Inför flytten:
Vilken uppsägningstid har du hos ditt nuvarande webbhotell? Det kan variera mycket mellan olika hotell. Men eftersom du funderar på att byta webbhotell är du antagligen missnöjd med ditt nuvarande och då är en tids dubbel hyra en liten kostnad i sammanhanget.

Mer om olika typer av webbhotellserbjudande, hotellens tillgänglighet och vilken service de lovar sina kunder kan du läsa här.

Förberedelser:

  • Det tar 24 till 48 timmar för domännamnet att flyttas över till det nya webbhotellet. Om du själv har kontroll över allt innehåll i databasen är det inga problem, då låter du bara bli att uppdatera något under denna period.
  • Om exempelvis dina kunder kan logga in och göra förändringar i databasen krävs en snabbare flyttprocess. Då kan du använda en extern tjänst för ”dynamisk dns” som hanterar ditt domännamn under själva flytten. Med en sådan tjänst kan du flytta domännamnet till en ny server på en minut.
  • Om du ska använda dynamisk dns börjar du med att ändra domännamnets namnservrar så att de pekar till den externa dns-tjänsten. Du ställer också in dns-tjänsten så att den pekar på det gamla webbhotellet som vanligt. Vänta sedan 48 timmar så att den externa dns-tjänsten hinner bli helt aktiv.

Själva flytten:
1. Flytta över alla filer via ftp till det nya webbhotellet.

2. Du får en tillfällig adress från webbhotellet, en adress som vanligen inte är så enkel att använda eftersom sökvägen oftast innehåller en mapp. När du ska provköra sajten fungerar inte alla sökvägar. Det enklaste sättet är att använda en underdomän (till exempel test.dindomän.se) för att provköra installationen på det nya webbhotellet. Det måste ställas in hos webbhotellet och underdomänen måste pekas från dns-tjänsten.

3. Ändra i filerna så att de har rätt inställningar för databasinloggning och testadressen.

4. Ladda ner dina databaser från det gamla webbhotellet, antingen via ett webbaserat verktyg som Php My Admin eller via ett verktyg som My SQL Administrator. Ersätt den vanliga sajtens url med test-url:en på det nya webbhotellet.

5. Ladda upp databaserna till det nya webbhotellet. Det är en fördel om det nya och det gamla hotellet har samma verktyg för databashantering.

6. Provkör sajten på testadressen hos det nya webbhotellet.

7. Gör övriga inställningar på det nya webbhotellet. Sätt exempelvis upp alla e-postadresser, cron jobs (schemalagda aktiviteter), e-postutskick från script, htaccess-filer och lösenordsskyddade mappar.

8. Om allt fungerar som det ska, stäng sajten på det gamla webbhotellet med ett snyggt tillfälligt meddelande.

9. Upprepa punkt 4 och 5, utan att ändra till test-url:en. Nu är databasen på det nya webbhotellet fräsch.

10. Ändra i dns-tjänsten så att trafiken till domännamnet kommer till det nya webbhotellet.


Efter flytten:
1. Klicka runt på alla sidor och testa att de fungerar.

2. Testa kundinloggning och andra dynamiska funktioner.

3. Kontrollera att cron jobs och andra speciallösningar fungerar.

4. Testa alla e-postadresser, både att ta emot och att skicka brev.
Testa med en extern e-posttjänst som Gmail eller Hotmail, så att breven inte bara skickas internt på den egna servern.

5. Stäng det gamla webbhotellskontot.

6. Byt namnservrar till det nya webbhotellet om du inte vill fortsätta att använda dns-tjänsten.

7. Fira en lyckad flytt!