Psykologifabriken har profilerat sig som företaget som bygger en bro mellan psykologi och teknik. Förutom att ta fram terapiappen Viary genom dotterbolaget Hoa’s Tool Shop har företaget bland annat arrangerat ett hackathon med fokus på hälsoindustrin. Grundarna är aktiva på Stockholms startupscen och använder även de egna lokalerna för att arrangera event och olika happenings.

– När vi gjorde Health hack day var tanken att samla människor som är intresserade av det fältet, men sedan lyckades vi attrahera personer utanför. Det var både hälsomänniskor som inte var programmerare och tekniker och programmerare som tyckte att det här med hälsa är intressant, säger Hoa Ly, psykolog och metodansvarig på Psykologfabriken och vd för Hoa’s tool shop.

Internetworld har tidigare utsett grundarna av Hoa’s Tool Shop till några av Sverige hetaste webbentreprenörer (Entreprenörslistan 2011). Företaget har också utsetts av Wired till ett av de mest lovande startupföretagen i Europa. De vann Vinnovas startuptävling Vinn Nu, där priset bestod av finansiering med 300 000 kronor. Hoa Ly uppskattar aktörer som Vinnova för deras stöd till svenska entreprenörer, framför allt på finansieringssidan. När det gäller att skapa arenor och mötesplatser för entreprenörer är han dock lite mer skeptisk till de statliga aktörernas inblandning.

– De vill gärna stödja de mest innovativa företagen, men de når inte riktigt det communityt, i alla fall inte som en plattform där människor vill träffas. Deras program och bidrag är jätteviktiga för de här startupföretagen och vi har fått Vinnovapengar. Men från mitt perspektiv tycker jag inte att det är lika trevligt eller coolt att gå på ett sådant event jämfört med om jag skulle gå på ett Stockholm Startups-event.

– Det handlar om vem som gör det och vilken inramning det är. När det är någon från de egna leden är det mycket mer trovärdigt jämfört med om Vinnova skulle hyra en industrilokal och ha en technofest, säger Hoa Ly.

Att hänga på kaféer och mingla runt på populära ”satellit-jobbarställen”, som Scandic Anglais vid Stureplan eller Il caffé på Kungsholmen och Södermalm, är inte förstahandsvalet för Stockholms entreprenörer. I alla fall inte om man ska tro Hoa Ly. I stället handlar det om att ses hos varandra och bjuda in till spontana event.

– Det är kul att Tictail och Bloglovin sitter tillsammans. Åker man dit kan man hänga med flera samtidigt. Vi har aldrig varit kaféentreprenörerna som sitter på kafé och går runt mellan dem. I Berlin vet jag att det är mycket mer så. I Stockholm bland tech startups är det mycket mer att man har sina kontor och bjuder in folk lite då och då. Folk är duktiga på att ordna roliga, trevliga och opretentiösa events hos till exempel Wrapp, Hus 24 och Tripbirds.