Tre tycker till om hackathons

Niklas Laninge, COO på Hoa’s Tool Shop och arrangör av hackathon­eventet Health Hack Day: ”Man pratar ofta om att ta fram idéer snabbt, men i det vanliga arbetslivet är det mycket som kommer i vägen. Att snabbt få ner en idé och kunna göra något som en utomstående kan ta på och testa, det går nästan inte att göra på något annat sätt än i ett hackathon. Eftersom vi jobbar med hälsa och beteendeförändring och försöker föra in digitala saker inom hälsobranschen är det här ett sätt att öka utvecklingstakten. Det fanns ganska få aktörer inom det vi håller på med, och många väljer att göra musikappar och spel eller andra typer av tjänster. På Health Hack Day hade vi valt team ganska noga och sett till att bra personer var där och att de hade realiserbara idéer med nytta för allmänheten. Det vinnarna skapade på ett dygn är ett sätt att analysera urinprov som är bättre än vad man gör på labb i dag. Jag blev imponerad av att man kunde göra något sådant på 24 timmar. Tanken var aldrig att använda resultatet i den egna verksamheten. Vi ville visa vilka häftiga grejer man kan göra och sedan lyfta hela området.”

Christer ­Hedberg, digital director på Stendahls som arrangerade ­Stendahls Mobile Hackathon:
”För deltagarna ville jag att det skulle vara en kul och inspirerande kväll. Som Stendahlsansvarig ville jag att det skulle inspirera till bättre produkter i andra projekt, men också till att utmana sig. Vi kommer att köra det mer internt och då kommer vi köra med kunder också. Det är spännande när kunden är med. Om man sammanför en utvecklare som är 22 år gammal med en 62-årig produktutvecklare blir det en intressant mix. Våra utvecklare får en halv dag i veckan för att utveckla det de känner för. Ser man i teknikspåret är det jättemycket nu med alla api:er. Det är lätt för en traditionell reklambyrå att säga att man har utvecklare här och kreatörer där, men alla är kreatörer. Det blir bättre när man blandar det traditionella och det digitala.”

Paul Sonkamble, cef för EMI Nordics­ Innovation Lab och arran­gör av Way out west hack battle, ett hackathon som arrangerades i samarbete med Luger och Spotify under musikfestivalen Way out west:
”Vi ville visa hur bra utvecklare det finns i Sverige. Vi har mycket konsumentdata och vi ser hur viktigt det är med musik i folks liv. Vi var inte nödvändigtvis ute efter att sälja något. Vi ville visa att vi tror på utvecklarna och att utan deras sätt att tänka skulle vi inte ha tjänster som Spotify. Vi hade över 90 hackare och flera api-team på plats och vi fick tillgång till pressområdet på Way out west för att arrangera vårt hackathon. I många hänseenden är hackare och utvecklare rockstjärnor på sitt eget sätt. Det känns som att musik och tech hänger ihop. Vi startade EMI Innovation lab i april för att hitta nya lösningar för artister att nå ut till sina fans och det här var vårt sätt att visa uppskattning för utvecklarnas jobb. Vi satte ihop det på kort tid men fick bra resultat. Vi lyckades få till en riktigt bra känsla utan att det kändes för formellt.”

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Stockholm Nightowls
http://stonightowls.tumblr.com/

Stockholm Startup Hack
http://startuplocation.com/hack

Match n’ Hack
http://stockholm.matchnhack.com/

24 Hour Business Camp
www.24hbc.com

Health Hack Day
http://healthhackday.com

Stendahls Mobile Hackathon
www.stendahls.se/

Way out west hack battle
http://emi.se/wowhack/

Ännu fler hackathons
www.hackerleague.org kan du läsa om aktuella hack­athons i både USA och Europa.

En bra plats. 
Helst långt från vardagsmiljön och med tillgång till bra mat, fina miljöer och boende.

Låt utvecklarnas intresse och lust styra. 
Ett hackathon fungerar bara om deltagarna får ­relativt fria ramar och kan släppa sina vanliga uppgifter. Det ska inte vara en ursäkt för att komma ikapp med dåligt planerade projekt.

Priser och belöningar. 
Genom att tävla om fina priser eller andra typer av belöningar skapas incitament att verkligen presentera ett bra resultat efter timmarna av slit. Det hjälper också ­deltagarna att fokusera på uppgiften.