I South Park träffas man på kaféet Caffe Centro och Gustaf Alströmer hejar på flera personer när vi går in och tar en kaffe. Han tycker att svenska inkubatorer borde skicka entreprenörer till Silicon Valley ett tag för att de ska lära av startup-kulturen här.

Gustaf Alströmer menar att det är relativt lätt för entreprenörer att hitta kapital till nya företag. Kanske för lätt. Många får sådd-investeringar, men kanske inte mer och ger upp. Samtidigt tycker han att det är en chans att testa nya idéer.

Några gator från South Park, på 153 Townsend Street, ligger den största inkubatorn, Soma Cent­ral, som har lokaler på hela 100 000 kvadratmeter. I ­hörnet Townsend och 4:e gatan, ligger lunch- och ­fikastället The Creamery. Här kan du hitta entreprenörer, bolag som gör jobbintervjuer och en och ­annan investerare.

Längre ner på Townsend, på nummer 410, sitter ett startup-kluster där vi bland annat hittar mikrobloggverktyget Yammer och Techcrunch Playdom.

På 5:e gatan hyr tidningen San Francisco ­Chronicle ut lokaler till Twitter-grundaren Jack Dorseys betalföretag Square, som i dag har 250 ­anställda.

Numera sitter Twitter i området som kallas ”mid-Market”. Företaget växer snabbt och har i dag 800 anställda. Mid-Market ligger runt 6:e och 7:e gatan vid Market street, ett område mer känt för att samla människor med drogproblem, men där startup-kluster nu har börjat etablera sig.

Vidare upp för Market Street och söderut ligger området The Mission. Här finns ett antal kaféer och lokaler där entreprenörer sitter och jobbar ­eller där det hålls branschevent. Ett av ställena är The Summit, på 780 Valencia Street, som huserar i investmentbolaget IO Ventures lokaler. Neder­våningen är ett kafé där det drösar av entreprenörer som sitter och jobbar. På övervåningen sitter startup-företag som IO Ventures har investerat i.

The Summit flyttade dock ur lokalerna den 28:e januari och det återstår att se vem som tar över ­kafédelen.

På Valencia Street nummer 375 finns också Four Barrel Coffee. Ett kafé känt för gott kaffe och intressant folk.

På kvällen just den här dagen har organisationen Girls in Tech en träff på det sociala nätverket ­Taggeds kontor, på Battery Street, mellan North Beach och Market Street. Så vi tar oss tillbaka till början av Market Street igen.

Girls in Tech är en löst sammanhållen grupp med kvinnor som träffas för att utbyta erfarenheter. Nätverket grundades 2007 av Adriana Gascoigne, som även är på plats den här kvällen, och numera finns det 57 lokalföreningar runtom i världen.

Programmet för kvällen handlar om hur tjejer kan få jobb i teknikvärlden. Representanter från Facebook, Foursquare, Tagged och Branchout sitter i panelen och pratar om hur de rekryterar folk.

­Bristen på utvecklare, som flera av dem vi pratat med vittnar om, och om att byta folk med varandra kommer upp flera gånger, liksom behovet av kontakter.

– Ansökningar och cv:n är inte döda, men det bästa sättet att få ett jobb är genom referenser. Släng dig ut och träffa folk, uppmanar Morgan Missen från Foursquare.

Hon säger att det i dag är okej att skicka sitt cv från Linkedin, likväl som i en pdf-fil.

– 80 procent av våra anställda har fått jobbet via vänner och kontakter, säger Rick Marini från Branchout.

Sida 3 / 6

Innehållsförteckning

Fakta

En inkubator är en plats där entreprenörer får hjälp med uppstartandet av ett ­företag. Sådan hjälp ger även en ­accelerator, men skillnaden är att en accelerator också ofta ger ett start­kapital, en så kallad sådd-investering, för att företaget ska ­komma igång.

I Rocket Space finns i dag runt 80 startup-bolag. Vill du känna på atmosfären går det bra att beställa ett timpass och betala för några timmar. När Internetworld är där och hälsar på gästar två personer från Svenska Institutet lokalen. De jobbar med projektet Innovative Sweden inför en utställning med svenska innovationer på Stanford University.

300 000 kvadratmeter inkubatorer
Teknikinkubatorerna upptar totalt 300 000 kvadratmeter i lokaler i SOMA, skriver sajten Bizjournals.com. 40 000 av de kvadratmetrarna finns i Rocket Space. En annan inkubatorslokal är Citizen Space, som ligger på 2:a gatan nummer 425. Här kan du också hyra ett skrivbord i några timmar eller sitta i kafédelen under dagtid.

... San ­Francisco
San Francisco är en av USA:s mest tätbefolkade städer med 3,1 miljoner människor i stadsområdet (Källa: Wikipedia).

I San Francisco, till skillnad från i många andra städer i USA, är du inte beroende av bil eftersom lokaltrafiken kan ta dig dit du vill. Staden är, utöver teknikutveckling, bland annat känd för sitt mikroklimat mellan olika områden och för dimman som ofta lägger sig över staden på kvällarna.

… Silicon Valley
Det finns inga officiella gränser för var Silicon ­Valley, Kiseldalen på svenska, börjar och slutar. Begreppet utgår mer från den teknikintensiva utvecklingen än från en geografisk plats. Vanligen anses området innefatta norra delen av dalen Santa Clara Valley (med bland annat San Jose och Palo Alto) samt delar av förortsområdena söder om San Francisco och områden öster om San Francisco Bay i närheten av San Jose.
(Källa: Wikipedia)

Lästips om startup-kulturen i Silicon Valley
”Founders of work”, en bok av Jessica Living­ston. Hon är medgrundare till acceleratorn Y Combinator och har i boken intervjuat stora namn som Steve Wozniak, medgrundare till Apple, och Craig Newmark, grundare av Craig’s List.
Paul Graham, medgrundare till Y Combinator, är en aktiv röst i Silicon Valley. Här finns hans samlade artiklar.

… Zerply.com
Idén till Zerply fick Christofer Karltorp och Taaniel Jakobs när de var ute efter att hitta en designer och inte tyckte att det fanns någon bra plats att leta på. Linkedin var för tråkigt, tyckte de, och ville ha något där man kunde ha sin professionella identitet på ett mer dynamiskt och socialt sätt.

Tjänsten lanserades i en privat betaversion i januari 2011 och publikt i juni 2011. Grundarna hittade en av sina egna designers genom tjänsten, australiensaren Luke Beard, som var registrerad som användare 147. I dag har Zerply närmare 50 000 användare och sju anställda.

Zerply bygger på en freemium-modell där användarkontot är gratis och där det går att betala för en premiumprofil och att köpa en domän kopplad till profilen.

Stanford University är ett privatägt universitet som startades 1891 av Leland Stanford och Jane Eliza Lathrop, till minne av deras avlidne son Leland Stanford Junior. Universitetet är en drivande kraft i Silicon Valley och här har personer som Googlegrundarna Sergey Brin och Larry Page samt en rad Nobelpristagare gått.

Vill du gå på en föreläsning på Stanford finns det öppna sådana under namnet Entrepreneurial Thought Leaders Seminar, där entreprenörer och företagare pratar om innovation och utveckling.

I Stanford Bookstore kan du såklart hitta böcker, men också kläder om du skulle vilja se ut som en av studenterna.