När internetworld tar temperaturen på Göteborgs entreprenörsklimat hittar vi entusiastiska startupföretagare, ivriga stödaktörer och en ibland splittrad bild av vilka områden som är hetast för en färsk innovatör i dag.

Det finns en stark tradition av innovation och teknikutveckling i Göteborgsregionen, både i form av storbolagens resursstarka utvecklings­avdelningar och i form av universitet med högt anseende.

Samtidigt har avknoppningar från industrin och färska idéer sprungna direkt från studentrummen visat sig ha egen bärkraft.

Göteborg har även en lång tradition av att lyfta blicken högt och arbeta på den internationella marknaden, som handels- och eventstad likväl som industriregion.

Stadens framtid handlar om att lyckas behålla bra och välutbildad arbetskraft i regionen samt om att skapa intresse för entreprenörsbolagen från investerare och andra intressenter.

Kanske är området längs Västra Hamngatan i ­Göteborg den framtida plats för entreprenörskap som kan ta ett grepp om eftertraktade utvecklare och nyckelpersoner. Vi möter Alexander Hars på ett kafé i närheten av hans företag Let’s Deals ­huvudkontor på Södra Larmgatan. Han är serie­entreprenören som har blivit älsklingsexemplet på en ny Göteborgsanda, bortom ”goa gubbar” och mutskandaler.

Sprungen ur Chalmers med stöd från Chalmers Innovation i bolaget System OK lyckades Alexander Hars med en klassisk exit när han 2006 sålde företaget till Sonic Solutions för 76 miljoner kronor, varav 50 miljoner delades mellan honom och medgrundaren Lars Karlsson. Efter den villkorade tiden hos köparbolaget i Silicon Valley återvände han till Göteborg tillsammans med Lars Karlsson för en ny resa.

Det var entreprenörslivet och Sverige som lockade, snarare än en ny idé. Rabatter på nätet blev hett även i Sverige och Let’s Deal blev den svenska klonen som väckte intresse på marknaden.

Tidigare i år gick Schibsted in som finansiell och strategisk partner och Alexander Hars hade återigen tillsammans med medgrundaren Lars Karlsson tagit ett bolag från idé till verksamhet. Den här gången med 70 till 80 anställda, personal som är lättare att hitta i Göteborg jämfört med till exempel i Stockholm, enligt Alexander Hars.

– På ett sätt är det enklare. Du kanske inte har spjutspetsen här, men däremot är inte konkurrensen om människor lika hård. Vill du ha en Iphone-utvecklare i Göteborg finns det i alla fall en liten möjlighet att hitta en. Det räcker att gå till Stockholm så blir det svårare. Och i San Francisco kostar det mycket.

Sida 1 / 5

Innehållsförteckning

Fakta

”Västra Götalandsregionen var en bra hjälp. De känns vassast av alla, om man vill ha en ’fullservicelösning’. De tillför bland annat villkorslön till startupföretag upp till en halv miljon. Det är lån som ska gå till idéer. Går det åt skogen skrivs lånen av och går det bra får du betala av på lånet. Det har varit fantastiskt för oss. De har fått tillbaka sina pengar med ränta och vi har skapat 70 till 80 jobbtillfällen. En riskkapitalist skulle aldrig kunna jobba på det sättet, de vill ha avkastning på sina pengar.”

Alexander Hars, vd Let’s deal

I Facebookgruppen WEBBGBG samlas webbutvecklare och annat ”webbfolk” för att dela erfarenheter och be om råd, men också för att mötas AFK (away from keyboard) en gång i månaden. Gruppen har snart 300 medlemmar och det förekommer ofta tips om ­uppdrag eller rekryteringsbehov bland ­inläggen.