James Takazawa från Tagged menar att de bara anställer en viss sorts personer, sådana med entreprenörsanda. Sarah Wagener från Facebook tittar mycket på ärlighet och att personen känns äkta i intervjuprocessen.
– Det fina med Kalifornien är att det inte finns någon konkurrensklausul. Du kan gå mellan bolagen och jobba med liknande saker, säger Morgan Missen från Foursquare.
Girls in Tech San Francisco på Facebook.
Dag 2 - Vi åker söderut i dalen
I området SOMA i San Francisco, i hörnet av 4:e gatan och Townsend Street, ligger Caltrain Station. Härifrån går tågen söderut och tar oss till Silicon Valleys olika stopp, som Menlo Park, Palo Alto och Mountain View, för att slutligen stanna i miljonstaden San Jose.
Om du ska åka till mer än ett ställe på en dag med tåget är det smartast att köpa ett dagspass, som kostar mellan 5,50 och 26,50 dollar (mellan cirka 37 och 180 kronor), beroende på vart du ska.
Vi tar tåget till Palo Alto. Samhället hålls ihop av huvudgatan University Avenue, som börjar där Caltrain-stationen ligger, och här finns en rad restauranger, kaféer och butiker.
På sidogatan Ramona Street, på nummer 583, ligger Coupa Café.
Här kan du hänga bland ”startup-kids” och dricka en god kopp kaffe eller en smoothie. Businessinsider.com beskrev nyligen Coupa Café som ett ställe där riskkapitalister lyssnar på entreprenörers konversationer och där entreprenörer går fram till riskkapitalister för att sälja in sina idéer.
Lite längre upp på University Avenue ligger University Café. Här syns både kostymklädda kvinnor och män i lunchmöten och studenter. Här kan du äta lunch och tjuvlyssna på bordsgrannen.
På motsatt sida från University Avenue ligger Palm Drive, boulevarden med en palm-allé som leder upp mot Stanford University. På toppen av Palm Drive finns ”the oval”, en oval gräsmatta där studenterna sitter och pluggar i solen.
Det första huset du kommer till är Wallenberg Hall, som stod klart år 1900 och som 1999 restaurerades genom ett bidrag på 15 miljoner dollar från Knut och Alice Wallenbergs och Marcus och Marianne Wallenbergs svenska stiftelse.
Följer du vägen till vänster kommer du efter en stund till Stanford Visitor Center där det varje dag, klockan 11 och 13.15, går guidade turer runt campus.
Efter universitetsbesöket är det dags att hoppa på tåget igen och åka vidare till Mountain View. Det ingår i tredje zonen på Caltrains prislista och ett dagpass som räcker både till Palo Alto och Mountain View, som ligger längre söderut, kostar 13,50 dollar (cirka 95 kronor).
Även i Mountain View finns det en huvudgata, Castro Street, som håller ihop den lilla staden. Här ligger bland annat Red Rock Coffee, där det finns chans att se utvecklare dricka kaffe för att hålla sig vakna när de hackar kod.
Vi går längs med Castro Street och svänger av på California street.
Efter cirka åtta minuters promenad ligger Christofer Karltorps och Eliza Karltorps hus, men det är inte in dit vi är på väg utan in i deras garage. De lever myten om att driva ett startup-företag i ett garage, som andra också har gjort, till exempel HP i Palo Alto, Google i Menlo Park och Apple i Los Altos.
En inkubator är en plats där entreprenörer får hjälp med uppstartandet av ett företag. Sådan hjälp ger även en accelerator, men skillnaden är att en accelerator också ofta ger ett startkapital, en så kallad sådd-investering, för att företaget ska komma igång.
I Rocket Space finns i dag runt 80 startup-bolag. Vill du känna på atmosfären går det bra att beställa ett timpass och betala för några timmar. När Internetworld är där och hälsar på gästar två personer från Svenska Institutet lokalen. De jobbar med projektet Innovative Sweden inför en utställning med svenska innovationer på Stanford University.
300 000 kvadratmeter inkubatorer
Teknikinkubatorerna upptar totalt 300 000 kvadratmeter i lokaler i SOMA, skriver sajten Bizjournals.com. 40 000 av de kvadratmetrarna finns i Rocket Space. En annan inkubatorslokal är Citizen Space, som ligger på 2:a gatan nummer 425. Här kan du också hyra ett skrivbord i några timmar eller sitta i kafédelen under dagtid.
... San Francisco
San Francisco är en av USA:s mest tätbefolkade städer med 3,1 miljoner människor i stadsområdet (Källa: Wikipedia).
I San Francisco, till skillnad från i många andra städer i USA, är du inte beroende av bil eftersom lokaltrafiken kan ta dig dit du vill. Staden är, utöver teknikutveckling, bland annat känd för sitt mikroklimat mellan olika områden och för dimman som ofta lägger sig över staden på kvällarna.
… Silicon Valley
Det finns inga officiella gränser för var Silicon Valley, Kiseldalen på svenska, börjar och slutar. Begreppet utgår mer från den teknikintensiva utvecklingen än från en geografisk plats. Vanligen anses området innefatta norra delen av dalen Santa Clara Valley (med bland annat San Jose och Palo Alto) samt delar av förortsområdena söder om San Francisco och områden öster om San Francisco Bay i närheten av San Jose.
(Källa: Wikipedia)
Lästips om startup-kulturen i Silicon Valley
”Founders of work”, en bok av Jessica Livingston. Hon är medgrundare till acceleratorn Y Combinator och har i boken intervjuat stora namn som Steve Wozniak, medgrundare till Apple, och Craig Newmark, grundare av Craig’s List.
Paul Graham, medgrundare till Y Combinator, är en aktiv röst i Silicon Valley. Här finns hans samlade artiklar.
… Zerply.com
Idén till Zerply fick Christofer Karltorp och Taaniel Jakobs när de var ute efter att hitta en designer och inte tyckte att det fanns någon bra plats att leta på. Linkedin var för tråkigt, tyckte de, och ville ha något där man kunde ha sin professionella identitet på ett mer dynamiskt och socialt sätt.
Tjänsten lanserades i en privat betaversion i januari 2011 och publikt i juni 2011. Grundarna hittade en av sina egna designers genom tjänsten, australiensaren Luke Beard, som var registrerad som användare 147. I dag har Zerply närmare 50 000 användare och sju anställda.
Zerply bygger på en freemium-modell där användarkontot är gratis och där det går att betala för en premiumprofil och att köpa en domän kopplad till profilen.
Stanford University är ett privatägt universitet som startades 1891 av Leland Stanford och Jane Eliza Lathrop, till minne av deras avlidne son Leland Stanford Junior. Universitetet är en drivande kraft i Silicon Valley och här har personer som Googlegrundarna Sergey Brin och Larry Page samt en rad Nobelpristagare gått.
Vill du gå på en föreläsning på Stanford finns det öppna sådana under namnet Entrepreneurial Thought Leaders Seminar, där entreprenörer och företagare pratar om innovation och utveckling.
I Stanford Bookstore kan du såklart hitta böcker, men också kläder om du skulle vilja se ut som en av studenterna.