Under sommaren träffade de också Nicolai Wadström, som driver Bootstrap Labs, och påbörjade ett samarbete. Han var även en av dem som knappt ett år senare gav en av sju introduktioner till entreprenören Dave McClure, en av de mer kända investerarna i Silicon Valley med sin accelerator 500 Startups. Efter sju introduktioner fick Zerply-gänget till slut svar och fick komma upp till Dave McClures kontor.

Då, i maj 2011, hade Zerply 8 000 användare och personer i Dave McClures team var de första som sa att det faktiskt var ganska bra för en stängd betaversion som lanserats i januari samma år. Zerply fick chans att vara del av den andra gruppen med 21 startup-företag som genomgick 500 Startups program under juli till augusti 2011.

De fick också en sådd-investering på 50 000 dollar (cirka 340 000 kronor) från Dave McClure.

Även 500 Startups ligger i Mountain View, en bit från Christofer Karltorps och Eliza Karltorps garage. Vi tar bilen dit och just den här dagen är det nästa grupp, den tredje, med startup-företag som ska invigas i gemenskapen av den gamla gruppen.

Lokalen är full av folk. ”Tvåorna” står på ena sidan och ”treorna” på andra. Ett av bolagen i ­Zerplys omgång har sålts till Google. Någon frågar hur det gick till och får ett svar som i stort handlar om att Google var mer intresserat av grundarna, och hade följt dem ett tag, än av deras tjänst.

Det blir snack om dagen som kallas ”demo day”, när bolagen har kört tre månader och ska presen­tera sina tjänster. Det pratas om att tiden på 500 Startups handlar om så mycket mer än bara den dagen och att det är viktigt att ta vara på tiden för att bygga relationer och bygga en bra tjänst med ­användare.

Svårigheten att hitta utvecklare och problem med visum diskuteras också, flera av entreprenörerna har kommit hit från andra länder för att ta del av programmet.

Det finns ingen modell för att komma in på 500 Startups, som på Y Combinator, men Christofer Karltorp berättar att det finns ett webbformulär där man kan fylla i rekommendationer för ett bolag som man tycker bör vara med.

500 startups är ett varumärke som är bra för ­Zerply och de andra bolagen att ha med sig i ­ryggen. Målet för Zerply är att ta in en ny runda med kapital från ett antal investerare och Christofer Karltorp åker runt på möten i dalen för att presentera Zerply. Ett tecken på att Zerply har kommit en bit på väg är att de har fått sin första ”klon”, ett företag som har tagit efter deras modell.

I dag har Zerply närmare 50 000 användare och har riktat in tjänsten mot att användarnas rekommendationer driver aktiviteten. Christofer Karltorp beskriver Zerplys tjänst som en modern version av referensbrev, där andra människor kan ge en djupare och mer personlig bild av vem du är och vad du kan.

– Vi har sett aktiviteten sjudubblas sedan vi lanserade en design som fokuserar på rekommendationer. Problemet med referenser på Linkedin är att de är för stora och bökiga, det måste fungera mer som en tweet, enkelt och snyggt.

Sida 6 / 6

Innehållsförteckning

Fakta

En inkubator är en plats där entreprenörer får hjälp med uppstartandet av ett ­företag. Sådan hjälp ger även en ­accelerator, men skillnaden är att en accelerator också ofta ger ett start­kapital, en så kallad sådd-investering, för att företaget ska ­komma igång.

I Rocket Space finns i dag runt 80 startup-bolag. Vill du känna på atmosfären går det bra att beställa ett timpass och betala för några timmar. När Internetworld är där och hälsar på gästar två personer från Svenska Institutet lokalen. De jobbar med projektet Innovative Sweden inför en utställning med svenska innovationer på Stanford University.

300 000 kvadratmeter inkubatorer
Teknikinkubatorerna upptar totalt 300 000 kvadratmeter i lokaler i SOMA, skriver sajten Bizjournals.com. 40 000 av de kvadratmetrarna finns i Rocket Space. En annan inkubatorslokal är Citizen Space, som ligger på 2:a gatan nummer 425. Här kan du också hyra ett skrivbord i några timmar eller sitta i kafédelen under dagtid.

... San ­Francisco
San Francisco är en av USA:s mest tätbefolkade städer med 3,1 miljoner människor i stadsområdet (Källa: Wikipedia).

I San Francisco, till skillnad från i många andra städer i USA, är du inte beroende av bil eftersom lokaltrafiken kan ta dig dit du vill. Staden är, utöver teknikutveckling, bland annat känd för sitt mikroklimat mellan olika områden och för dimman som ofta lägger sig över staden på kvällarna.

… Silicon Valley
Det finns inga officiella gränser för var Silicon ­Valley, Kiseldalen på svenska, börjar och slutar. Begreppet utgår mer från den teknikintensiva utvecklingen än från en geografisk plats. Vanligen anses området innefatta norra delen av dalen Santa Clara Valley (med bland annat San Jose och Palo Alto) samt delar av förortsområdena söder om San Francisco och områden öster om San Francisco Bay i närheten av San Jose.
(Källa: Wikipedia)

Lästips om startup-kulturen i Silicon Valley
”Founders of work”, en bok av Jessica Living­ston. Hon är medgrundare till acceleratorn Y Combinator och har i boken intervjuat stora namn som Steve Wozniak, medgrundare till Apple, och Craig Newmark, grundare av Craig’s List.
Paul Graham, medgrundare till Y Combinator, är en aktiv röst i Silicon Valley. Här finns hans samlade artiklar.

… Zerply.com
Idén till Zerply fick Christofer Karltorp och Taaniel Jakobs när de var ute efter att hitta en designer och inte tyckte att det fanns någon bra plats att leta på. Linkedin var för tråkigt, tyckte de, och ville ha något där man kunde ha sin professionella identitet på ett mer dynamiskt och socialt sätt.

Tjänsten lanserades i en privat betaversion i januari 2011 och publikt i juni 2011. Grundarna hittade en av sina egna designers genom tjänsten, australiensaren Luke Beard, som var registrerad som användare 147. I dag har Zerply närmare 50 000 användare och sju anställda.

Zerply bygger på en freemium-modell där användarkontot är gratis och där det går att betala för en premiumprofil och att köpa en domän kopplad till profilen.

Stanford University är ett privatägt universitet som startades 1891 av Leland Stanford och Jane Eliza Lathrop, till minne av deras avlidne son Leland Stanford Junior. Universitetet är en drivande kraft i Silicon Valley och här har personer som Googlegrundarna Sergey Brin och Larry Page samt en rad Nobelpristagare gått.

Vill du gå på en föreläsning på Stanford finns det öppna sådana under namnet Entrepreneurial Thought Leaders Seminar, där entreprenörer och företagare pratar om innovation och utveckling.

I Stanford Bookstore kan du såklart hitta böcker, men också kläder om du skulle vilja se ut som en av studenterna.