Att vara hackare har fått en bredare betydelse. Schablonbilden av en ung och programmeringsskicklig individ, vars främsta mål är att bryta sig in i företag och organisationers mer eller mindre säkra nätverk, har fått en utmanare.

Att hacka förknippas numera även med att snabbt skapa nya tjänster och produkter, ofta med okonventionella metoder. Och de senaste åren har hackathons blivit ett sätt för både utvecklare och företag att skapa innovation i koncentrerad form.

Det vanligaste är att ett gäng utvecklare samlas för att under till exempel 12 eller 24 timmar utveckla en helt ny tjänst eller produkt, i princip från grunden. Deltagarna jobbar i olika team och när tiden är slut redovisas ofta resultatet i form av en kort presentation där projektet visas upp och utvärderas av en jury. Det är vanligt med fristående hackathons arrangerade i form av event, med ­belöningar till de vinnande bidragen.

Det händer helt klart något spännande när ­tyglarna släpps lösa och ett antal människor ­lämnar vardagsrutinerna för att helhjärtat fokusera på att lösa ett enda problem eller ta fram helt nya tjänster eller produkter. Den extremt ­snäva tidsramen och den totala fokuseringen på en uppgift är några av faktorerna som skiljer ett hackathon från den vanliga utvecklingsmiljön.

Det här vet Ted Valentin, grundare av 24 hour business camp (24hbc), som antagligen är det mest kända hackathoneventet i Sverige. ­Numera arrangeras 24hbc av Stiftelsen för internetinfrastruktur (.SE), men Ted Valentin är fort­farande aktiv som eldsjäl och inspiratör.

Som serieentreprenör med fler än 40 sajter på sitt samvete, och som grundare av resetjänsten Tripbirds, vet Ted Valentin vad som krävs för att trigga en utvecklare och skapa en bra miljö för ett hackathon.

– Det handlar om att jobba hårt, men också om att se till att allt runt omkring känns schysst. Att man är på ett fantastiskt ställe, helst. Jag tycker att man ska kunna ta ett bad och gå och koppla av, jobba fyra-fem timmar och sedan ta en paus. Det är något som vissa företag som genomför hacks inte alltid förstår. Utvecklarna är hjältarna i sammanhanget och de ska behandlas som sådana, ­säger Ted Valentin.

För utvecklare finns det många hackathons att välja bland, speciellt om man kan tänka sig att åka utomlands.

Något som blir allt mer ­populärt just nu är interna hackathons hos olika företag. ­Utvecklartäta bolag som Google och Facebook ­arrangerar interna hack­athons för att skapa kreativa och oväntade ­lösningar inom bolaget, men också för att stimulera personer som kanske inte får utlopp för alla sina talanger i den vanliga verksamheten.

– Att få briljera lite och tävla är också en viktig aspekt. Om man känner att ingen ser hur duktig man är på jobbet, kan ett hackathon vara ett sätt att visa vilka häftiga grejer man kan göra. Man blir sporrad och får visa vad man går för, säger Ted Valentin.

– Man måste bryta av mot det vanliga. Jag avråder från att ha ett hackathon på det egna kontoret. Det går fullständigt bort. Då blir man inte kreativ. Man ska få ett avbrott, fortsätter han.

Och det är antagligen ingen slump att Ted ­Valentin valde spaanläggningen Hasseludden Yasuragi utanför Stockholm som plats för 24 hour business camp, när han arrangerade det för första gången 2009.

Spotify, Soundcloud, Cloudnine, Stendahls, Bonnier och Psykologifabriken är alla exempel på företag som har arrangerat hackathons för både externa och interna utvecklare. För företag som Spotify och Soundcloud är målet att hacka den egna tjänsten och hitta nya smarta lösningar. På Bonnier Hack Day och Health Hack Day (arrangerat av Psykologi­fabriken) låg i stället fokus på att skapa tjänster inom ett område eller en bransch.

När Stendahls anordnade sitt Mobile Hackathon kom interna och externa utvecklare för att bilda team tillsammans. Enligt Christer Hedberg på Stendahls är metoden att kraftsamla kring en uppgift och på kort tid få fram lösningar något som byrån gör även internt.

Som exempel nämner Christer Hedberg välgörenhetsorganisationen Ncuma, som hade problem att samla ihop pengar till sin tandvårdsverksamhet i Sydafrikas kåkstäder. De hade författat ett tiggarbrev som inte gav så mycket resultat.

När 30 personer på Stendahls tillsammans fokuserade på att hitta en lösning blev resultatet att ta fram en app som ska hjälpa barn att borsta tänderna. Appen är under produktion och genom försäljningen av den kommer pengar att samlas in till Ncumas verksamhet.

– Hela workshopformen är ett skönt sätt att jobba på. Vi kör det även om det inte handlar om utveckling, säger Christer Hedberg.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Stockholm Nightowls
http://stonightowls.tumblr.com/

Stockholm Startup Hack
http://startuplocation.com/hack

Match n’ Hack
http://stockholm.matchnhack.com/

24 Hour Business Camp
www.24hbc.com

Health Hack Day
http://healthhackday.com

Stendahls Mobile Hackathon
www.stendahls.se/

Way out west hack battle
http://emi.se/wowhack/

Ännu fler hackathons
www.hackerleague.org kan du läsa om aktuella hack­athons i både USA och Europa.

En bra plats. 
Helst långt från vardagsmiljön och med tillgång till bra mat, fina miljöer och boende.

Låt utvecklarnas intresse och lust styra. 
Ett hackathon fungerar bara om deltagarna får ­relativt fria ramar och kan släppa sina vanliga uppgifter. Det ska inte vara en ursäkt för att komma ikapp med dåligt planerade projekt.

Priser och belöningar. 
Genom att tävla om fina priser eller andra typer av belöningar skapas incitament att verkligen presentera ett bra resultat efter timmarna av slit. Det hjälper också ­deltagarna att fokusera på uppgiften.