Ding-ding-ding! Klockan slår tre gånger i början av torsdagsfikat på företagsinkubatorn Lead i Linköping. Entreprenörerna hos inkubatorn samlas för en gemensam stund varje torsdagseftermiddag och det rings en gång i klockan per 100 000 kronor i försäljning som något av bolagen har gjort under veckan. Förutom att man utbyter erfarenheter från veckan som gått brukar det hållas någon form av föreläsning eller pitch från externa eller interna företag.
Lead ligger i hjärtat av Linköpings ekosystem för innovation, Mjärdevi Science Park. Parken har funnits här sedan 1984 och många av bolagen har kopplingar till Linköpings universitet som bokstavligt talat ligger några stenkast bort. Här finns storheter som Ericsson, Sectra och Motorola (som etablerade sin närvaro genom uppköpet av Linköpingsbolaget Kreatel), men också mindre och mer snabbfotade bolag.
– Det finns en hel del goda förebilder i Linköping, en rad spännande bolag som till exempel Kreatel. Det fanns ett gäng som drog igång för 20-30 år sedan som skapat en framtid för många andra. Jag tycker att vi ser den andra vågen nu, med entreprenörer som till exempel Dreampark i Norrköping. Det är företag som gör ett bra jobb och gör en exit men som är för unga för att sätta sig ned och spela golf. Jag tror att vi står inför något jättespännande, en ny våg, säger Christian Berger, vd på Lead.
Lead är resultatet av en fusion mellan inkubatorsverksamheterna i Norrköping och Linköping som gjordes 2007. När Innovationsbron utvärderade de svenska inkubatorerna fick Lead ett bra betyg. Under åren 2009 till 2011 investerade olika riskkapitalbolag 210 miljoner kronor i Leadbolagen.
– Det investeras mest riskkapital i de bolag vi jobbar med och många bolag växer till sig på ett bra sätt efter inkubationstiden. Det är ett resultat av hårt arbete av många krafter och något vi är mycket stolta över, säger Christian Berger.
– Martin Källström (Memoto) var tydlig. Han ville till Lead. Han såg oss som ett löpande band för bolagsbygge.
Efter att ha varit med och byggt upp bloggsökmotorn Twingly började Martin Källström på ny kula under förra året med bolaget Memoto, som gör en lifeloggingkamera och en molntjänst kopplad till den. Huvudkontoret och merparten av utvecklarna sitter hos Lead i Linköping, även om flera personer i bolaget är utspridda över Sverige. När Martin Källström startade Twingly hade företaget kontor nere på stan, långt från Mjärdevi och alla it-bolagen. Delvis kändes det lite coolare och mer rebelliskt, säger Martin Källström, men i efterhand insåg han att det också handlade om dåligt självförtroende.
– Nu vet jag att vi kan bygga vår egen kultur oavsett var vi sitter, säger Martin Källström.
Han är en av dem som lovprisar innovationssystemet i Linköping och har fått mycket stöd från det, särskilt under resan med Memoto.
– På Länsstyrelsen och Almi tror man verkligen på entreprenörer och de har en process som fungerar. Om man bara läser på hur systemet i Linköping fungerar kan man få ut pengar.
När Memoto grundades fick bolaget 100 000 kronor i lån från Almi för att validera konceptet och sedan 300 000 kronor för att bygga en prototyp.
– Att få ut en halv miljon i ”non equity financing” är världsklass. Det är lån som är amorteringsfria länge och som är knutna till ett projekt. Om det inte blir något och allt faller i bitar lämnar man in en rapport, går igenom en process och kan sedan få lånen avskrivna. I New York kanske du kan få 30 000 dollar från en affärsängel för 15 procent av bolaget. Jag skulle aldrig byta det systemet mot det vi har i Sverige, säger Martin Källström.
Innehållsförteckning
150 000 invånare.
Sveriges femte största kommun.
En gammal regements- och residensstad som på senare år mest gjort sig känd som industristad med Saab flygplanstillverkning och Ericsson AB som två av de större aktörerna.
Linköpings universitet har cirka 28 000 studenter, 3 800 anställda och över 100 utbildningsprogram.
Mjärdevi Science Park rymmer 260 företag och cirka 6 000 anställda.
Universitetssjukhuset är ett forsknings- och undervisningssjukhus.
Christian Berger, vd på Lead, listar tre saker som krävs för en lyckad inkubatorsverksamhet:
1. Ett bra inflöde av entreprenörer och företag.
2. Jobba strukturerat och avkoda kunskapen från individen för att skapa ett strukturkapital.
3. Människorna gör all skillnad. Att ha ett bra gäng medarbetare och affärscoacher är den absolut största nyttan.
Under vecka 45, i år den 4-9 november, läggs fokus på innovation och entreprenörskap i Linköping och Norrköping på olika sätt. Deltagarna träffar innovatörer, entreprenörer, studenter och forskare och målet är att skapa möten mellan universitetsvärlden, näringslivet och entreprenörsvärlden.