Visumet är kopplat till företaget, vilket gör att man förlorar sin sponsor om man förlorar sitt jobb. Om arbetsgivaren då väljer att blockera en från andra jobb under en viss tid framöver betyder det att man inte ens kan söka nytt jobb, utan tvingas lämna landet ganska omedelbart.

– Det är tuffa villkor och kan förstås vara en extra stressfaktor, men jag är lyckligt nog involverad i en kritisk del av affärsverksamheten så jag känner mig förhållandevis trygg. Al Jazeera är också väldigt bra på att skapa en lojalitetskänsla. Alla som jobbar här känner att de gör ett viktigt jobb och jobbar för en bra sak. Under arabvåren fick vi till exempel vara med och sprida det budskapet.

Hur länge han stannar kvar i Qatar återstår att se.

– Wunderkraut vill att jag ska komma tillbaka och det är alltid tryggt att veta att jag har en fot inne. Jag har tjänstledigt från dem till sommaren, men det beror på vad Al Jazeera kan erbjuda. Jag är inte intresserad av att göra samma uppgifter i två, tre år till och eftersom Wunderkraut nu är ett internationellt företag kanske nästa utmaning ligger där. Helt enligt mitt mantra får vi se vad framtiden ger.

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Så fixar du tillstånd för jobbet i Qatar

Du kan bara få ett arbets­visum till Qatar så länge du blir ­anställd av ett företag på plats.

Det finns två varianter, business visa och residence permit.

Business visa gäller i tre till sex månader åt gången. Det går snabbare att få, även om det kan ta ett par månader, men då måste du också söka utresetillstånd varje gång du lämnar landet, ­alternativt ett multipelt utrese­tillstånd.

Med business visa är du, enligt Dick Olsson, ”fast” i din sponsors händer litegrann. Du kan till exempel inte skriva på kontrakt för en egen lägenhet, skaffa lokalt körkort, hyra bil eller få alkoholtillstånd utfärdat. Du har tillgång till grundläggande vård, men ingen social försäkring. Därför är det vanligt att företaget tillhanda­håller boende, bil och liknande praktikaliteter, oftast som en del i jobbkontraktet.

Residence permit tar längre tid att få, men ger dig större säkerhet. Du måste genomgå en del pappersarbete samt en enkel medicinsk undersökning. Efter det är du registrerad i Qatar och har full tillgång till alla sociala och praktiska fördelar i samhället. Det är lättare att åka ut och in i landet och så vidare.

Eftersom arbetsgivaren är din sponsor måste du dock lämna landet inom sju dagar om du förlorar jobbet eller slutar. Du kan inte söka ett nytt jobb i landet på två år så länge din förra arbetsgivare inte ger dig ett ”notice of clearance”.