– När man har ett avknoppningsföretag är man överallt och ingenstans, säger entreprenören och forskaren Charlotte Wiberg.
Just i dag är hon på universitetet i Umeå, där hon är disputerad lärare och forskar inom innovation, it och sport.

Charlotte Wiberg har alltid velat jobba med ­näringslivet och beskriver det som att hon rör sig i gränslandet mellan universitetet och företagsvärlden. Entreprenör har hon varit länge. När hon var 19 år startade hon en Gul och Blå-butik och sålde jeans till Umeåborna.

– När jag började på universitetet hade jag sju års egenföretagande i ryggen.

Hennes avhandling, som blev klar 2003, handlar om webbupplevelser och utvärdering av dem. Hur vi ska kvalitetssäkra underhållningswebbplatser utifrån upplevelsen och inte bara utifrån resultat.

I dag har hon gått ner i tjänst på universitetet för att driva eget. Avknoppningsföretaget Creative Camp är ett resultat av ett EU-projekt ”mål två”, som började i ett samarbete med träningscentret Iksu i Umeå som har 19 000 medlemmar. Projektet bygger på en ”cross media platform”, som innehåller webb, mobilt och storbild.

Charlotte wiberg har vidareutvecklat plattformen, tillsammans med sina två anställda, så att den kan anpassas för andra gyms verksamhet. ­Kunderna finns, förutom Iksu i Umeå, i dagsläget i ­Luleå, Kiruna och Karlshamn.

Tjänsten kunderna köper innehåller bland ­annat ett community för dem som tränar och en bokningsapp.

– Huvudidén och drivkraften för Creative Camp kommer från mig, men jag omger mig med duktiga människor och förlitar mig mycket på andra kompetenser, säger Charlotte Wiberg och talar sig varm för företagets ad och huvudprogrammerare.

Själv jobbar hon med paketering, koncept­utveckling och interaktionsdesign.
Verksamheten har hittills finansierats med egna intäkter och ­genom ett Vinnovaprojekt, där Creative Camp fick pengar inom kategorin ”vardags-it”.

– Det som är en utmaning för oss är att hinna med att nå ut och marknadsföra det vi gör, säger Charlotte Wiberg om de begränsade resurserna.

Hittills har hon jobbat med de kunder som ­själva har hittat till Creative Camp.

Just nu är verksamheten i en utvärderingsfas, menar Charlotte Wiberg. Hur ska de hitta fler kunder och hur ska företaget organiseras?

– När man är entreprenör har man möjlighet att avstå från att göra vissa saker för att göra andra ­saker, säger Charlotte Wiberg.
Ska jag släppa som entreprenör och ta in en ­säljande vd, är en fråga som hon funderar på.

Under Internetworlds samtal med Charlotte Wiberg kommer det fram allt fler saker hon gör. Som att hon sedan några år tillbaka driver en ­pilates-verksamhet och är huvudinstruktör där. Hennes drivkraft, säger hon, är inte att bli rik utan det handlar om att göra gott för andra. Genom ­pilates och genom ett mer socialt träningsliv med Creative Camp.

Entreprenörskapet innebär också ett själv­förverkligande som Charlotte Wiberg söker.

– Att få vara nära drömmen och se om det bär – det är ett konstant självförverkligande som tar sig uttryck i ganska konkreta former. Däremot blir jag förnärmad när man blir klassad som entreprenör för att tjäna pengar.

Charlotte Wiberg är typen som startar och vill se saker lyfta, en vanlig egenskap hos entreprenörer. Hon tränar sig dock i att vara uthållig och tycker att det betyder mycket för framgång. Creative Camp är inte det första och troligen inte det sista företag hon startar och hon tycker att Umeå är en bra stad att ta sig fram i som entreprenör.

– Vi har universitetet och en dynamisk in- och utflyttning. Inom it-världen här finns kluster­sammansättningar i kreativa näringar och spel.

Hon samarbetar även med företag i grannstäderna, som North Kingdom i Skellefteå. I Skellefteå håller hon också just nu en masterutbildning i ”cross media interaction design”.
Dessutom springer Charlotte Wiberg maraton. Senast i Honolulu. Nu tränar hon för Stockholm maraton i juni.

Fakta

Är: Entreprenör, egenföretagare, interaktionsdesigner, projektledare samt forskare och lärare på Umeå Universitet inom it, innovation och sport. Vilken beskrivning hon väljer beror på sammanhanget och vem hon presenterar sig för. ”Min son brukar säga att jag är pilates-fröken”.

Bor: I Umeå.

Ålder: 43 år.