En dag i augusti 2011 när Kristoffer Karlsson surfade in på sin fotbollsblogg Elclasico.nu möttes han av beskedet att sajten inte längre fanns. Webbhotellet där sajten låg hade drabbats av en total serverkrasch, vilket även inkluderade backupdiskar.

– Jag vet fortfarande inte vad som hände. Servern kom aldrig igång igen, säger Kristoffer Karlsson.

The Cloud Host var fram till i fjol ett litet men ­välfungerande webbhotell i lågprisklassen. Våren 2011 bytte dock hotellet ägare och tre månader ­senare var kraschen ett faktum. Den 26 augusti ­möttes webbhotellets samtliga kunder av ett felmeddelande när de besökte sina sajter: En total serverkrasch hade inträffat, mer information ­skulle följa.

Men någon uppdatering av läget kom aldrig, ­enligt Kristoffer Karlsson.

– Nej, de skickade aldrig ut någon mer infor­mation. Jag låg på och fick ett svar på mejlen där de skrev att hoppet var ute, det skulle inte komma igång igen. Men det tog lång tid innan jag fick det svaret.

Webbentreprenören Kristoffer Karlsson driver ett flertal sajter, den största är Spelkanalen.com som skriver om speltips inom främst europeisk fotboll. Hos The Cloud Host hade han endast en blogg helt inriktad på El Clásico, de återkommande matcherna mellan de spanska ärkerivalerna Real Madrid och Barcelona, som på det stora hela var ett hobbyprojekt. Han förlorade alltså inga direkta pengar på kraschen.

– Det var en ganska liten sajt, men det fanns ett antal undersidor och allt försvann. Jag har fått upp den på nätet hos ett annat webbhotell nu med reducerat innehåll, jag har bara skrivit om det viktigaste än så länge, säger han.

Det inträffade har inte fått honom att tappa tron på de små lågpriswebbhotellen överlag.

– Nej, så länge man är medveten om att man får vad man betalar för. Betalar man bara 100 kronor för ett år, då får man nog se till att ha egna backup­rutiner och att kopiera sin databas med jämna mellanrum.

Dessutom, tillägger han, är ju inte de stora webbhotellen förskonade från problem heller.

– Ingen har 100 procent upptid. Däremot har de stora hotellen oftast bättre backuprutiner, plus att det är enklare att ställa krav om man betalar ­någon hundralapp i månaden i stället för en tia.

Hur ska man då göra för att i möjligaste mån ­säkerställa att webbhotellet man anlitar är seriöst och inte drabbas av totalhaveri? Kristoffer ­Karlsson har ett grundläggande råd.

– Det absolut första du bör göra är att skicka ett mejl till webbhotellet och ställa några enkla ­frågor. Svarar de snabbt och verkar veta vad de ­pratar om så har man i alla fall gjort en första koll, och i övrigt är det väl bara att testa. Många erbjuder att man kan få prova en månad gratis först, och det tycker jag absolut att man kan fråga om även om de inte har något sådant erbjudande. Är man nöjd efter en månad så stannar man ju.

Det är också viktigt att sätta upp en kravspecifikation för sig själv där man bedömer vad man anser vara viktigt, tycker han.

– Gör det något om du får några driftstopp? Förväntar du dig mycket trafik? Har du förpliktelser mot annonsörer? Har du det bör du nog välja ett större etablerat webbhotell, men om det rör sig om en liten blogg där du postar ett par inlägg per månad kanske en billig lösning är att föredra, säger Kristoffer Karlsson.

Internetworld har upprepade gånger, utan framgång, försökt att få en kommentar från webbhotellet Ovbox, som ägde The Cloud Host när haveriet inträffade.

Fakta

1. Gör en enkel koll ­genom att ställa några frågor i ett mejl till webbhotell du ­funderar på att anlita.

2. Hör efter om du kan få prova en månad gratis.

3. Gör en kravspecifikation för dig själv där du listar vad som är viktigt. Är det till exempel okej med ett driftstopp någon gång?