Christofer Karltorp är, tillsammans med Taaniel Jakobs, grundare av nätverket Zerply.com och kom till dalen första gången i november 2009. Då försökte de sälja in sin idé till acceleratorn Y Combinators grundare Paul Graham. Christofer Karltorp och ­Taaniel Jakobs hittade Y Combinator när de började använda tjänsten Dropbox och såg att den hade fått en investering därifrån.

De visste att Silicon Valley låg i Kalifornien, men inte mycket mer än så och skickade in en ansökan på vinst och förlust. Snart fick de svar från Paul Graham, som skrev: ”Kom över om en vecka”. De två grundarna jobbade frenetiskt med att bygga ihop något de kunde visa.

– Vi fattade inte vad vi höll på med. Vi försökte bygga allt på en gång. Hela nätverksbiten och all kommunikation. Vi satt och kämpade och det var helt bortkastat för det var det första som han pekade på, att om funktionerna som ni bygger nu bara är användbara om det är mycket människor i systemet, hur ska ni då få folk att signa upp?

Christofer Karltorp beskriver pitchen som en Idol-audition där de fick gå in ett rum och där det satt fyra personer och skrev.

– Vi hade aldrig pitchat för investerare förut och vi schabblade bort de där tio minuterna totalt. Vi insåg sedan, när vi fick feedback, att vi skulle ha pushat mer för vad vi ville göra, medan vi i stället pratade mer om tekniska saker och vad vi hade byggt.

– Här vill folk höra den stora visionen och det måste vara något som förändrar hela världen.

Det blev ett nej från Y Combinator och svaret: ”Tyvärr, ni verkar smarta och det här är en intressant idé, men om ni hade byggt ett Linkedin för hackare så hade vi investerat.”

– Det första jag tänkte var att det är precis det vi gör. Problemet var att vi inte pratade om just det, säger Christofer Karltorp.
När de båda grundarna lugnat sig lite insåg de att det här var hur stort som helst. Av 2 000 till 3 000 som ansökte till Y Combinator fick bara 70 team komma och presentera sin idé.

– Om det var så att Y Combinator letade efter någon som ska förändra professionellt nätverkande så borde vi kunna satsa på det och testa. Då beslutade vi att köra ändå, säger Christofer Karltorp.

Christofer Karltorp, Taaniel Jakobs och Eliza Karltorp, som jobbar med kommunikation för Zerply.com, åkte tillbaka till dalen sommaren 2010 och började om på nytt med tjänsten.

Finansieringen fram till i maj 2011 kom från Christofer Karltorps och Taaniel Jakobs konsultarvoden. Dessutom gjorde familj och vänner ­mindre investeringar och en av deras kunder en lite större.

– Vi fick hjälp av en advokat här för att sätta upp bolaget och föra över koden och sedan 1 april 2010 är Zerply.com ett amerikanskt bolag.

Då kände de ingen i dalen och varje dag gick de på en ny middag för att lära känna nya människor.
– Det är lätt att lära känna folk här, men det tar tid. Allt går ut på att bygga relationer och det räcker inte att träffas en gång, säger Eliza Karltorp.

Sida 5 / 6

Innehållsförteckning

Fakta

En inkubator är en plats där entreprenörer får hjälp med uppstartandet av ett ­företag. Sådan hjälp ger även en ­accelerator, men skillnaden är att en accelerator också ofta ger ett start­kapital, en så kallad sådd-investering, för att företaget ska ­komma igång.

I Rocket Space finns i dag runt 80 startup-bolag. Vill du känna på atmosfären går det bra att beställa ett timpass och betala för några timmar. När Internetworld är där och hälsar på gästar två personer från Svenska Institutet lokalen. De jobbar med projektet Innovative Sweden inför en utställning med svenska innovationer på Stanford University.

300 000 kvadratmeter inkubatorer
Teknikinkubatorerna upptar totalt 300 000 kvadratmeter i lokaler i SOMA, skriver sajten Bizjournals.com. 40 000 av de kvadratmetrarna finns i Rocket Space. En annan inkubatorslokal är Citizen Space, som ligger på 2:a gatan nummer 425. Här kan du också hyra ett skrivbord i några timmar eller sitta i kafédelen under dagtid.

... San ­Francisco
San Francisco är en av USA:s mest tätbefolkade städer med 3,1 miljoner människor i stadsområdet (Källa: Wikipedia).

I San Francisco, till skillnad från i många andra städer i USA, är du inte beroende av bil eftersom lokaltrafiken kan ta dig dit du vill. Staden är, utöver teknikutveckling, bland annat känd för sitt mikroklimat mellan olika områden och för dimman som ofta lägger sig över staden på kvällarna.

… Silicon Valley
Det finns inga officiella gränser för var Silicon ­Valley, Kiseldalen på svenska, börjar och slutar. Begreppet utgår mer från den teknikintensiva utvecklingen än från en geografisk plats. Vanligen anses området innefatta norra delen av dalen Santa Clara Valley (med bland annat San Jose och Palo Alto) samt delar av förortsområdena söder om San Francisco och områden öster om San Francisco Bay i närheten av San Jose.
(Källa: Wikipedia)

Lästips om startup-kulturen i Silicon Valley
”Founders of work”, en bok av Jessica Living­ston. Hon är medgrundare till acceleratorn Y Combinator och har i boken intervjuat stora namn som Steve Wozniak, medgrundare till Apple, och Craig Newmark, grundare av Craig’s List.
Paul Graham, medgrundare till Y Combinator, är en aktiv röst i Silicon Valley. Här finns hans samlade artiklar.

… Zerply.com
Idén till Zerply fick Christofer Karltorp och Taaniel Jakobs när de var ute efter att hitta en designer och inte tyckte att det fanns någon bra plats att leta på. Linkedin var för tråkigt, tyckte de, och ville ha något där man kunde ha sin professionella identitet på ett mer dynamiskt och socialt sätt.

Tjänsten lanserades i en privat betaversion i januari 2011 och publikt i juni 2011. Grundarna hittade en av sina egna designers genom tjänsten, australiensaren Luke Beard, som var registrerad som användare 147. I dag har Zerply närmare 50 000 användare och sju anställda.

Zerply bygger på en freemium-modell där användarkontot är gratis och där det går att betala för en premiumprofil och att köpa en domän kopplad till profilen.

Stanford University är ett privatägt universitet som startades 1891 av Leland Stanford och Jane Eliza Lathrop, till minne av deras avlidne son Leland Stanford Junior. Universitetet är en drivande kraft i Silicon Valley och här har personer som Googlegrundarna Sergey Brin och Larry Page samt en rad Nobelpristagare gått.

Vill du gå på en föreläsning på Stanford finns det öppna sådana under namnet Entrepreneurial Thought Leaders Seminar, där entreprenörer och företagare pratar om innovation och utveckling.

I Stanford Bookstore kan du såklart hitta böcker, men också kläder om du skulle vilja se ut som en av studenterna.