1. Köp begagnat
Tradera och Blocket är bra ställen för att handla det mesta. Ska ni ha möbler kan även Stadsmissionen och Myrorna vara intressanta.

2. Använd kostnadsfria molntjänster
Du måste inte köpa dyra licenser. Googles Docs-program har hunnit bli riktigt mogna. För den som inte vill jobba i molnet finns exempelvis Open Office.

3. Använd freemium-tjänster
Många tjänster finns i en freemium- och en premiumversion. Testa att snåla dig fram med freemiumvarianterna så långt det går, tills du har fått upp intäkterna.

4. Samarbeta med andra nyföretagare
Byt kundlistor med företag som driver kompletterande verksamhet, i stället för att köpa listor från register. Man kan också dela på reklamkostnader.

5. "Satsa på en riktigt enkel produkt"
Mattias Swenson, grundare av Bloglovin’, har tre spartips för entreprenörer:

  • Dela kontor med andra entreprenörer. På så vis kan ni sänka alla fasta kostnader för internet, värme etcetera.
  • Gör er produkt/tjänst så enkel och okomplicerad som möjligt för att sänka kostnaderna för support och drift. Ett bra exempel är Craigslist.org, en av världens största sajter. Med 30 anställda rankas Craigslist högst bland teknikbolagen vad gäller lönsamhet per anställd. De kan hålla kostnaderna nere eftersom tjänsten är så okomplicerad.
  • Gör er marknadsföring själva. Bjud inflytelserika personer som bloggare och journalister inom ert område på lunch eller öl en gång i månaden, i stället för att betala tiotusentals kronor per månad till en pr-byrå.

6. Köp förra årets teknik
Om det inte tillför verksamheten något att ha den senaste mobilen eller den snabbaste processorn, välj en äldre generation och spara tusenlappar.

7. Starta en blogg eller ett branschnätverk
Dels bygger du nätverk, dels kan du få gå gratis på seminarier och konferenser. Om eventbesök är viktiga för att du ska kunna knyta affärskontakter kan du spara flera tiotusen kronor på detta.

8. Fixa gratis utrymme för din webbtjänst
Har du bara några hundra träffar per månad finns gratisalternativ som du sedan kan skala upp. Två exempel är Google App Engine och Heroku.com.

9. Snåla in på lokalkostnaderna
Det finns många alternativ, ett är att sitta hemma, ett annat att jobba från kaféer. Ett tredje är att hyra in sig på billiga ”kontorskaféer”, exempelvis Coffice i Stockholm. Du kan också göra som Hannes Skirgård och skaffa en attraktiv lokal som du hyr ut och tjänar pengar på.

10. Använd kostnadsfri musik och bilder
Använd sådant som lyder under en så kallad creative commons-licens när du tar fram marknadsföringsmaterial. Att söka gratisbilder på Flickr tar lite mer tid, men det finns ett stort utbud.

11. Jämför priser
Ja, det låter självklart, men det är lätt att vara mer slösaktig med företagskortet än med det privata. Kika alltid på Prisjakt och Pricerunner innan du slår till och begär alltid in minst två offerter.

12. Se över kostnaderna regelbundet
Det är lätt att dra på sig fasta kostnader och om man inte stannar upp då och då och granskar utgifterna rullar det snabbt iväg. Ta för vana att se över alla betalningar åtminstone ett par gånger om året, och kolla vad du kan skära ner på. Kanske betalar du rent av för tjänster du inte längre använder.

Fakta