra ett så kallat H-1B-visum. Det finns bara en viss kvot med H-1B-visum per år och för att få det måste du och arbetsgivaren bevisa att den kompetens du har inte går att få tag i på plats i USA.

Skillnaden mellan ett H-1B och ett L-1 är till exempel att ett H-1B kan tas över av en ny arbetsgivare för en summa pengar, medan L-1 inte går att flytta från ett företag till ett annat.

Både L och H gäller mellan fem och sju år. Och med båda visumen går det att starta en process för att söka ett green card, det vill säga ett permanent uppehållstillstånd i USA.

En tredje visumtyp för att arbeta är E-visum – E Treaty Trader och E Treaty Investor. För det förstnämnda gäller att du ska vara från ett företag som har en viss nivå av handel med USA. För det andra gäller att du har investerat i ett företag i USA. Det kan också vara ett alternativ för entreprenörer som har etablerat ett företag i USA som de investerat i och kan visa att de kan anställa folk på plats.

Ett annat alternativ om du vill söka dig till USA är att gå med i det som kallas ”Green card lottery”, men som formellt heter Diversity Visa Program, där det lottas ut ett visst antal green cards per år. Då är det förstås turen som i första hand avgör.

Maria Lundahl gjorde en ”transfer” med Microsoft till Kalifornien:
– Jag bodde i Stockholm och hade jobbat på ­Microsoft i fyra år, och på samma tjänst i två år. Jag tyckte att det var rätt läge i livet att göra något nytt och spännande och jag visste att jag ville till San Francisco, säger Maria Lundahl, som sedan ett år tillbaka jobbar på Microsofts kontor i centrala San Francisco i Kalifornien.

Hon började skicka runt sitt cv i organisationen, till kontoren i San Francisco, Palo Alto och Mountain View, som alla tre ligger i Kalifornien. Det gick någon månad och så en dag kontaktade en HR-person henne för ett jobb på kontoret i San Francisco. Fyra intervjuer senare, på konstiga tider på grund av tidsskillnaden, var tjänsten som technical account manager hennes. Sedan följde en lång process innan Maria Lundahl väl satt på planet.

– Processen lossnade aldrig riktigt, det är så många steg och det kändes som en evighet innan allt var klart, säger hon.

Ändå har Microsoft rutin och hjälpte Maria Lundahl med att få ett så kallat L-1-visum, som innebär en flytt till USA inom samma företag – en så kallad ”transfer”.

– De behövde hävda att jag var en kvalificerad person för tjänsten och ett exempel på vad de ­ville ha information kring var min tekniska kompetens. Till slut fick jag min packe med papper och fick stå i kö på ambassaden, säger hon.

Från friidrottsstipendie och studier till ett års jobb i USA:
Beatrice Enckell var på semester i Florida, i Daytona Beach, med familjen när hon gick på gymnasiet. Hon tävlade i fri­idrott, passade på att göra ett träningspass på en friidrottsarena där och lärde känna en av tränarna från Embry-Riddle Aeronautical University, ett universitet inriktat på flygindustrin. Det resulterade i att hon blev erbjuden ett stipendium för att springa för skolan och att plugga där. Ansökningsprocessen till skolan var omfattande, men när den väl var på plats fick Beatrice Enckell blanketten I-20 och kunde beta av amerikanska ambassadens checklista med dokument och boka ett möte.

– Visumintervjun gick smidigt. Jag fick frågor som: Vad ska du plugga? Varför ska du göra det? Varför inte i Sverige?, säger hon.

Hon fick ett F-1-visum för akademiska studier och det som hon då trodde skulle bli max två år på universitetet i Daytona Beach har nu blivit drygt fyra. I dag jobbar Beatrice Enckell på Jet Support Services, där hon gjorde sin praktik under studietiden. Tillståndet för henne att göra praktik där kallas CPT – Curricural Practical Training, och det hjälpte skolan henne att söka.

Efter studier i USA har man också rätt att stanna ett år och prova på att jobba där, vilket Beatrice Enckell har tagit chansen att göra, på det ställe där hon gjorde sin praktik. För det krävs tillståndet OPT – Optional Practical Training, vilket många skolor hjälper internationella studenter att söka och som man får via Homeland Security Office.

– Det är en hel vetenskap att veta allting. Men man hittar sina vägar och jag fick mycket hjälp från min skola, säger Beatrice Enckell.

Trots jobbet på Jet Support Services under det kommandet året är hon osäker på om företaget kommer att kunna sponsra ett arbetsvisum för henne.

– För att de ska kunna sponsra mig måste de övertala USA om att de inte kan hitta min talang inom landet. Och det är svårt när det gäller en examen i ”Bachelor in administration”.

– Jag är inte så unik. Är man inom teknik eller medicin är det vanligare att bli sponsrad.

Beatrice Enckells tips till dig som söker möjligheter i USA är:

– Tro inte att allt löser sig, för så fungerar det inte i USA. Gör rätt från början och var påläst.

Fakta

Vill du åka till USA i jobbet gör du det genom Visa Waiver-program (gäller även för turistvisum). Det innebär att du fyller i det som kallas ESTA – Electronic system for Travel Authorization, på nätet senast tre dagar före avresa och betalar 14 dollar (cirka 75 kronor). På blanketten du fyller i på planet och när du går genom tullen uppger du att du ska dit i affärer, som att du har möten eller att du ska gå på en konferens. Det går också att söka ett så kallat utökat B-visum genom ambassaden, för att stanna upp till sex månader i landet i affärer.

1. Innan själva visumprocessen krävs det att du har fått ett godkännande för att söka visum. För studier handlar det om I-20-blanketten från skolan, och när det gäller arbetsvisum handlar det om en ­I-797-blankett.

2.Har du alla papper klara går du in på amerikanska ambassadens hemsida och klickar dig vidare till Non Immigrant Visas och Apply for a Visa.

3. Fyll i blanketten DS-160 online, boka ett möte och följ listan över vilka dokument och förberedelser du behöver göra inför mötet. Mer information finns på ambassadens webbsida (se nedan)

4. Till mötet på ambassaden tar du med dig alla dokument och ställer dig i kö för din intervju.

5. I snitt tar det en vecka för att få ditt pass hemskickat med visum i.

6. För att få arbeta på ett H- eller L-visum krävs det också att du söker ett arbetstillstånd när du har kommit till landet, ett EAD – Employment Authorization Document.

Amerikanska ambassaden i Stockholm
Besöksadress: Hammarskjölds väg 31
usembassy.gov/sweden

U.S. Citizenship and Immigration Services: www.uscis.gov – här kan du söka på olika begrepp, som EAD.

För information om J1 – Visitor Exchange Program: j1visa.state.gov

För information om möjligheter till trainee-program och hjälp med utlandsvistelser finns Swedish-American Chambers of Commerce of the USA: sacc-usa.org

Information om att studera i USA: www.educationusa.se

Fulbright erbjuder stipendier för att plugga i USA och på deras sajt finns en del information: fulbright.state.gov