Förutom Episerver jobbar Jernhusen även med Micro­softs Sharepoint internt och systemet var därför också uppe på tapeten som ett alternativ till nytt ­publiceringssystem.

– Inom en treårsperiod är det sannolikt att Sharepoint, om det utvecklas i den takt det gör i dag, ­skulle kunna vara vårt huvudalternativ. Men i dag känns ­systemet inte tillräckligt moget för att vara ett cms som personalen kan jobba i, säger Rafael Gonzalez, it-projektledare på Jernhusen, som har kommit in i rummet.

– Vi hade även svårt att hitta en webbyrå som ­kunde ­Sharepoint, fortsätter han.

Rafael Gonzalez berättar att Jernhusen även har en Joomlainstallation för tre sajter, bland annat för ­jernhusenmedia.se. Redaktörerna tycker dock att Joomla är svårare att arbeta i och föredrar Episerver, som de är vana vid, ­enligt Rafael Gonzalez.

För att reda ut vilket av de tre systemen de skulle välja satte Cajsa Lindgårdh och Rafael Gonzalez upp för- och nackdelar för Episerver, Sharepoint och Joomla. Det kunde vara saker som ”stabilt och pålitligt”, ”i ständig utveckling”, ”omoget” eller ”innebär höga licenskostnader”.

Listan baserades på de behov som fanns internt, ­något som Jernhusen tog reda på i första fasen av arbetet. Då gjorde man en stor internundersökning, med hjälp av Identity Works, för att ta reda på hur webben användes på företaget.

Cajsa Lindgårdh hörde sig för bland sina kontakter och fick bland annat återkoppling på att Sharepoint inte var moget.
– Vi kan inte vara några försökskaniner säger hon.

Fortfarande var det svårt att välja. Därför tog Cajsa Lindgårdh och Rafael Gonzalez hjälp av en oberoende konsult, som är specialiserad på cms.

– Vi satt i två timmar och la fram våndor och funderingar, säger Cajsa Lindgårdh.
– Det gav något i form av att vi konstaterade att det fanns inget svart eller vitt, säger Rafael Gonzalez.
– Vi kom ut därifrån och var lika smarta som innan. Det går inte att välja, det är bara att slå till, säger Cajsa Lindgårdh.

För Cajsa Lindgårdh är det en prioritet att de 15 ­redaktörer som jobbar med webben ska tycka att det fungerar bra. Hon demonstrerade Joomla för dem för att visa skillnaderna.

– Det kändes lite ovant. Vad är moduler och hur fungerar supporten när det kommer nya funktioner hela tiden? Det finns för få byråer som kan det. Det var också mer krävande för redaktörerna, en ”learning curve” för att lära sig ett nytt cms.

Och då återkommer vi till frågan: Traditionell eller nymodig i valet av cms? Eller som Cajsa Lindgårdh skrev som rubrik i sin presentation för webbteamet av för- och nackdelar i olika cms: ”För de rika eller de modiga”.

Att välja Episerver skulle inte påverka Jernhusens webbudget, eftersom de redan hade betalat den så kallade enterprise-avgiften. Öppen källkod-alternativet hade en mycket lägre prislapp, nära halva priset för utvecklingen av en sajt jämfört med licensprogrammen, men samtidigt var det svårt att uppskatta vad det skulle kosta att hantera ­efter installationen.

– Licensprogrammen känns som elefanter. Man sitter säkert, tryggt och stort, men de är inte så smidiga. Och förstås handlar det om redaktörerna. De kände att det var tungt att lära sig ett helt nytt cms, säger Cajsa Lindgårdh.

Så det blev Episerver som segrade.
– Men vi valde inte bort innovation bara för att vi inte valde open source. Man kan vara innovativ med det också, säger Cajsa Lindgårdh.

– Vi behöver få en nytändning för redaktörerna och därför skulle det bli svårt att få dem att skriva om alla texterna OCH lära sig ett nytt cms. Ett sådant här projekt för samman folk internt och det känns som att vi har bytt, för vi hoppar från Episerver version 4 till 6, fortsätter hon.

Så var det dags att hitta en ny webbyrå. ­Urvalet utgick från valet av cms. Cajsa Lindgårdh sökte på de olika publiceringssystemen och fick upp några byråer.

– De som hade engelska sajter med för mycket text valde jag bort och också de som hade stavat fel. Jag är ju kommunikatör, ­säger hon med ett skratt.

Cajsa Lindgårdh och kollegorna pratade med vänner och bekanta, med kommunikatörer och med it-folk för att höra sig för vilka byråer som var bra. Hon kontaktade några olika byråer som lämnade offerter och fem var sedan aktuella efter det. När valet av Episerver var klart fick tre byråer komma till Jernhusen och presentera sitt upplägg.

– Jag såg inte bara en produktionspartner, jag såg en långsiktig partner som kunde hjälpa oss med vår digitala utveckling.

Offerterna som kom in var likvärdiga och därför gällde det att utmärka sig.
– Det gäller att kompetens och person­kemi känns rätt, menar Cajsa Lindgårdh.

Den byrå som kom med den största laguppställningen på plats och visade bred kompetens under presentationen tog slutligen hem segern. Avgörande var även att de kan erbjuda support dit redaktörerna kan ringa, något som är viktigt för Jernhusen ­eftersom kompetensen inte finns i huset.

– Det känns så skönt att jag har tagit ett ­beslut om cms och webbyrå. Jag kan inte veta om jag valde rätt om två – tre år, men just nu, med de förutsättningar vi har, är det rätt, ­säger Cajsa Lindgårdh

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Augusti-september 2010
Strategi. Tillsammans med varumärkesbyrån Identity Works tar Jernhusen fram en ny digital strategi.

30 september-10 januari 2010
Intervjuer. Identity Works intervjuar personer för att få fram kravställan internt och tar fram wireframes, funktionsskisser för webbplatsen, och en sitemap, översikt, för sajten.

14 februari- 30 juni 2011
Form. Justeringar av funktionsskisser och krav. Textbyrån Appelberg börjar jobba med innehåll och sökmotoroptimering för texter tillsammans med lokalredaktörerna. Designskisserna klara. Jernhusen tar beslut om ny webbyråpartner.

15 augusti
Produktion. I webbyråns regi i samarbete med Jernhusen. Målet är att arbetet ska vara klart i slutet av oktober.

Oktober 2011
Utbildning. Webbyrån ­utbildar lokalredaktörerna i Episerver 6.

1. Uppstart och projektplanering. I den här fasen kom man fram till ­projektplan, tidsplan, organisation och arbetsprocess.
2. Koncept. Struktur, funktion och innehåll för sajten.
3. Design.
4. Produktion av sajten.
5. Lansering. Tester, driftsättning, internutbildning och innehållspublicering.