Rebecca Crusoe, byråchef på Domingo PR, har jobbat länge med sociala medier-satsningar för olika företag. Tillsammans med henne listar vi 8 misstag du bör undvika för en lyckad Facebook-satsning.
1. Sakna strategi
Vad vill ni uppnå? Vad är utmaningen? Var finns era målgrupper? Och framförallt, vilka ska sköta Facebooksidan och hur ska den bemannas? Man tror att det ger sig självt, men om man inte har högengagemangsprodukter eller är ett starkt varumärke i botten så blir det mycket svårare.
2. Glömma bort att anpassa sidan efter mottagaren
Vad händer om dina fans bara vill använda din Facebooksida för kundtjänstfrågor? Har du den bemanning som krävs i så fall? Det gäller att ha en beredskap för att olika typer av behov kan uppstå. Ett exempel som brukar komma upp där det inte blivit som man tänkt sig är resebolagen under problemen med askmoln. Deras Facebooksidor blev kundtjänst för personliga ärenden när man inte kunde komma fram på telefon.
3. Missa dina andra kanaler
En Facebooksida får inte automatiskt följare (även om många verkar tro det). Marknadsför din sida ordentligt i företagets andra kanaler. Länka till exempel från hemsida, nyhetsbrev och annonser.
4. Överskatta inte genomslaget
Ett vanligt misstag är att överskatta antalet “likes” man kan få. På de riktigt populära sidorna kan det handlar om 25 000-30 000, men det är många som tror att man blir stor på Facebook bara för att man är stor i andra kanaler.
5. Trotsa inte Facebooks regler
Facebooks regler för bland annat tävlingar kan ibland kännas godtyckliga. Som företag har du mycket lite att att sätta emot när internationella Facebook stänger ner sidor på grund av klagomål. Du måste följa både marknadslagen och Facebooks egna regelverk, annars kan det bli kostsamt, framförallt när det gäller den tid du investerat. Facebook har en otrolig makt.
6. Överdriven närvaro
Man måste ha sunt förnuft också. Varför ska SJ sitta och prata heltid med ett gäng elitpersoner som är uppkopplade på Twitter? Samma sak med Facebook. Man tror att man måste svara hela tiden, men om man tydligt säger att man försöker svara inom 48 timmar så kan man alltid hänvisa till det om svaret dröjer. Det är viktigt att komma ihåg att facebook-fansen förstår inskräkningar.
7. Envägskommunikation
Tänk på dialogen, så att du inte bara pratar utan att också fråga saker. Man ska be om interaktion.
8. Fokusera för mycket på utseendet.
Många stirrar sig blinda på hur sidan ser ut, men man ska komma ihåg att dina fans ser vad du skriver i sina egna flöden. De är sällan inne på sidan. Det behöver inte vara så jätteavancerat eller snyggt. Tänk hellre på att den lilla tumnagelbilden på din profil visar upp ditt varumärke.