Det har blivit dags att skaffa ett nytt system för att driva sajten. De stora leverantörerna av publiceringssystem vill ha mellan 50 000 och 800 000 kronor i licenskostnad bara för att låta dig använda deras system. De vill dessutom ha en avgift på cirka 20-40 procent av ingångskostnaden varje år. Sedan kan de börja snacka kostnad för migrering och utveckling.

Alternativet är system som inte kostar ett smack. Som är gratis att ladda ner på webben. Och de är lika bra – i alla fall på papperet.

– När det finns system som är gratis och lika bra eller bättre så förstår jag inte varför man ska lägga ner de pengarna, säger Thomas Barregren, vd på Nodeone, en webbyrå som specialiserat sig på open source-systemet Drupal.

Ja, det är inte svårt att förstå att publiceringssystem, eller CMS (content management system) som många väljer att kalla det, som bygger på open source är attraktiva för sajtansvariga vid en första anblick. Men det är långt ifrån bara priset som gjort att de öppna cms-alternativen har fått så starkt fäste i Sverige och världen just nu.

I många fall är det just möjligheten att snabbt gå från tanke till handling som lockar allra mest. Att kunna vara snabbrörlig och testa nya grejer utan att behöva konsultera någon tungrodd extern leverantör. Det är det tänket som gjort det just nu hetaste open source-alternativet Drupal så stort. Drupalrörelsens underliggande tanke är att det ska vara så enkelt att även den som inte kan skriva en rad kod ska kunna sätta upp en sajt genom att använda det som andra har utvecklat. Detta kallas the Drupal Way.

– Det handlar inte om en briljant person som ska skriva den perfekta koden utan att få ut det bland folk och få saker gjorda, beskrev nyligen Addison Berry, från etablerade Drupal-byrån Lullabout, andan som omgärdar det heta publiceringsverktyget, när hon talade till intresserade svenskar på konferensen Drupal Camp Sweden som anordnades före sommaren.

Det var den första renodlade Drupal konferensen någonsin i Sverige och den mycket goda uppslutningen var ett tydligt bevis på att intresset för Drupal som legat och bubblat hos utvecklare och entusiaster nu spridit sig även till beslutsfattare på svenska företag.
På konferensen trängdes intresserade representanter från såväl näringslivet som myndighetsvärlden.

– Drupal fanns på radarn hos många så när det dök upp en konferens så hoppade de på, säger Thomas Barregren.

Stora svenska företag som Sony Ericsson, MTG och Bonnier, med flera, använder redan Drupal i nya sajtprojekt under året. Och just nu är efterfrågan på Drupal-utvecklare i landet större än tillgången, berättar flera personer i branschen.


Martin Edenström, projektledare på Cybercom

– Många företag har gjort testskott med mindre sajter i Drupal och så har dessa blivit så framgångsrika att man sedan väljer att lägga mer på Drupal, säger Martin Edenström, projektledare på konsultföretaget Cybercom och som också ligger bakom bloggen MKSE.com som bevakar publiceringsverktyg och den svenska cms–världen.

Han tror att det varit viktigt att företag som Bonnier och MTG har valt att testa med open source. Då upplever andra företag att det inte är ett så stort steg att välja till exempel Drupal. Open source-systemen har mognat och släppts in i näringslivet på allvar.

Open source-trenden drivs också av att de etablerade licenssystemen upplevs som tröga av användarna. Att nya funktioner tar för lång tid att utveckla och att supporten inte all tid är så bra som de förväntar sig. Många av besökarna på Drupal Camp Stockholm var också från företag eller organisationer som redan har CMS från en större leverantör men som tröttnat på dålig support och dyra inlåsningar. Och till viss del kan man nog se intresset för Drupal som ett misslyckande för de etablerade aktörerna.

– Folk genomskådar de tjusiga supportavtalen som de stora aktörerna lutar sig mot. Många känner att de inte riktigt lever upp till vad de lovar, säger Martin Edenström.

Och eftersom just supportlöftet vanligen är ett av de tyngsta skälen att inte välja open source verkar detta starkt till fördel för Drupal och andra öppna system. En annan sak som ofta lockar i open source-världen är att nya funktioner ofta utvecklas väldigt snabbt, menar Martin Edenström. Särskilt sådana funktioner som plötsligt är på allas läppar som till exempel kopplingar till populära tjänster som Twitter eller Facebook. Det som hos en etablerad systemleverantör kan ta lång tid och kosta pengar, utvecklas vanligtvis på några dagar i open source-världen och kostar inget.

– Drupal leder utvecklingen när det gäller nya features även över de stora slutna systemen, säger Martin Edenström.

Skälet till att utvecklingen är så snabb för open source-verktygen är det som kallas modulariteten, det vill säga att det finns ett basalt grundsystem som sedan kan byggas ut med funktionalitet med hjälp av insticksprogram som har hand om nya funktioner. Detta gäller Drupal men också ett annat hett publiceringssystem just nu, nämligen bloggverktyget Wordpress som seglat upp och blivit ett verkligt alternativ även för mer avancerade sajter än renodlade bloggar.

I Wordpress kallas dessa plugins eller tillägg, i Drupal kallas de moduler (hela grundsystemet är också uppbyggt på detta sätt av moduler). Dessa småprogram utvecklas i de flesta fall av fria utvecklare i communityt som vill addera någon funktion för sin egen eller andras skull.

Att det på detta sätt är möjligt och relativt enkelt för vem som helst att utveckla och sticka in nya byggklossar som fungerar med systemets grundstomme är dessa open source-verktygs verkliga styrka. Till Wordpress finns över 6 000 plugins och till Drupal finns över 20 000 moduler som gör allt från att hantera webbstatistik till att skala om och publicera bilder.
Det är det stora intresset från utvecklarcommunityt som har lyft Drupal och Wordpress från entusiastprojekt till stora spelare. Gemensamt för de båda är också att de inte började som det vi traditionellt kallar publiceringssystem. Wordpress är bloggverktyget som med sitt stora genomslag hos både amatörer och proffs utvecklats till att med olika tillägg kunna driva allt från communitysajter till mediesajter och köp- och sälj- sidor. Drupal å sin sida startade som ett verktyg för att bygga diskussionsforum.
Det finns naturligtvis massor av andra open source-system därute. Innan Drupal blev hett var det många som jobbade med publiceringsverktyget Joomla (tidigare Mambo). Men det ligger också lite i sakens natur att det system som lockar till sig flest utvecklare får momentum och växer snabbt med snöbollseffekt.

Men vad finns det då för argument mot att välja open source i cms-upphandlingen? Ett viktig sak att beakta är att alla funktioner som erbjuds till Drupal och Wordpress kanske inte är anpassade och testade för att användas under hög belastning.

Open source-utvecklarna varierar från glada nybörjare till proffs med många års erfarenhet. Och det krävs så klart erfarenhet och kompetens för att förstå vad som är användbart och vad som inte är det för just ditt projekt.

Det finns cirka 2 000 moduler till Drupal men det är kanske bara 20 som är riktigt intressanta.
– Och dem kan man bygga nästan allt med, säger Tomas Barregren.

Det gäller alltså att inte bli alltför hänförd och tro att allt är superenkelt bara för att det på pappret finns oändliga möjligheter med open source-systemen. För precis som med de traditionella cms:en krävs det nästan alltid anpassning för att få till en lösning som passar just ert företag. Och anpassning är trots allt inte gratis.

Så när projektet innefattar mycket företagsspecifika lösningar och kopplingar till andra befintliga system på företaget så kan det vara värt att titta på något av de etablerade, licensierade publiceringssystemen.

– Där de brister i gränssnitt och användarvänlighet så är de ganska bra på tunga företagslösningar som kopplingar till SAP-affärssystem, avancerade sökfunktioner, att hantera tung last och så vidare, säger Martin Edenström om de stora traditionella publiceringsverktygen.

Men för den som vill få upp en sajt snabbt, spara lite pengar och inte vara beroende av någon extern leverantör, passar de öppna cms:en utmärkt.

Gör som Bonnier, MTG och Sony Ericsson. Testa ett mindre projekt i Drupal eller Wordpress. Lär dig hur det funkar – så ligger ditt företag bättre till inför framtida teknikval.

Fakta

5 skäl att välja open source

 • Billigt. Gratis är trots allt det bästa priset.
 • Goda möjligheter att specialskrädda cms–lösningen.
 • Snabbt och enkelt att få upp en sajt med grundläggande funktionalitet.
 •  Nya features utvecklas ofta snabbt så det är lätt att få sajten att kännas modern.
 • Bra gränsnitt, open source-system används i stor skala och knasiga gränsnittslösningar tenderar att slipas bort. Om inte så flyr användarna till något annat.


5 skäl att INTE välja open source

 • Det är inte säkert att det blir billigare i slutändan.
 • Det kan vara allt för lätt att kopiera.
 • Man har ingen garanterad support.
 • Säkerheten. Inte för att open source i sig är mindre säkert utan för att open source-program ofta används i en störra skala än betal-cms vilket i sig ökar risken för att personer försöker uttnyttja svagheter i systemen. Dessutom finns ju koden publikt för vem som helst att försöka hitta svagheter. Dock gör communityn att eventuella säkerhetshot troligen upptäcks och åtgärdas snabbt.
 • Det är bekvämare att ha en leverantör att skylla på om något är fel eller funkar dåligt än att behöva skylla på sin egen dåliga implementation.

------------------------------------------------------------------------------------

 • Skapa en statisk sajt. Wordpress är enkelt att få upp och går att anpassa så att det inte ser ut som en traditionell blogg som känns daterad om den inte uppdateras ofta.
 • Bygga en annonssajt med köp och säljannonser
 • Bygga en bildgalleri/portfolio
 • Starta e–handel.
 • Bygga en forumsajt

Läs mer på
wpcandy.com/articles/10–things–you–can–do–with–wordpress–besides–blogging.html
-------------------------------------------------------------------------------------

Utöver de mest populära verktygen som Drupal, Wordpress och Joomla finns tusentals öppna alternativ för alla möjliga behov. Här är några att kolla in. Fler hittar du till exempel på sajten Opensourcecms.org där du också kan testköra många system direkt i webbläsaren.

Media Wiki
För wikin: cms:et som driver en av världens största sajter – Wikipedia.
www.mediawiki.com

Liferay
Open source-cms med företagskänsla.
www.liferay.com

Pligg
Öppen lösning för att bygga sociala bokmärkessajter. Digg.com-klon.
www.pligg.com

Movable Type
Wordpress-konkurrent som passar för bloggen.
movabletype.org

Enano
Traditionellt publiceringssytem och wiki i ett.
enanocms.org
-------------------------------------------------------------------------------------