Det regnar ordentligt under dagen så de omkring 70 hackarna som har anmält sig till eventet Stockholm Startup Hack får trängas inomhus och programmera koncentrerat. Miljön i Tvålpalatsets lokaler på Södermalm i Stockholm är inspirerande med levande ljus och vackra kakelugnar.

– Det känns ganska nyttigt. Vi har ingen läsk men frukt, och det enda godiset vi har är marmeladkulor, mariannekarameller och wienernougat. Man tar inte en hel näve av det, säger Jonny Strömberg från Mynewsdesk, som tillsammans med Martina Elm från Tripbirds och Joakim Ekberg från Wrapp initierat och arrangerar hacket.

De hade inte räknat med det stora intresset för att delta, och var tvungna att snabbt hitta en större lokal för att rymma alla entreprenörer och programmerare. Den ursprungliga lokalen rymde endast 30 personer, en gräns som snabbt överskreds.

– Hacket har överträffat mina förväntningar. Att vi skulle få problem med internetuppkopplingen var något som jag oroade mig för, men det har fungerat riktigt bra, säger Joakim Ekberg.

Ett hack drar till sig en specifik typ av människor, nämligen problemlösare, vilket inte minst underlättar för arrangörerna, som ändå har fullt upp att rodda med mat och annat.

– Toleransnivån för krångel är hög. Det finns alltid en lösning, funkar inte låset på toaletten så sätter vi upp en lapp. Alla som är här vana att ta problem snabbt och improvisera. Det är det vi gör, säger Mattias Petter Johansson, som tillsammans med Jonas Grimfelt jobbar intensivt på sin tjänst vid namn Code Name Wienerschnitzel, ett api som omvandlar recept från receptsajter till inköpslistor med ingredienser.

– Vi gör ett öppet api för receptdata, baserat på existerande material, där alla data presenteras i ett och samma interface, oavsett vilken sajt informationen kommer ifrån, säger Jonas Grimfelt.

Idéerna under Stockholm Startup Hack är vitt spridda, men en tydlig trend bland startup-företagen på plats, är att de fokuserar på att bygga tjänster som samlar existerande data och presenterar dem på ett begripligt sätt.

Ytterligare ett exempel på det är det vinnande bidraget i omröstningen som hålls under kvällens senare timmar, en tjänst kallad Home for sale. Den är skapad av Jan Järfalk och visar luftföroreningar och buller på en karta för köpsugna bostadsspekulanter.

Även checkin- och ratingtjänster är attribut som går igen genom presentationerna under kvällen.

Utöver de 70 föranmälda, dyker det ständigt upp oanmälda under dagen. En del av nyfikenhet, andra för att passa på att utnyttja och smittas av den koncentrerat kreativa atmosfären.

– Folk har droppat in, som inte var föranmälda. Det finns inte plats vid borden men då kan man sitta i soffan eller hitta en plats, berättar Joakim Ekberg.

Finns det hjärterum finns det stjärterum och intresset för sådana här hack är enormt stort. Kanske för att man arbetar så intensivt och gör det på en helgdag, vilket möjliggör för personer som har anställning att testa sina idéer och mjukstarta sin entreprenörskarriär, utan att ta några onödiga risker.

– Trots att det är jobb är det rätt relaxing. På ett hack kör man all in och man vill verkligen få det klart. Det är ett helt annat sätt att jobba på, som både är motiverande och kul, säger Jonas Grimfelt.