Brit Stakston om...

... rollen som sociala medier-expert

”Den är död! Haha. Jo, på ett sätt är den det. Sociala medier-­experter som bara föreläser om det som alla faktiskt provat på nu är inte så intressanta i dag. Du behöver dina digitala navigatörer, men de kan lika gärna ­finnas internt. Jag märker att jag sällan kallas sociala medier-­expert längre. Det behövdes en gång i tiden, men i dag är vi ­något helt annat. Det handlar om kommunikationsrådgivning.”

… sin medverkan i regeringens ­digitaliseringsråd

”Det är mitt starkaste bidrag för att se till att vi får med oss så många som möjligt. För oss som kan sociala medier är det viktigt att fråga sig: Hur säkerställer jag att fler förstår det jag förstår?.”

… den digitala stressen

”Det finns något osunt i att inte kunna äta middag fyra personer utan att titta mer i mobilen än på varandra, och vara närvarande i något annat sammanhang utöver det fysiska mötet. Men jag tror att det handlar lite om nyhetens behag att vi beter oss så. Vi behöver tid för reflektion, för att fokusera här och nu, du och jag. Det pratas allt oftare om vårt behov av nerkoppling, dit är vi absolut på väg.”

… kritik i sociala medier

”Var inte rädda för kritik. Se det som en möjlighet att berätta varför du gjorde fel. Då når du alla de tysta, de som läser men inte skriver något själva.”

… journalistik 2013

“Alla är inte journalister och vill framför allt inte vara det. Jag förstår inte hur journalister så fullkomligt hukar inför digitaliseringen. De borde sträcka på sig och ta plats!”

… sömn

”Jag behöver sova för att ladda om. Men det kan vara så att fyra till fem timmar räcker. Det är nog genetiskt. Jag älskar att gå upp fyra på morgonen, då tänker jag de stora tankarna. Tystnaden är bra för skapandet.”

… Facebook

”Facebook ska man förhålla sig till. Låt inte ditt eget medieval ­styra, använd Facebook i arbetet även om du tycker att det är tramsigt. Privata medieval har aldrig styrt marknadsvalen tidigare, det ska de inte göra nu heller.”

… Google plus

”Jag brukar rekommendera alla att använda Google plus. Där­ifrån kan man länka till allt annat innehåll man har. Vill du säkerställa sökresultatet på ditt namn är Google plus viktigt, för det ­rankar väldigt högt.”

… Twitter

”Det är ett måste, eftersom du har en stark medieelit där. Det som sägs på Twitter syns i traditionella medier inom en timme. Du behöver ha koll på det. ­Twitter är också härligt eftersom man får så mycket inspel från män­niskor man aldrig hade ­träffat annars.”

… bloggen

”Bloggen är din guldkista som ­säkerställer att du kan interagera med allt annat på nätet, och har ett långsiktigt digitalt fotavtryck kring dina sökord.”

… Instagram

”Jag älskar Instagram. Man får en spännande och ny bild av män­niskor via deras bildspråk.”

Sida 4 / 5

Innehållsförteckning