"Dela med sig eller snåla” är en av textraderna i en sång jag har sjungit sedan jag var barn. Sången handlar om ett äpple, det jag skriver om nu handlar om allt det du kan och har. Vad är du bra på? Vad äger du? Hur är det med stället där du jobbar, vad kan och äger ni?

Gemensam konsumtion (collaborative consumption) är något som förutspåtts förändra världen och revolutionera vårt sätt att leva. Genom att dela på resurser har vi tillgång till mer. Mycket av det vi äger kan delas när vi inte använder det och det vi kan blir mer värdefullt när andra vet det. Nu sjuder det av teknik, och digitala funktioner som utvecklas ger oss möjligheter att dela med oss.

När vi vet vad vi kan, kan vi byta kunskap. Jag kan byta min expertis mot din på sajter som Wikipedia, hinnerdu.se eller skillshare.com och får tillgång till kunskap, tjänster, pengar eller nya vänner.

Att dela med dig av din kunskap gör inte att den försvinner och du blir oviktig. Tvärtom, de flesta är bra på att ge uppskattning till dem de lärt sig av. Du breddar ditt nätverk och din egen kunskap genom att dela med dig på Slideshare, Youtube, Flickr, blogg eller i kommentarsfält. Använd creative commons-licens om du vill.

Delandet ökar, även från företag. Tänk på hur Webbdagarna och The Conference delar med sig av alla föredrag som hålls på konferenser som ger intäkter både för IDG och för Media Evolution. Genom att dela får de tillgång till en större publik och en ökad vilja att komma på deras event.

Tillsammans äger vi mer än var och en. När jag inte nyttjar min bil kan jag hyra ut den via Whipcar eller Relayrides. Abonnera på en bil genom medlemskap i en bilpool. Om jag ska köra kan jag fråga i Skjutsgruppen (på Facebook eller med # på Twitter) om någon vill åka med. När jag använt min festklänning kan jag sälja den på Tradera och förlänga livet på den när någon annan ­köper den.

Om jag ska ut och resa kan jag hyra ut min ­lägenhet via Airbnb och samtidigt lösa mitt eget boende under resan via Airbnb eller coachsurfing. Har jag pengar över kan jag låna ut dem till projekt via Kiva, Kickstarter, Flattr eller Funded by me.

Tillgången till kunskap, varor och tjänster överträffar att vi alla äger allt själva. Och att dela med sig är att dubbla. Att värdera tillgång över ägande är ett tankeskifte. Att vilja och våga dela är att sitta med trumf. Inventera dina tillgångar i kunskaper och jordiska ägodelar i dag, hemma eller på din arbetsplats. Vad kan ni eller du dela med dig av för att berika dig själv och oss andra?

Håller du med krönikören? Lämna gärna en kommentar.

Fakta

Är en cyborg med stort intresse för teknik och människor. Hon jobbar just nu i gränslandet mellan kommunikation och it som infomaster på MKB Fastighets AB. Både idealist, realist och internetromantiker som vill tro att det goda alltid segrar till slut.
ninaboel.se 
Twitter: @ninaboel