Dan Nilsson är e-handlaren och serieentreprenören som bland annat driver det svenska e-handelsforumet Ehandel.se och webbutiken Roliga Prylar. Han är även medgrundare till Fyndiq, plats sex på listan, och har därmed lyckats med bedriften att platsa två gånger på årets lista.

Plats 20 får han för Svenskt E-handelsindex, en jämförelsetjänst för e-handelsbranschen som än så länge bara finns i stängd betaversion. Där listas e-butiker, e-handelsleverantörer och andra intressenter i branschen. Tanken är att E-handelsindex ska ligga till grund för att få ut data som kan förutspå svensk e-handels utveckling samt saker av nyhetsvärde som hur många som använder en viss betaltjänst eller de mest lönsamma e-handlarna.

Gratistjänsten lanseras i sommar och affärsmodellen bygger på licensavgifter för en premiumtjänst och konsultjobb inom databearbetning. Dan Nilsson har även planer på att använda ”proof of concept” för sökspindeln i Sverige för att bearbeta data om e-handel i hela världen. Målet är att i framtiden kunna sälja data till analysföretag som exempelvis Forrester.

Svenskt E-handelsindex
Jämförelsetjänst för e-handelsbranschen där man kan få ut data för att analysera marknaden.
Grundare: Dan Nilsson
Startades: 2011
Anställda: 0 - drivs som ett projekt inom Dan Nilssons bolag White Tree
Ort: Helsingborg
Omsättning: ingen än
Ägare: Dan Nilsson

Fakta

Internetworld har kontaktuppgifter till ett stort antal inkubatorer, riskkapitalister och entreprenörsnätverk i Sverige, en lista som blir allt längre för varje år.

Från personerna på den listan får vi in massor av tips. Dessutom bidrar våra läsare med mängder av förslag på personer via vårt nomineringsformulär på Internetworld.se. Vi har även använt Twitter, Facebook och Rättviseförmedlingen för att få in tips.

När alla tips och förslag hade kommit in fanns det ett par hundra webbentreprenörer på listan. Därefter gjorde vi research och intervjuade både tipsare och entreprenörer för att slutligen välja ut de 25 entreprenörsbolag som vi tror mest på under 2011.

Både affärsidé och person/er räknas enligt följande kriterier:

  • drivkraft och visioner
  • affärsidé
  • risk
  • affärsmodell
  • potential för framgång 2011