Det har skrivits spaltmeter av artiklar och analyser inför Facebooks börsnotering på Nasdaq i dag. I går bekräftade företaget att introduktionskursen för aktierna som säljs vid noteringen blir 38 dollar (cirka 270 kronor).

Värderingen med det aktiepriset blir hela 104 miljarder dollar (cirka 750 miljarder kronor). Drygt 421 miljoner aktier ska läggas ut och ger bolaget och aktieägarna 16 miljarder dollar (cirka 115 miljarder kronor). Det är tio gånger så mycket som Google fick in när det börsnoterades 2004.

Det handlar om stora summor pengar och det är många som kommer att bli rika på kuppen. Facebooks börsnotering är den största i historien för ett teknikbolag.

Facebooks intåg på Nasdaq beräknas starta klockan 15.15 i dag svensk tid (9.15 på amerikanska östkusten och 6.15 på västkusten) och går att bevittna på Nasdaqs hemsida. Då kommer grundaren Mark Zuckerberg att ringa i öppningsklockan från företagets campus här i Silicon Valley, i Menlo Park. Under hela natten fram till dess pågår ett så kallat hackathon, där Facebooks anställda samlas för att utveckla saker tillsammans.

Facebook startades i Mark Zuckerbergs studentrum för drygt åtta år sedan och har i dag 901 miljoner medlemmar. Hypen kring sociala medier-jättens börsnotering och den höga värderingen är något som delar USA - mellan de som tror att Facebook kan leva upp till kraven och de som tycker att börsnoteringen tyder på att vi lever i en ny teknikbubbla.

En undersökning med 1 000 amerikaner, som gjorts av Associated Press tillsammans med CNBC, visar att en tredjedel av dem tycker att värderingen är riktig. 50 procent tycker att den är för hög och att aktiepriset är för högt. Hälften tror också att Facebook är en övergående trend som kommer att försvinna. I dag använder drygt 40 procent av USA:s befolkning Facebook.

”Det jag tycker är mest slående är hur delade människor är inför om dessa astronomiska värderingar och denna osannolika fluga kommer att kunna upprätthållas”, skriver journalisten Dave Copeland på teknikbloggen Read Write Web.

Han tycker själv att Facebook värderas för högt och har kallats en Facebook-nejsägare på Twitter. Men hans resonemang landar ändå i att oavsett vad alla tycker så måste vi få Facebooks börsnotering att fungera.

"Det är viktigt att det företag, som kanske är ett av de största företagen och det största fenomonet i vår livstid, verkligen är allt det som de som inte tror att det är en sociala medier-bubbla säger att det är", skriver Dave Copeland.

Mycket hänger på användarna skriver han, som han ändå tror kommer att fortsätta gå in på Facebook. Då kan Facebook i sin tur fortsätta att tjäna pengar på annonser. Vilket det gör, samtidigt som många tycker att det borde kunna tjäna mer. Bolagets vinst gick ner med 12 procent till 205 miljoner dollar (cirka 1,5 miljarder kronor) första kvartalet, jämfört med i fjol.

Så här skriver några amerikanska medier om Facebooks börsnotering:
Flera amerikanska medier, som Mashable och Wall Street Journal, skriver att aktien har satts till ett för högt pris och att intresserade köpare ska vänta. Samtidigt tror många att aktiepriset kommer att stiga och just nu pågår förutsägelser, på sajten Facebookipodayclosingprice.com, om vad aktien kommer att landa på när Nasdaq stänger i dag. Än så länge tror de flesta på 54 dollar.

Bloomberg skriver om att analytiker tycker att Mark Zuckerbergs luvtröja, ett klädesplagg han ofta går i och som han har haft på sig i möten inför börsnoteringen, tyder på att han är omogen.

New York Times Dealbook skriver om Facebooks framgångar, investerarnas tilltro till företaget och frågan om Facebooks ledning kommer att klara av att tjäna mer pengar på annonser och i mobilen.

Gigaom skriver om siffror som har betydelse för Facebooks utveckling, förutom att de har över 900 miljoner medlemmar.

Gigaom skriver också om tio startups som har sin framgång att tacka för till Facebook och om att Facebook Credits kan vara nyckeln till företagets framtid.

Business Insider skriver om 13 hemligheter som har lett till Facebooks framgång, vilka bland annat är produktfokus och att man har lyckats anställa talanger.

CNET News.com skriver om kampen mellan Facebook och Google. 


Miriam Olsson Jeffery är Internetworlds utsända i Silicon Valley i Kalifornien. Därifrån rapporterar hon om händelser och trender som påverkar våra nätliv och företagens affärer.