Nicolai Wadström vittnar om att startup-företag snor folk av varandra och att investerare tittar mycket på vilka personer som driver företaget och hur många utvecklare man lyckats anställa. Det senare är en stor bristvara i Silicon Valley.
Några dagar efter att Internetworld besökt Rocket Space pratar senatorn Ron Wyden från Oregon på webbkonferensen Web 2.0 Summit och säger att USA måste göra något åt immigrationslagarna för att exempelvis få hit fler utvecklare.
För att bolag från Sverige ska ha möjlighet och våga ta risken att flytta till USA, och för att den processen ska gå snabbare, planerar Nicolai Wadström att sätta upp en mikrofond som kan ge finansiering. Han letar nu efter personer som vill investera i den.
– Tanken är att det ska bli ett svenskt investmentbolag med skandinaviskt fokus.
Han är också på gång med ett program för att ge svenska inkubatorer och acceleratorer tillgång till Bootstrap Labs nätverk i Silicon Valley.
– Jag kan göra mycket genom att vara här, men för att verkligen få saker att hända måste entreprenörerna också komma hit. Jag jobbar inte med bolag som inte har det i sikte, säger Nicolai Wadström.
Några gator bort runt South Park, som ligger mellan 2:a och 3:e gatan i höjd med Bryant Street, sitter ett antal startup-företag, både kända och ännu okända. Instagram och Slideshare är bara två exempel.
Här hade också Twitter sitt första kontor när det begav sig. South Park har en lång entreprenörstradition som sträcker sig ända från mitten av 1800-talet, då den engelske entreprenören George Gordon huserade här.
Gustaf Alströmer, en svensk webbentreprenör som ursprungligen kommer från Alingsås, jobbar med produktutveckling på det amerikanska startup-bolaget Voxer. Voxer utvecklar en walkietalkie-applikation för Iphone och Android och har sitt kontor i South Park.
Företagets applikation har fått stor spridning de senaste månaderna.
Internetworld träffade Gustaf Alströmer redan 2007, när han, Pär Lindhe och Marie Brattberg var med i acceleratorn Y Combinators program för startup-företag. Då jobbade de tre med Heysan, en community för mobiltelefoner. Heysan delade kontor med Twitter och fick en miljon dollar i investering från Skypegrundarna Niklas Zennström och Janus Friis samt riskkapitalbolaget Khosla Ventures.
2009 såldes företaget till Good Technology. Gustaf Alströmer har åkt fram och tillbaka till San Francisco efter det och har nu landat på Voxer.
En inkubator är en plats där entreprenörer får hjälp med uppstartandet av ett företag. Sådan hjälp ger även en accelerator, men skillnaden är att en accelerator också ofta ger ett startkapital, en så kallad sådd-investering, för att företaget ska komma igång.
I Rocket Space finns i dag runt 80 startup-bolag. Vill du känna på atmosfären går det bra att beställa ett timpass och betala för några timmar. När Internetworld är där och hälsar på gästar två personer från Svenska Institutet lokalen. De jobbar med projektet Innovative Sweden inför en utställning med svenska innovationer på Stanford University.
300 000 kvadratmeter inkubatorer
Teknikinkubatorerna upptar totalt 300 000 kvadratmeter i lokaler i SOMA, skriver sajten Bizjournals.com. 40 000 av de kvadratmetrarna finns i Rocket Space. En annan inkubatorslokal är Citizen Space, som ligger på 2:a gatan nummer 425. Här kan du också hyra ett skrivbord i några timmar eller sitta i kafédelen under dagtid.
... San Francisco
San Francisco är en av USA:s mest tätbefolkade städer med 3,1 miljoner människor i stadsområdet (Källa: Wikipedia).
I San Francisco, till skillnad från i många andra städer i USA, är du inte beroende av bil eftersom lokaltrafiken kan ta dig dit du vill. Staden är, utöver teknikutveckling, bland annat känd för sitt mikroklimat mellan olika områden och för dimman som ofta lägger sig över staden på kvällarna.
… Silicon Valley
Det finns inga officiella gränser för var Silicon Valley, Kiseldalen på svenska, börjar och slutar. Begreppet utgår mer från den teknikintensiva utvecklingen än från en geografisk plats. Vanligen anses området innefatta norra delen av dalen Santa Clara Valley (med bland annat San Jose och Palo Alto) samt delar av förortsområdena söder om San Francisco och områden öster om San Francisco Bay i närheten av San Jose.
(Källa: Wikipedia)
Lästips om startup-kulturen i Silicon Valley
”Founders of work”, en bok av Jessica Livingston. Hon är medgrundare till acceleratorn Y Combinator och har i boken intervjuat stora namn som Steve Wozniak, medgrundare till Apple, och Craig Newmark, grundare av Craig’s List.
Paul Graham, medgrundare till Y Combinator, är en aktiv röst i Silicon Valley. Här finns hans samlade artiklar.
… Zerply.com
Idén till Zerply fick Christofer Karltorp och Taaniel Jakobs när de var ute efter att hitta en designer och inte tyckte att det fanns någon bra plats att leta på. Linkedin var för tråkigt, tyckte de, och ville ha något där man kunde ha sin professionella identitet på ett mer dynamiskt och socialt sätt.
Tjänsten lanserades i en privat betaversion i januari 2011 och publikt i juni 2011. Grundarna hittade en av sina egna designers genom tjänsten, australiensaren Luke Beard, som var registrerad som användare 147. I dag har Zerply närmare 50 000 användare och sju anställda.
Zerply bygger på en freemium-modell där användarkontot är gratis och där det går att betala för en premiumprofil och att köpa en domän kopplad till profilen.
Stanford University är ett privatägt universitet som startades 1891 av Leland Stanford och Jane Eliza Lathrop, till minne av deras avlidne son Leland Stanford Junior. Universitetet är en drivande kraft i Silicon Valley och här har personer som Googlegrundarna Sergey Brin och Larry Page samt en rad Nobelpristagare gått.
Vill du gå på en föreläsning på Stanford finns det öppna sådana under namnet Entrepreneurial Thought Leaders Seminar, där entreprenörer och företagare pratar om innovation och utveckling.
I Stanford Bookstore kan du såklart hitta böcker, men också kläder om du skulle vilja se ut som en av studenterna.