När Dick Olsson gick teknisk design på gymnasiet hemma i Skövde var siktet inställt på Chalmers i Göteborg, men i stället började han intressera sig för Drupal, en plattform för byggandet av webbplatser med öppen källkod. Det var ett val som öppnade nya möjligheter och skapade fördelar i hans kommande karriär.
– På universitetet daterar man tillbaka ett, två år i utbildningen medan man på internet hela tiden jobbar med det senaste. På så sätt kan praktisk erfarenhet vara minst lika bra som en utbildning och att vara involverad i ett community med öppen källkod tror jag väger lika tungt hos företag som vilka jobb man har haft. Där har man möjligheten att hela tiden starta egna småprojekt. Jag vet att det var en tung punkt för Al Jazeera när de anställde mig, säger han.
Innan Dick Olsson hamnade på ett av världens största medieföretag i Qatar började det under gymnasiet med småjobb som webbutvecklare för familjebekanta och lokala idrottsföreningar. Efter examen frilansade han i runt tre år innan han fick jobb på Nodeone (numera Wunderkraut), ett konsultföretag med Drupal som bas.
– Tanken med ett community är att man bidrar med lösningar för att tillsammans utveckla plattformen. Olika webbshoppar brukar träffas för att hjälpa varandra och på ett av dessa möten kom jag i kontakt med Nodeone. Att jobba för dem innebar större kunder och därmed större utmaningar, så jag bestämde mig för att flytta till Stockholm, säger Dick Olsson.
Där fick han arbeta med kunder som Ikea, SF Bio, Arvsfonden och Sony Ericsson, och mötena med webbshoppar byttes ut till internationella konferenser. Och det var på en konferens som nästa, och det senaste, steg i karriären togs.
– På en konferens i Chicago 2011 sprang jag på folk från Al Jazeera. De var vid tillfället det största Drupalprojektet i världen. Efterfrågan på webbutvecklare inom denna plattform var, och är fortfarande, väldigt hög, och de åkte runt i världen och sökte spetskompetens. Vi startade en dialog och några månader efter det satt jag och jobbade i Qatar.
Dick Olsson flyttade ner med sin flickvän, som också jobbar med Drupal och fick jobb på Qnbn (Qatar National Broadband Network), en statlig organisation som står för utbyggnaden av bredband. 18 månader senare är den 25-årige före detta Skövdebon nöjd med sin tillvaro och den utmaning en flytt innebar.
– Jag visste att landet fanns, men inte mer, men Mellanöstern i sig och den kulturella utmaningen lockade liksom att jobba med det största Drupalprojektet. Det är inte ett beslut jag har ångrat. Som min mor brukar säga: ”Man ångrar bara de beslut man inte tar”.
sedan fanns det så klart ytterligare en sak som lockade.
– Man ska inte sticka under stol med att det är bra pengar. Det är ett skattefritt land, ekonomin har tagit en hiskelig fart och så här bra betalt kommer jag aldrig att få i Europa.
Med en sådan lön kan man förstås undra om det inte blir svårt att gå tillbaka, men det tror inte Dick Olsson. Allt på den arabiska halvön är inte en dans på rosor.
– Det är en väldigt krävande miljö. I Qatar handlar det främst om väldigt stora och komplexa organisationer med mycket hierarki, som banker och oljejättar, och de är inte alltid den mest innovativa kulturen. It-företagen påminner om dem i Europa, men ett par år tillbaka. De är stora och tunga och öppen källkod har en lång väg att gå, vilket i och för sig är en rolig utmaning. Projekt och pappersarbete tar väldigt lång tid, något Al Jazeera är smärtsamt medvetna om, så de senaste åren har de omstrukturerat för att det ska bli bättre.
Bara att få arbetsvisum tar till exempel sin lilla tid.
– Jag är här på vad vi kallar frilansvisum och det tog ett par månader innan det var klart. Då måste man dessutom fixa med in- och utresetillstånd varje gång man lämnar landet. Med ett permanent residensvisum är det lättare, men det tar längre tid att skaffa.
Så fixar du tillstånd för jobbet i Qatar
Du kan bara få ett arbetsvisum till Qatar så länge du blir anställd av ett företag på plats.
Det finns två varianter, business visa och residence permit.
Business visa gäller i tre till sex månader åt gången. Det går snabbare att få, även om det kan ta ett par månader, men då måste du också söka utresetillstånd varje gång du lämnar landet, alternativt ett multipelt utresetillstånd.
Med business visa är du, enligt Dick Olsson, ”fast” i din sponsors händer litegrann. Du kan till exempel inte skriva på kontrakt för en egen lägenhet, skaffa lokalt körkort, hyra bil eller få alkoholtillstånd utfärdat. Du har tillgång till grundläggande vård, men ingen social försäkring. Därför är det vanligt att företaget tillhandahåller boende, bil och liknande praktikaliteter, oftast som en del i jobbkontraktet.
Residence permit tar längre tid att få, men ger dig större säkerhet. Du måste genomgå en del pappersarbete samt en enkel medicinsk undersökning. Efter det är du registrerad i Qatar och har full tillgång till alla sociala och praktiska fördelar i samhället. Det är lättare att åka ut och in i landet och så vidare.
Eftersom arbetsgivaren är din sponsor måste du dock lämna landet inom sju dagar om du förlorar jobbet eller slutar. Du kan inte söka ett nytt jobb i landet på två år så länge din förra arbetsgivare inte ger dig ett ”notice of clearance”.