Upp emot 500 deltagare trängdes på lördagen inne på Debaser Medis i Stockholm, ivriga att dela med sig av sina idéer och projekt under eventet Startup Day 2012. Entusiastiska röster fyllde rummen till bredden och det var stundtals svårt att höra vad den andre sa i samtalet, som ofta togs på engelska.

Sverige har de senaste åren fångat utländska investerares intressen efter att framgångsexempel som Spotify och Soundcloud har satt vårt land på kartan.

– Sverige är en bra marknad för att testa digitala produkter på. Vår digitala infrastruktur ligger långt fram och om man jämför med andra länder är vårt bredband snabbt, sa Joakim Green, webbutvecklare och student vid Jönköpings International Business School, som var på plats för att låta sig inspireras av mer erfarna entreprenörer och investerare.

Annika Lidne från Disruptive Media var på Startup Day för att tala om framgångsrikt nätverkande och crowdfunding, som var ett av de stora samtalsämnena under dagen. Hon berättade att det stora intresset för svenska startup-företag har att göra med det goda entreprenörsklimatet i Sverige. Däremot menade hon att Sverige fortfarande är en liten marknad och att det fortfarande är svårt att få finansiering till nya projekt.

– Ett slit och släng-projekt i Silicon Valley får 40 000 till 50 000 dollar bara för att de ska ha det, medan man här i Sverige får man sälja sin själ för att få motsvarande.

Dotcomkraschen är fortfarande färsk i mångas minne och om man har lite pengar över till en investering, väljer man hellre att investera i fastigheter än i startup-företag, menade hon.

Medan #Sud12 (hashtaggen för Startup Day 2012) trendade på Twitter talade Gustav von Sydow, grundare av medieanalysföretaget Burt, om vikten av att göra sin produkt till en upplevelse. När marknadsföringen blir en upplevelse kan man ta mer betalt för den. Och det är inte hur du säljer produkten, utan hur du skapar upplevelsen av den som gör den beroendeframkallande, berättade han på stora scenen för en publik som för en stund glömde bort hur obekväma stolarna var.

Björn Fant från Videoplaza hade kommit till Startup Day för att knyta kontakter och inspireras, men också för att spana in nya trender.

– Det är ett bra entreprenörsklimat i Sverige, särskilt bland 80-talisterna, sa han.

Även Björn Fant vittnade om att fler internationella krafter börjat snegla på Sverige.

– Så såg det inte ut för fem år sedan, men nu har vi fler internationella framgångar som härstammar från våra universitet och högskolor. Jag tror att det är mindre flum och mer fokus på att bygga lönsamma affärer som ligger bakom, sa Björn Fant.

Att tänka globalt gick som en röd tråd genom hela evenemanget.
Frank Meehan, från Horizons som investerat i bland annat Skype och Facebook, tog i invigningstalet upp hur svenskar sällan gör komplicerade presentationer och att de tänker stort från början, vilket lockar investerare. Han tyckte dock att svenskar ändå borde titta på USA, där entreprenörerna är duktigare på att sälja in sig själva och bli ett med sina startup-företag.
Även studenten och webbutvecklaren Joakim Green tyckte att det är en bra idé att ta lärdom av amerikanerna, särskilt när det kommer till lean startup.

– I USA provar man idéer på löpande band innan man investerar. Här trycker man in pengar i projekt som man tror är rätt. Nio av tio startup-företag misslyckas, så man måste vara anpassningsbar, sa han.

När stora scenen efter lunch fylldes av kvinnor i en paneldiskussion om community management reagerade Twitterflödet positivt på den ovanliga könsfördelningen. Dock inte så att diskussionen mellan Evelina Ander från Yubico, Lisa Enckell från Wrapp och Pernilla Åström från My Newsdesk, hamnade i skymundan. En enig panel tyckte att man i mindre företag inte behöver ha för många regler kring användningen av sociala medier, så länge alla på företaget delar företagets anda.

Moderator Paulina Modlitba Söderlund från Toca Boca tyckte att det var mycket energi i publiken på Startup Day, och när hon fick frågan om vad som var dagens snackis svarade hon:

– Det har twittrats mycket om Wrapp.

Framgångshistorien Wrapp, som finns förankrad i 15 länder världen över, distribuerar presentkort från detaljhandeln via Facebook, och deras föreläsning hade många av deltagarna ringat in i programmet.
Återigen blev deltagarna påminda om att tänka globalt. Hjalmar Winbladh och Andreas Ehn från Wrapp såg aldrig Sverige som sin hemmamarknad och satsade i stället på USA, från dag ett. Nu står de inför att lansera sin produkt i ytterligare tre länder.
Att döma av diskussionerna under Startup Day 2012, både på och vid sidan av scenen, verkar framtiden ljus för svenska startup-företag.