Vad handlar Startitup om?
– Startitup handlar om att ta bort barriärerna till att bli internetentreprenör. Genom att göra en onlinebaserad "kurs" under tio sommarveckor med en konkret process från start till mål hoppas vi att många går från tanke till handling.

Varifrån kommer idén?
– Idén kommer från Codeyear.com, som lyckats få hundratusentals personer över hela världen att lära sig programmera, genom att sända ut ett e-postmeddelande per vecka med en konkret uppgift. När man löst uppgifterna så har man lärt sig grunderna för att programmera. Perfekta nyårslöftet, eller som i vårt fall, sommarlöftet.

– Vi gillade konceptet så mycket att vi helt enkelt kopierade det, men i stället för programmering lär vi ut entreprenörskap. Eller lär ut och lär ut, vi visar helt enkelt hur enkelt det är och gör en process för att komma igång. Både jag och Marlena har startat våra företag under sommarlovet eller sommarmånaderna. Det är då man har tid och energi. Därför ville vi få andra att göra samma sak.

Varför behövs en sommarskurs i entreprenörsskap?
– Vi är väldigt trötta på att vi har så många vänner som aldrig kommer igång. I dag har det aldrig varit enklare att starta ett internetföretag, det kräver varken någon vidare teknisk kunskap eller resurser. Startitup är vårt sätt att visa att det faktiskt går att komma igång på tio veckor, med väldigt liten insats. Ett par timmar per vecka i tio veckor och sedan har man en betaversion av ett litet internetföretag igång. Svårslaget enkelt.

– Vi uppmanar alla ungdomar som inte hittar sommarjobb att gå med i Startitup och testa på att bli entreprenörer i stället. Det har funnits liknande initiativ på vissa orter tidigare, men då ej för internetföretag eller för särskilt många. Eftersom vi gör det här internetbaserat hoppas vi få hundratals att testa på att bli entreprenörer, inte bara några få.

Vad kommer deltagarna att få ut av Startitup?

– Kort och gott, enkla uppgifter som gör det lätt att komma igång. I varje utskick får man en eller ett par uppgifter, och om man löser dessa ihop med den vägledning som också finns med, så har man i princip kommit igång med sitt internetföretagande efter sommaren. Startitup kommer helt enkelt bli språngbrädan till sitt entreprenörskap, utan att för den delen behöva jobba ihjäl sig. Vi uppmanar folk till att göra uppgifterna från stranden.

Hur fungerar det i praktiken att delta?
–Startitup är helt gratis för deltagarna. Det är bara att registrera sig på Startitup.se. Sedan kommer vi under tio veckor i sommar skicka uppgifter som ska lösas. Vi kommer även ha experter och aktörer som på olika sätt hjälper deltagarna, till exempel genom livechattar och feedback-sessioner.

Vad har ni fått för respons hittills och hur stort är intresset för att delta?
– Vi har bara smygstartat, lagt upp vår blogg och en liten anmälningsknapp och twittrat om den. Vi har dock redan över 40 anmälda, från Skåne till Norrland, så intresset har hittills varit oerhört bra. Framöver kommer vi slå på stora trumman ännu mera, lansera vår riktiga sajt och se till att vi får hundratals att vilja gå med. Vi har precis "start it up".