Brit Stakston är en av frontfigurerna för sociala medier i Sverige. Hon är pr-konsult och partner på pr-byrån JMW Kommunikation. Dessutom sitter hon i regeringens digitaliseringsråd.
Brit Stakston lever som hon lär: Hon twittrar flitigt, publicerar bilder på Instagram och skriver långa blogginlägg. I höstas utsågs hon till den pr-konsult som har störst inflytande i digitala medier.
Vi har bestämt träff på ett kafé i centrala Stockholm. Brit Stakston dyker upp en kvart sent med mobiltelefonen i hand. Efter en ursäkt knappar hon några gånger till på mobilen innan hon lägger undan den.
– Jag behövde lämna en grej och ville bli helt klar innan jag träffade dig. Nu kan jag släppa det och vara helt närvarande, säger hon och gestikulerar med båda händerna för att visa hur denna deadline nu ligger bakom henne.
Brit Stakston kommer direkt från ett seminarium på JMW, där hon diskuterat yrkesstoltheten hos bibliotekarier och lärare. Det vet jag, för det står på Twitter och på hennes blogg.
Ungefär hälften av arbetstiden lägger hon på opinionsbildande och coachande aktiviteter med tema digitaliseringens samhällspåverkan. Den andra hälften utgörs av kunduppdrag, där Coca-Cola, Microsoft och OLW är några stora kunder.
Utöver detta skriver hon böcker på fritiden. Den senaste, ”Gilla!”, kom ut 2011 och handlar om hur organisationer kan nå ut via sociala medier.
– Böckerna är skrivna utifrån en lust att göra något mer av den kunskap jag får genom mitt jobb.
Hur mycket jobbar du?
– Det är en tricky fråga för någon som har sitt jobb som intresse, svarar hon och tänker efter en stund.
– Jag jobbar nog för mycket, det kan man lugnt säga. Då kan man fråga sig om det är ett problem. Förändringselden brinner ju hela tiden, gränsen mellan jobb och fritid suddas ut.
Det som får stryka på foten när jobbet tar mycket tid är kulturintresset.
– Det jag gör för lite av är att läsa. Jag borde läsa mer skönlitteratur igen! Jag köper böcker, men tar mig inte tid att läsa eller delta i kulturlivet.
Inför den här intervjun bad jag några du känner att berätta om dig. Ett ord som dök upp var folkbildare. Tycker du att det stämmer?
– Folkbildare är nog det finaste man kan kalla mig, säger Brit Stakston och ser påtagligt glad ut.
– Jag tycker om att göra saker begripliga. Jag är duktig på att kommunicera och tycker om att förklara.
Sociala medier har omgärdats av många myter. En är att sociala medier främst är något för unga människor. Den myten vill Brit Stakston sticka hål på. Hon anser att alla kan – det som krävs är grundtrygghet och förståelse för vad som kommuniceras.
– Sociala medier är inte en ålderssak, det är ett förhållningssätt. Lägger man bort oron för tekniken handlar det om hur människor förhåller sig till varandra och kommunicerar med varandra. Världen snurrar, men det betyder inte att hela din existens är hotad. Kärnkompetensen är densamma. Men vi måste göra saker på nya sätt.
Att sociala medier inte kastar omkull din roll och din kompetens, det är ett viktigt budskap när Brit Stakston är ute och håller kurs. Sociala medier kan skapa känslan av att vara avklädd naken på ett torg, menar hon. Det nya upplevs som hotfullt och svårt.
Brit Stakston vill hjälpa folk att förstå att sociala medier inte är något märkvärdigt, utan att det handlar om kommunikation och viljan att se sina målgrupper.
– Hur man arbetar med sociala medier är något som sitter i ryggmärgen, precis som med servicekänsla. Men tekniken kan ibland bli som en mur, säger hon.
Samtidigt ställer sociala medier och dess transparens nya krav på alla i en verksamhet. Alla blir representanter för sin arbetsgivare. En kund bryr sig inte om hur ansvaret är fördelat internt på företaget, eller vilken roll en enskild medarbetare har.
– Jag som konsument interagerar med dig, och bryr mig inte om var på företaget du jobbar, konstaterar Brit Stakston.
– Lev som ni lär, säger jag – inget annat håller i dag. Nu har kunderna möjligheten att syna korten själva. Bestäm er för vilka ni är och visa sedan det.