Dag 1 - San Francisco
Det är senhöst och en solig dag i San Francisco. På Fremont Street ligger kontorslokalen Rocket ­Space, i området som kallas SOMA, ”South of Market Street”. SOMA kallas också ”financial ­district” och här är det tätt mellan kontoren.

I Rocket Space sitter ett antal startup-företag. För att få sitta här ska företaget ha mellan 1 och 30 anställda och jobba med verksamhet inom teknik och nya medier. Här sitter också svensken Nicolai Wadström. Han hyr några kontorsplatser för sig själv och för de svenska startup-företag han hjälper i Silicon Valley.

Det som händer i Silicon Valley är inget du kan besöka, det handlar mer om en stämning. Men det finns såklart fysiska platser där du kan försöka uppleva känslan. Även om det inte går att ta sig in på Google eller Facebook utan att ha ett möte inbokat går det att känna av framåtandan och startup-kulturen på andra sätt. Som i Rocket Space.

Nicolai Wadström driver Bootstrap Labs, en ­acceleratorverksamhet där han bistår med kontakter för att svenska startup-företag ska kunna etablera sig i Silicon Valley. Varje vecka får han ett antal mejl från företag som vill ha hans hjälp. Han har hittills valt ut några få, bland andra Prezi, det webbaserade presentationsverktyget som skulle kunna beskrivas som en kombination av en whiteboard och bilder i en presentation. Prezi grundades av bland ­andra svensken Peter Arvai, som numera bor i San Francisco.

Nicolai Wadström har även jobbat med den professionella nätverkstjänsten Zerply och dess grundare Christofer Karltorp , som också bor i dalen, och Taaniel Jakobs.

– Prezi jobbade jag intensivt med under 2009 för att de skulle ta steget, komma hit och sätta ner fötterna här, säger Nicolai Wadström.

I dag har Prezi 12 anställda på det som numera är huvudkontoret i San Francisco, 38 anställda i Budapest och över fem miljoner användare. Bolaget fick i december 2011 en investering från Accel Partners på 14 miljoner dollar (cirka 95 miljoner kronor).

Just nu jobbar Nicolai Wadström med få in en investeringsrunda till Witsbits. Det är en cloud computing-plattform som numera är ett amerikanskt bolag med svenskt dotterbolag, där grundaren ­Mikael Lirbank spenderar stora delar av sin tid i San Francisco.

Nicolai Wadström säger att han har jobbat hårt på att få i gång sitt nätverk i dalen sedan han flyttade hit 2009. Nu tycker han att det är på banan.

– Det har aldrig hänt så mycket som nu i Silicon Valley och människor har aldrig varit så optimistiska som nu. Även de som har varit här under lång tid, hävdar han.

– Optimismen kommer från att man upplever ett enormt tryck. Det är kanske lite naivt, men det är inte som under dotcom-tiden. Skillnaden nu är att tekniken fungerar.

Sida 1 / 6

Innehållsförteckning

Fakta

En inkubator är en plats där entreprenörer får hjälp med uppstartandet av ett ­företag. Sådan hjälp ger även en ­accelerator, men skillnaden är att en accelerator också ofta ger ett start­kapital, en så kallad sådd-investering, för att företaget ska ­komma igång.

I Rocket Space finns i dag runt 80 startup-bolag. Vill du känna på atmosfären går det bra att beställa ett timpass och betala för några timmar. När Internetworld är där och hälsar på gästar två personer från Svenska Institutet lokalen. De jobbar med projektet Innovative Sweden inför en utställning med svenska innovationer på Stanford University.

300 000 kvadratmeter inkubatorer
Teknikinkubatorerna upptar totalt 300 000 kvadratmeter i lokaler i SOMA, skriver sajten Bizjournals.com. 40 000 av de kvadratmetrarna finns i Rocket Space. En annan inkubatorslokal är Citizen Space, som ligger på 2:a gatan nummer 425. Här kan du också hyra ett skrivbord i några timmar eller sitta i kafédelen under dagtid.

... San ­Francisco
San Francisco är en av USA:s mest tätbefolkade städer med 3,1 miljoner människor i stadsområdet (Källa: Wikipedia).

I San Francisco, till skillnad från i många andra städer i USA, är du inte beroende av bil eftersom lokaltrafiken kan ta dig dit du vill. Staden är, utöver teknikutveckling, bland annat känd för sitt mikroklimat mellan olika områden och för dimman som ofta lägger sig över staden på kvällarna.

… Silicon Valley
Det finns inga officiella gränser för var Silicon ­Valley, Kiseldalen på svenska, börjar och slutar. Begreppet utgår mer från den teknikintensiva utvecklingen än från en geografisk plats. Vanligen anses området innefatta norra delen av dalen Santa Clara Valley (med bland annat San Jose och Palo Alto) samt delar av förortsområdena söder om San Francisco och områden öster om San Francisco Bay i närheten av San Jose.
(Källa: Wikipedia)

Lästips om startup-kulturen i Silicon Valley
”Founders of work”, en bok av Jessica Living­ston. Hon är medgrundare till acceleratorn Y Combinator och har i boken intervjuat stora namn som Steve Wozniak, medgrundare till Apple, och Craig Newmark, grundare av Craig’s List.
Paul Graham, medgrundare till Y Combinator, är en aktiv röst i Silicon Valley. Här finns hans samlade artiklar.

… Zerply.com
Idén till Zerply fick Christofer Karltorp och Taaniel Jakobs när de var ute efter att hitta en designer och inte tyckte att det fanns någon bra plats att leta på. Linkedin var för tråkigt, tyckte de, och ville ha något där man kunde ha sin professionella identitet på ett mer dynamiskt och socialt sätt.

Tjänsten lanserades i en privat betaversion i januari 2011 och publikt i juni 2011. Grundarna hittade en av sina egna designers genom tjänsten, australiensaren Luke Beard, som var registrerad som användare 147. I dag har Zerply närmare 50 000 användare och sju anställda.

Zerply bygger på en freemium-modell där användarkontot är gratis och där det går att betala för en premiumprofil och att köpa en domän kopplad till profilen.

Stanford University är ett privatägt universitet som startades 1891 av Leland Stanford och Jane Eliza Lathrop, till minne av deras avlidne son Leland Stanford Junior. Universitetet är en drivande kraft i Silicon Valley och här har personer som Googlegrundarna Sergey Brin och Larry Page samt en rad Nobelpristagare gått.

Vill du gå på en föreläsning på Stanford finns det öppna sådana under namnet Entrepreneurial Thought Leaders Seminar, där entreprenörer och företagare pratar om innovation och utveckling.

I Stanford Bookstore kan du såklart hitta böcker, men också kläder om du skulle vilja se ut som en av studenterna.